Έρευνες - Μελέτες

ΙΟΒΕ: Άνοδος κόστους παραγωγής και δανεισμού στη βιομηχανία

Άνοδος εξαγωγών και ιδιωτικής κατανάλωσης. Ποια είναι τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα. Πόσο ακριβότερα κοστίζει ο δανεισμός. Πόσο ανέβηκε το κόστος παραγωγής και σε τι οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία στις 116,8 μονάδες (από 109,1 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2021), αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (94,9 μονάδες) και σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών.

Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ καταγράφηκε οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο καθώς επίσης και σημαντική άνοδος 8,6% κατ’ έτος στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην ΕΕ27.

Το ΙΟΒΕ, διαπίστωσε άνοδο των εξαγωγών βιομηχανίας 27,5% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,4 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. ευρώ ένα έτος πριν. Νέα άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντική ήταν η ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 68,7%, στα 70,8 δολ./βαρέλι, το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ καταγράφηκε άνοδος για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 14,5% την ίδια χρονιά.

Η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές εισαγωγών. Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα Βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Ολόκληρη η μελέτη εδώ http://iobe.gr/docs/research/BCS_EX_17022022_REP_GR.pdf

TAGS:

close menu