Επιχειρήσεις

Italgas: 18 νέες πόλεις στο δίκτυο φυσικού αερίου ως το 2025 – Πώς θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ως το τέλος της δεκαετίας, ένταξη 18 νέων πόλεων στο δίκτυο φυσικού αερίου ως το 2025 και ανάπτυξη του δικτύου κατά 3.000 χλμ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το Στρατηγικό Σχέδιο 2024 – 2040 του Ομίλου Italgas για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Ειδικότερα, η ΕΝΑΟΝ, θυγατρική της Italgas στην Ελλάδα, συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου ανά την επικράτεια, έχοντας ήδη προσθέσει 7 νέες πόλεις σε αυτό μέσα στο 2024, ενώ ακόμη 4 πόλεις πρόκειται να συνδεθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Για το 2025, προβλέπεται η σύνδεση επτά επιπλέον πόλεων της περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, το 2024 συνδέθηκαν με το δίκτυο φυσικού αερίου οι εξής πόλεις:  Γρεβενά,  Λιβαδειά, Γιαννιτσά, Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Ορεστιάδα και Βέροια. Ως τα τέλη του έτους θα συνδεθούν ακόμη οι Φλώρινα, Πάτρα (η βιομηχανική περιοχή το 2024 και ο αστικός ιστός της πόλης 2025),  Άμφισσα και Καρπενήσι. Μέσα στο 2025 θα ακολουθήσουν οι Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ιωάννινα , Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργος και Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου, Paolo Gallo οι επενδύσεις στην Ελλάδα εστιάζουν σε τέσσερις βασικούς άξονες: επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, ψηφιοποίηση του δικτύου, ανάπτυξη ανανεώσιμων αερίων και αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Enaon EDA, το νέο πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2025-2029, που αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την ΡΑΑΕΥ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, 560 εκατ. ευρώ επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι νέες παρεμβάσεις στο δίκτυο πληρούν τα κριτήρια για την υποδοχή «πράσινων» αερίων (βιομεθάνιο και υδρογόνο). Υπογραμμίζεται ότι η  ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος το 2029, θα επιφέρει 250.000 νέους καταναλωτές αερίου, φτάνοντας το 50% των οικιακών καταναλωτών να είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο με την συνολική υποδομή διανομής φυσικού αερίου πανελλαδικά να αριθμεί επιπλέον 2.073 χιλιόμετρα δικτύου στα υφιστάμενα 8.615 χιλιόμετρα.

«Το Σχέδιο αυτό αποφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα και υπογραμμίζει την αναπτυξιακή πορεία των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Μία πορεία που περνά μέσα από τη συνεχή ενίσχυση της ελληνικής τεχνογνωσίας, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στην Ιταλία για τη μείωση του χρόνου εφαρμογής των τεχνολογιών αιχμής και της ανάπτυξης του δικτύου. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου, η υιοθέτηση της πλατφόρμας DANA για την πλήρη αυτοματοποίησή του και η εγκατάσταση του Nimbus, του έξυπνου μετρητή «H2 ready», θα σημάνουν άμεσα την επανάσταση  των πράσινων αερίων . Η συμβολή της Enaon στην ανάπτυξη της Ελλάδας είναι έμπρακτη και ουσιαστική: προάγει ενεργά μια πράσινη μετάβαση η οποία, ανεξάρτητα από ιδεολογίες, εγγυάται ασφάλεια, βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα κόστους για τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις», ανέφερε σχετικά ο κ. Gallo.

Ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση το στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας, έγινε και για το ενιαίο τιμολόγιο, με τη σημείωση ότι η εξομοίωσή των χρεώσεων θα επιφέρει πολύ μικρές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές και μειώσεις σε άλλες. Σύμφωνα μάλιστα με τη Διευθύνουσα  Συμβουλο της Enaon, κα Barbara Morgante,  η μέγιστη αύξηση είναι λίγο πάνω από 3,5 ευρώ το μήνα στη Θεσσαλονίκη και λιγότερο από 1 ευρώ το μήνα στη Θεσσαλία.

Σημείωσε ότι το ενιαίο τιμολόγιο που έχει ήδη εγκριθεί και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου. Όπως εξήγησε, «Η δίκαιη κοινωνικοποίηση του κόστους αποτελεί τη φιλοσοφία που διέπει την πρότασή μας. Μια άλλη πτυχή που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το τιμολόγιο διανομής αντιστοιχεί μόνο στο 20-25% του συνολικού λογαριασμού για τους καταναλωτές».

TAGS:

close menu