Παπαγάλλος

Καλά τα νέα έργα, αλλά με τα «σαπάκια» τι θα γίνει;

Με αφορμή τα αποτελέσματα του DESI Index που, ξαναλέμε, ήταν απόλυτα αναμενόμενα για εμάς, «φωτίζουμε» ξανά ένα από τα πιο μεγάλα θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους του Δημοσίου τομέα και αφορά στη συντήρηση των παλαιών συστημάτων και εφαρμογών που θέλουν (ίσως) προσαρμογές ή ξαναγράψιμο στα νέα ψηφιακά δεδομένα

Όλοι ή μάλλον οι περισσότεροι της ψηφιακής [πληροφο(φ)ρικάριας] πιάτσας δεν βλέπουν τίποτα άλλα παρά τι νέα έργα θα προκηρύξει η «Κοινωνία της Πληροφορίας» για να προετοιμαστούν ανάλογα. Και δεν στέκομαι (ακόμα) στους γνωστούς ή και αφανείς «διεκπεραιωτές», που περιφέρονται πέριξ της «ΚουΤουΠου» (έχει πάει στη Συγγρού από την Καλλιθέα), υποσχόμενοι να «επιταχύνουν» διαδικασίες και αποτελέσματα, αλλά σε όσους έχουν υποβαθμίσει εντελώς και ολοκληρωτικά το μέγα θέμα των συντηρήσεων και της ανάπτυξης των υφιστάμενων συστημάτων.

Ο παπα-γάλ(λ)ος είναι, εδώ και πάρα πολύ καιρό, (παν)δέκτης εντονότατων ενστάσεων από στελέχη του δημόσιου τομέα. Τα στελέχη αυτά, με πάρα πολλά χρόνια στην πλάτη τους, αναφέρουν πολύ σημαντικά και πραγματικά σοβαρά θέματα, που αφορούν στην υποβάθμιση των υφιστάμενων ψηφιακών συστημάτων προς χάριν των νέων έργων με προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και έχουν απόλυτο δίκιο, καθώς τα υφιστάμενα συστήματα προερχόμενα από μία δεκαετία (σχεδόν) απόλυτης «αφραγκίας» λόγω μνημονιακών πολιτικών είναι (πρακτικά) ασυντήρητα και λειτουργούν μόνο με τον πατριωτισμό των πληροφο(φ)ρικάριων του δημοσίου.

Και επειδή το παράδειγμα είναι η καλύτερη διδακτική μεθοδολογία να αναφέρουμε τον «νάμπερ ουάν» δημόσιο τομέα που έχουν να πέσουν όβολα εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και είναι αυτός της Υγείας και των Νοσοκομείων.

Και αναφερόμαστε στα Νοσοκομεία (κάλλιστα θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στη Δικαιοσύνη, στην Ασφάλιση και στα Ταμεία της και σειρά πολλών άλλων τομέων), γιατί και είναι τομέας που «πονάει» λόγω πανδημίας και από εκεί διέρχονται εκατομμύρια συμπολίτες μας για να βρουν άμεση λύση στα σοβαρά προβλήματά τους (γιατί κάθε πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό).

Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω, καθώς αναμένονται εξαγγελίες έργων στον «πυρήνα» των συστημάτων των Νοσοκομείων, όμως αν αυτά τα συστήματα δεν αναβαθμιστούν, δεν περάσουν στην επόμενη εποχή, δεν απορροφηθούν λειτουργικά από τα νέα συστήματα μάλλον θα κρυφτούν τα προβλήματα «κάτω από το χαλί».

Εν κατακλείδι και για κλείσουμε.

Με μερικά μύρια, που δεν είναι πολλά σε σχέση με τα φαραωνικά έργα που ακούμε, μπορεί πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα να έχουμε πολύ καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα με την αναβάθμιση των παλαιών συστημάτων, που πολλά από αυτά «σαπίζουν».

close menu