Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές ολοκληρώθηκε σήμερα, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, η κατάθεση των προσφορών για τη διεκδίκηση του μεγάλου διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις ψηφιακές ταυτότητες αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Προσφορές κατέθεσαν πέντε ισχυρά διεθνή σχήματα σε συνεργασία με ελληνικούς Ομίλους:
- H IDEMIA, η οποία είναι πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Courbevoie, Γαλλία. Παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας που αφορούν σε ψηφιακές ταυτότητες, την αναγνώριση προσώπου, βιομετρικά στοιχεία και λογισμικό ταυτοποίησης
- Η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos, η οποία ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης με μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας), με τον Όμιλο ΟTΕ,
- Η κοινοπραξία της Thales, η οποία στην Ελλάδα ελέγχει την Gelmato, με την Uni Systems του ομίλου Quest,
- O βελγικός Όμιλος Zetes, η οποία ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech, με την Space Hellas και
- Η κοινοπραξία του Ομίλου Λύκος, μέλος του Ομίλου Austria Card, με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία με υπεργολάβους τις ελληνικές εταιρείες Dataverse και Cosmos Business Systems.
Το υπουργείο Προστασίας του πολίτη είχε προσκαλέσει 26 επιχειρήσεις διεθνείς Οργανισμούς να παραλάβουν τα τεύχη του διαγωνισμού, ο οποίος προβλέπει και πλαίσιο χρηματοδότησης του έργου, καθώς στην αρχική περίοδο σύστημα υποδομής και οι υπηρεσίες του θα αναπτυχθεί αρχικά με ίδια κεφάλαια.
Προβάδισμα στον διαγωνισμό θα έχει ο μειοδότης που θα προσφέρει το χαμηλότερο κόστος απόκτησης της νέας ψηφιακής ταυτότητας από τους πολίτες θα έχει και ένα πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του έργου. Παράλληλα ο ανάδοχος θα αξιοποιήσει και τις υπηρεσίες έκδοσης ασφαλών εγγράφων του υπουργείουπου θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας για να έχει πρόσθετα έσοδα.
Η ψηφιακή ταυτότητα ως κάρτα πολίτη
Η ψηφιακή ταυτότητα θα αξιοποιηθεί παράλληλα και ως κάρτα πολίτη για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών. Θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.
Η ψηφιακή ταυτότητα / κάρτα πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα. Θα αποτελεί, σύμφωνα με τις προετοιμασίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ψηφιακό “διαβατήριο” των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, δίνοντας την δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης με σκοπό την πρόσβαση σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Επίσης θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ολοκληρωθεί ένα ουσιαστικό βήμα για την μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση.
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να έχουν ετοιμάσει τις νέες υπηρεσίες μέσα στο 2021.