Έργο για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προϋπολογισμού άνω των 36,5 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
Ο διεθνής διαγωνισμός αφορά τη σύναψη συμφωνίας-πλαισίου, με κριτήριο ανάθεσης «την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής», για το έργο «Προμήθεια εξοπλισμών συστημάτων πρόληψης, αντιμετώπισης, διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης – Συστήματα Πυρανίχνευσης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης». Το έργο έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων του κλάδου της Πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας, όπως φαίνεται από τη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση.
Εταιρείες όπως η Intracom, η Cardel, η Wings IT Solutions, η Raymetrics, η Telesto Technologies, η Kafsis, έδωσαν το «παρών» στη δημόσια διαβούλευση, που διενήργησε η ΚτΠ, εκδηλώντας, εμμέσως πλην σαφέστατα, το ενδιαφέρον τους για το έργο. Ένα έργο που εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Πρόγραμμα «Πολιτική Προστασία», ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
Επίτευξη στόχου μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Στόχος του έργου είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας σε όλη την επικράτεια, παρέχοντας κάλυψη σε επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης. Τα εν λόγω συστήματα θα συμβάλουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και στη συλλογή πληροφοριών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών. Παράλληλα, θα παρέχουν στοιχεία πρόβλεψης και εξέλιξης των συμβάντων στα επιχειρησιακά κέντρα, υποστηρίζοντας την πυρόσβεση.
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της τοποθέτησης κατάλληλων συστημάτων εποπτείας, εντοπισμού και ανίχνευσης πυρκαγιάς, τα οποία θα παρέχουν κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή των επιλεγμένων περιοχών και θα καθιστούν δυνατή τη διαβίβαση πληροφοριών στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου.
Τα συστήματα εντοπισμού και προειδοποίησης θα παρέχουν τη δυνατότητα επιτήρησης των περιοχών ενδιαφέροντος μέσω αυτόνομων σταθμών παρακολούθησης εφοδιασμένων με συστήματα αισθητήρων οπτικής τεχνολογίας τύπου Lidar, μετεωρολογικό σταθμό, ειδικούς αισθητήρες, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και συστήματα καταγραφής σε βίντεο εικόνων υψηλής ανάλυσης επί εικοσιτετράωρης βάσης, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Όπως σημειώνεται στην προκήρυξη του έργου, η Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφίας και γεωγραφικής της θέσης, «καλείται να αντιμετωπίσει, ιδίως τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη σημαντική αύξηση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, που δημιουργούν φυσικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και καταστροφές».
Μέσω των συστημάτων θα λαμβάνονται άμεσα δεδομένα από τα σημεία του συμβάντος, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε να σχεδιαστεί μια στρατηγική άμεσης ανταπόκρισης.
Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, που τόσο έχει απασχολήσει την Ελλάδα, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, καθώς και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών, θα αποτελέσουν -όπως αναφέρεται στον διαγωνισμό- «κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης και δη πυρκαγιών».