Κυβέρνηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δημιουργούμε ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη ΝΔ Ευρώπη

Μήνυμα ενεργειακής αναβάθμισης και θωράκισης της Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αλεξανδρούπολη στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU).

«Το έργο αποτελεί, μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοδυτική Ευρώπη. Πολύ γρήγορα θα αντικατασταθεί το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές».

«Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας, καθιστούν αυτή τη συνεργασία όχι απλά αναγκαία αλλά κατεπείγουσα. Το πρόγραμμα δείχνει την ετοιμότητά μας για απάντηση στις απειλές. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη φροντίσει για τη δική της, εθνική ενεργειακή επάρκεια και και είναι πρόθυμη να βοηθήσει γειτονικά κράτη όπως η Βουλγαρία»

«Δεσμευόμαστε να το υλοποιήσουμε σε 20 μήνες»

«Την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε ο φίλος Σαρλ, ήταν όταν αντιμετωπίσαμε τη μεγάλη προσφυγική κρίση. Τότε η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας. Σήμερα η παρουσίας σας εδώ συμβολίζει την ευρωπαϊκή διάσταση αυτού του έργου».

Παρόντες στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων Νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου ετησίως.

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.
Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό Φυσικό Αέριο.
Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.
Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.
Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

close menu