Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι επόμενες κινήσεις στην ψηφιοποίηση του κράτους, η καθημερινότητα και η Δικαιοσύνη στο επίκεντρο

Επιταχύνονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και οι συνακόλουθες διαδικασίες για τον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών, με την έμφαση να δίδεται στην καθημερινότητα των πολιτών, κρίσιμες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, αλλά και στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα, το αρμόδιο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις, οι οποίες αυτή τη φορά, θα σχετίζονται και με τον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, διαφαίνεται ότι είναι ώριμες προς εφαρμογή υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι εν λόγω εφαρμογές, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπουν, φυσικά υπό προϋποθέσεις, σε μάρτυρες και διαδίκους να καταθέτουν στα δικαστήρια χωρίς φυσική παρουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ΄ επανάληψη παραδεχθεί ότι «στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του 2021 έχει κατατεθεί ψηφιακά μόλις το 16% των δικαστικών εγγράφων, τη στιγμή που για το σύνολο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, το 2019 0,67%, ενώ το 2018 δεν είχε γίνει καμία κατάθεση εγγράφου ηλεκτρονικά.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, σε παλιότερη συνέντευξή του, είχε δεσμευτεί ότι «ένας τομέας στον οποίο θα απέδιδα προσωπικά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα ζητούσα μεγαλύτερη επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών στην δεύτερη τετραετία μας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, σίγουρα η Δικαιοσύνη θα ήταν πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μου».

Εμπλουτίζεται το Gov.gr Wallet, ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και ίδρυση επιχείρησης

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, σταδιακά, μέχρι τα Χριστούγεννα, στην εφαρμογή Gov.gr Wallet προβλέπεται να ενταχθούν τα περισσότερα από τα έγγραφα ταυτοποίησης (τα στοιχεία που αφορούν το αυτοκίνητό μας, άλλα διπλώματα, φοιτητικές ταυτότητες κ.λπ), πάντα με τη συγκατάθεση του πολίτη.

Ενώ, σε πλήρη εξέλιξη είναι και η ανάλογη διαδικασία ψηφιοποίησης με στόχο τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μέσω μιας πλατφόρμας που «χτίζει» πάνω στον υπολογισμό του φόρου που έχει ήδη κάνει η ΑΑΔΕ, και στόχο σε αυτή να εμπεριέχονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν, σε πρώτη φάση, τα κτηματογραφημένα ακίνητα, ώστε η ολοκλήρωση της μεταβίβασης να επιταχυνθεί και να γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κτηματαγορά και τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Εξάλλου, επίσης μέχρι τα Χριστούγεννα, έχει μπει στόχος και για την ολοκλήρωση ψηφιακής ίδρυσης ατομικής επιχείρησης

Αδιαμεσολάβητη επαφή Μητσοτάκη με τους πολίτες, συσπείρωση των ψηφοφόρων

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα έως τις εκλογές, θα στοχεύσει στην απευθείας, αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες και τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου, ταυτόχρονα με την εντεινόμενη διεθνοποίηση της τουρκικής απειλής και τις πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έχοντας στη φαρέτρα του τα κεκτημένα της Πράγας και τις δημόσιες τοποθετήσεις καταδίκης της τουρκολιβυκής συμφωνίας από το σύνολο των μεγάλων πρωτευουσών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αλλά και την αναγνώριση από την ίδια την Πρόεδρο της Κομισιόν της ανάγκης να θεσμοθετηθεί ένα γενικό πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην ΕΕ, μια πρόταση η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης που είχε καταθέσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους από τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, ταυτόχρονα με την εντατική προετοιμασία για τις κρίσιμες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Οκτωβρίου, έχει στις προτεραιότητές της εκλογικής στρατηγικής του την έμπρακτη υλοποίηση του «δίπλα στον πολίτη» και ευρύτερα, την περαιτέρω συσπείρωση του εκλογικού ακροατηρίου.

Στόχος του αφενός να αποφευχθεί η «χαλαρή ψήφος» της πρώτης Κυριακής των εκλογών (με απλή αναλογική), αφετέρου η κατά το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος από το 32-35%, που ήδη αποσπά στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας την δεύτερη Κυριακή, οπότε και οι κάλπες θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Με τις αναγωγές και κυρίως με την αναμενόμενη πόλωση μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάλπης, στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι τα ποσοστά της ΝΔ μπορούν να ανέλθουν στο 37,5%, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Στην κατεύθυνση αυτή και με υπόβαθρο των επισκέψεών του ανά την Ελλάδα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και τη διατύπωση των εκλογικών διακυβευμάτων, στην κορωνίδα των οποίων βρίσκεται το δίλημμα σταθερότητα και συνέχεια ή αποσταθεροποίηση και νέες περιπέτειες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πέλλα, ενώ έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις στην Αχαΐα, τη Σάμο, την Κεφαλονιά, καθώς οι μονοεδρικές περιφέρειες αποτελούν σοβαρό στοίχημα για το κυβερνών κόμμα.

Εξάλλου, το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένη μεγάλη εκδήλωση των Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος στο ΟΑΚΑ, συνάντηση η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε «μίνι συνέδριο», καθώς το λόγο θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, και κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ενδεικτική των προθέσεων του Πρωθυπουργού είναι και η «εντολή» Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές, πέρα από τη δουλειά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, να αποδεικνύουν καθημερινά με τη συμπεριφορά τους ότι αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της κοινωνίας, χωρίς να «προκαλούν» με δηλώσεις και συμπεριφορές αναντίστοιχες της συγκυρίας και των τεράστιων επιπτώσεων της κρίσης στους προϋπολογισμούς και τις καθημερινές ανάγκες των ψηφοφόρων.

Πηγή: MonoNews.gr

close menu