Πληροφορική

Κυριάκος Πιερρακάκης: “Άμεση προτεραιότητα το ERP του δημοσίου”

Στα έργα που θα υλοποιηθούν πρώτα μετά την εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και σε αυτά που παίρνουν σειρά για να διευκολύνουν την επαφή των πολιτωνμε το κράτος, αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στο “Βήμα της Κυριακής”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ψηφιακό βιβλιάριο υγείας MyHealth το οποίο σε λίγες μέρες ξεκινάει την λειτουργία του, ενώ έκανε και μια αναδρομή στις κυριότερες υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν την τελευταία περίοδο.

Έχοντας συμπληρώσει δύο χρόνια στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;

Η οργάνωση του εμβολιασμού αποτέλεσε την πιο δύσκολη άσκηση και ήταν ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη πρόκληση. Ήταν η κορύφωση της αποστολής μας μέσα στην πανδημία, η οποία ήταν να υποστηρίξουμε τους πολίτες μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ώστε να μείνουν ασφαλείς. Ξεκινήσαμε έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη εκκρεμότητα, την οποία ο κορωνοϊός ξαφνικά μετέτρεψε σε απόλυτη αναγκαιότητα: η αποφυγή μιας ουράς αναμονής δεν ήταν πλέον απλά ζήτημα διευκόλυνσης, αλλά ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες. Αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς. Το 2020 ξεπεράσαμε τα 94 εκατομμύρια ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ το 2018 είχαμε μόλις 8 εκατομμύρια. Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, τα μητρώα του Δημοσίου έχουν εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά τους πολίτες ή έχουν «μιλήσει μεταξύ τους» περισσότερες από 150 εκατομμύρια φορές.

Μέσα στην πανδημία αναπτύχθηκαν μια σειρά πρωτοποριακών εφαρμογών. Ήρθαν για να μείνουν;

Ασφαλώς. Τα περισσότερα από τα συστήματα που αναπτύξαμε κατά την περίοδο της πανδημίας αποτελούσαν μέρος του σχεδιασμού μας. Οι έκτακτες συνθήκες έφεραν νωρίτερα την υλοποίηση αυτών των συστημάτων, που ήρθαν για να μείνουν. Η πλατφόρμα της εμβολιαστικής εκστρατείας βασίστηκε στην άυλη συνταγογράφηση, η οποία επίσης είχε βασιστεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση που προϋπήρχε.

Επίσης, με την εμπειρία αλλά και την υποδομή που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας την εφαρμογή MyHealth που θα είναι έτοιμη σε λίγες ημέρες. Οι πολίτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία τους που περιλαμβάνονται στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το MyHealth θα αποτελέσει και το πρόπλασμα για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, έτσι ώστε σε μια ενιαία εφαρμογή ο πολίτης να έχει ενιαία πρόσβαση σε όλα τα ιατρικά του δεδομένα.

Για πρώτη φορά φέτος, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών έλαβαν τα αποτελέσματα μέσω SMS. Έχετε κάποιο σχεδιασμό για την ψηφιακή αναβάθμιση της διδασκαλίας στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά και την εμπειρία σχεδόν δύο χρόνων τηλεκπαίδευσης;

Πράγματι, φέτος υπήρξε μια σημαντική καινοτομία στη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Αυτό, πέρα από την άμεση προσωπική ενημέρωση των μαθητών ήταν και ένας τρόπος πιο φιλικός και προσωπικός από το γνωστό συνωστισμό στους καταλόγους ανάρτησης των σχολείων ή στις παραδοσιακού τύπου πλατφόρμες. Σίγουρα οι λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη «τηλε-» (τηλεργασία, τηλεκπαίδευση) είναι μια πραγματικότητα που δεν θα φύγει μαζί με την πανδημία.

Ποια είναι τα πρώτα «ψηφιακά» έργα που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης; Υπάρχει κάποιο έργο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που θα λέγατε ότι θα γίνει game changer για το ψηφιακό μέλλον της χώρας;

Θα έλεγα ότι το ίδιο το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι συνολικά το game changer, καταλύτης αλλαγής για το μέλλον της χώρας. Τα πρώτα έργα που υλοποιούνται είναι το ERP (Enterprise Resource Planning) για το Δημόσιο, η επέκταση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, η αναβάθμιση του δικτύου των σχολείων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων και των νοσοκομείων, έργα για την επέκταση της διαλειτουργικότητας ανάμεσα στα συστήματα του Δημοσίου, το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα. Θα σταθώ ιδιαιτέρως σε ένα έργο που θεωρώ –εκτός των άλλων- και τεράστιας συμβολικής αξίας: στην ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων. Υπολογίζεται σε 600.000.000 σελίδες και η ολοκλήρωσή του θα σημάνει πλήρη αλλαγή εποχής για το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Θα κερδηθεί τελικά το στοίχημα του Κτηματολογίου που έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί;

Το Κτηματολόγιο συνιστά μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες της χώρας και η μη ολοκλήρωσή του κοστίζει σημαντικά σε αναπτυξιακές και επενδυτικές προοπτικές. Ωστόσο, με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, θα πετύχουμε να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μαζί με την ψηφιοποίηση των αρχείων των Υποθηκοφυλακείων, που αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» συνιστά μια ολιστική ψηφιακή και αναπτυξιακή παρέμβαση για τη χώρα.

Πώς εξελίσσεται η συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Πότε θα δούμε τις πρώτες ψηφιακές δίκες;

Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική. Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης θα έχει πολλαπλά οφέλη. Η επιλεγμένη χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης στις δίκες αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου μας. Υπάρχουν και δεκάδες ακόμη διαδικασίες που μπορούν να επιταχύνουν και να αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων.

Πάρτε για παράδειγμα το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας που καθιερώσαμε πρόσφατα: με ένα έγγραφο αντικαταστήσαμε 25 επιμέρους. Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρόκειται να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση των ψηφιακών διαδικασιών στα δικαστήρια, με τη δωρεάν χορήγηση σύγχρονων ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους της χώρας.

Η ζωή μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακή. Πέρα από τις ψηφιακές υπηρεσίες που διευκολύνουν τους πολίτες, ποιο είναι το όραμά σας για τη διαχείριση αυτής της εξέλιξης στην καθημερινότητα, στην εργασία, στην ανθρώπινη επικοινωνία; Ποιος ο ρόλος της Παιδείας;

Είναι σαφές ότι η τεχνολογία ως το 2030 θα έχει οδηγήσει σε όλον τον πλανήτη πολλά από τα σημερινά επαγγέλματα στο περιθώριο, και συνεπώς θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στο reskilling και την προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση τεσσάρων δεξιοτήτων: κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα.

Οι μεταλλάξεις της Covid-19 δημιουργούν αβεβαιότητα και το εφετινό καλοκαίρι. Ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης για να ενισχύσει το τείχος προστασίας εν μέσω θέρους;

Τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν ότι η COVID-19 σε όλες της τις μεταλλάξεις χτυπά κυρίως και πιο σκληρά τους ανεμβολίαστους. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν διότι αυτό αποτελεί το μόνο ασφαλές όπλο απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα διατηρεί ανοιχτή την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

close menu