Θέμα χρόνου είναιη άνοδος της χώρας στον δείκτη DESI, ο οποίος αξιολογεί τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε στο συνέδριο “The second Thessaloniki Metropolitan Summit” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης>
Σύμφωνα με τον υπουργό, παρά το «ψηφιακό σπριντ» που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια στο επίπεδο του gov.gr και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών, η Ελλάδα υστερεί σε αρκετούς δείκτες μεταξύ των οποίων και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι μετά τις επενδύσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, η εικόνα αυτή θα αλλάξει.
«Βλέπουμε σημαντικές επενδύσεις από τους βασικούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς ενώ προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και τα προγράμματα που διαμόρφωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι Έλληνες σύντομα θα γίνουν κοινωνοί μεγάλων ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο και μάλιστα σε ικανοποιητικές τιμές. «Πολύ σύντομα θα βελτιωθεί η θέση (της Ελλάδας) στην Ευρώπη. Θα έχουμε καλύτερη συνδεσιμότητα και καλύτερες τιμές (στις τηλεπικοινωνίες)», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά τους καταλύτες που θα επιτρέψουν τη χώρα να συγκεντρώσει ψηφιακούς νομάδες απ’ τον πλανήτη ή να επαναπατρίσει το ανθρώπινο δυναμικό που χάθηκε στα χρόνια της κρίσης, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι η διασυνδεσιμότητα είναι ένας από τους καταλύτες. Χαρακτήρισε δε την επιστροφή των επιστημόνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη και την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.
Την πεποίθηση ότι η χώρα θα καλυφθεί σύντομα από εξελιγμένα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα εξέφρασε ο επικεφαλής της Nova/Wind Παναγιώτης Γεωργιόπουλος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέχρι το 2027 η χώρα θα καλυφθεί 100% από οπτικές ίνες και ότι οι Έλληνες θα αποκτήσουν ταχύτατες συνδέσεις και ικανοποιητικές χρεώσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και το επενδυτικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Wind προχθές και το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027. Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν πολύ λίγες οπτικές ίνες που φτάνουν στο σπίτι (FTTH), λιγότερο από 5% και γι’ αυτό η χώρα εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στο δείκτη DESI.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος της ενέργειας. Όπως είπε αν οι τιμές στα ενεργειακά αγαθά παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, το Vodafone Group μέχρι το 2024 θα επιβαρύνεται με 1,4 δισ. ευρώ ετησίως. Χαρακτήρισε δε δυσβάστακτο το κόστος αυτό.
Επομένως, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει, αφενός μεν να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα να επενδύσουν σε νέα δίκτυα κινητής και σταθερής. Ο κ. Μπρουμίδης πάντως χαρακτήρισε καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας την στρατηγική που εκπονήθηκε τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει όχι μόνον πολύ εξελιγμένα και αποδοτικά δίκτυα, αλλά και δίκτυα που θα φτάνουν σε περιοχές που δεν θα επενδύσει ο ιδιωτικός τομέας, όπως είναι οι αγροτικές περιοχές.
Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είπε ότι θα επενδύσει συστηματικά στην ανάπτυξη του δικτύου 5G και στο FTTH. Στόχος, όπως είπε μέχρι το 2024 η κάλυψη του 5G να φτάσει στο 90% της χώρας ενώ τα δίκτυα FTTH να φτάσουν σε 800.000 σπίτια.