Κυβέρνηση

Κυριάκος Πιερρακάκης: Οι πόροι για την υλοποίηση των έργων της ψηφιακής βίβλου είναι απόλυτα διασφαλισμένοι

Εφ΄ όλης της (ψηφιακής) ύλης συζήτησε, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο των εργασιών της τρίτης, και τελευταίας ημέρας, του 24ου Ετήσιου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World.

Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολιτική και οικονομική ρευστότητα, αλλά και προβληματισμούς για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής αγοράς ΤΠΕ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την υλοποίηση των έργων πληροφορικής, δηλώνοντας ότι, «η χρηματοδότηση των έργων ψηφιακής διακυβέρνησης, είναι πλήρως διασφαλισμένη».

Όπως εξήγησε, οι πόροι που θα έρθουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ είναι πόροι που έχουν προβλεφθεί και που θα αξιοποιηθούν στη πορεία, για το σύνολο αυτών των έργων. «Το 2022 είναι χρονιά δημοπράτησης πολύ μεγάλων έργων πληροφορικής, οπότε όλα συνεχίζονται και θα συνεχιστούν κανονικά. Το ταμείο Ανάκαμψης και η βίβλος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι απολύτως υλοποιήσιμα και εφαρμόσιμα. Τα κονδύλια είναι πολύ μεγάλα και κύριος στόχος είναι να μην υπάρξουν περιττές καθυστερήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Πιερρακάκης.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων, ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη που, πιθανότατα, θα προκύψει για συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών. «Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά μόνο στην ελληνική αγορά αλλά σε μια ευρύτερη διεθνή αγορά. Στόχος είναι τα έργα που θα υλοποιηθούν, να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και την επιχείρηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Προφανώς λοιπόν και ένα κομμάτι θα αφορά σε ξένες εταιρείες», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες είναι αυτές που, κατά βάση, θα διεκδικήσουν τα έργα πληροφορικής και αυτές και μόνο θα επιλέξουν εάν θα συνεργαστούν με ξένους προμηθευτές ή όχι».

Ο υπουργός, εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τους χρόνους υλοποιήσεις των έργων τονίζοντας ότι, το να μπορείς να σχεδιάζεις καλά τα έργα πληροφορικής που θα βοηθάνε την αγορά, είναι καταλυτικό στο να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. «Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα νέο Νόμο περί προμηθειών, ο οποίος πατάει στις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και ρυθμίσεις οπότε δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις σχετικές κατευθύνσεις. Πλέον αποφεύγουμε περιττά στάδια υλοποιήσεις τα οποία στο παρελθόν υπήρχαν πολύ έντονα στην ατζέντα», είπε ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει έως τώρα στο τομέα των οπτικών ινών, οι οποίες χρειάζεται να ενταθούν και να αυξηθούν σε αξία και όγκο. Όπως ανάφερε, η χώρα τα έχει πάει καλά στην κινητή τηλεφωνία, αλλά όχι τόσο καλά στη σταθερή τηλεφωνία. Η Ελλάδα είναι 25η στην κινητή τηλεφωνία παγκοσμίως, αλλά 23η στη σταθερή και αυτό, όπως εξήγησε, συμβαίνει λόγω της έλλειψης επενδύσεων σε οπτική ίνα. «Είμαστε όμως σε φάση που το σύνολο της χώρας θα καλυφθεί με οπτική ίνα μέσα στο προσεχές διάστημα.  Ωστόσο πρέπει να πω, πως αυτός ο στόχος της χώρας μας καλύπτεται ετεροχρονισμένα. Πρέπει να τρέξουμε πολύ για να μπορέσουμε να πιάσουμε ότι έχουν πετύχει οι άλλοι στη σταθερή τηλεφωνία» δήλωσε ο υπουργός.

Στην τοποθέτησή του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι, σε κάθε υπουργείο υπάρχει πλήρης καταγραφή των αναγκών και για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κατάλληλη  στρατηγική ώστε να επιτύχει αυτή η μετάβαση. «Θα συνεχίσουμε ανάμεσα στα μικρά έργα, στα γρήγορα έργα, στα μεγάλα έργα και όλα αυτά μαζί θα οικοδομούν το νέο ψηφιακό κράτος, το οποίο θα αποκρυσταλλώνεται στη νέα ψηφιακή πύλη του δημοσίου, το Gov.gr» επεσήμανε ο υπουργός.

Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι, οι ανάγκες του κράτους, της κοινωνίας και της οικονομίας είναι γνωστές και το κράτος θα ψηφιοποιηθεί στο 100%. Αυτό, όπως είπε, θα χρειαστεί μια σειρά επενδύσεων που θα καλυφθούν από την εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά. «Έχουμε εργαλεία στα χέρια μας που μας επιτρέπουν, ιδέες που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Για να παίξουμε σωστά το παιχνίδι, πρέπει να φτιάξουμε σωστούς κανόνες», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου “Greek ICT Forum – Infomobility World

Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου 24ου Ετήσιου Συνεδρίου “Greek ICT Forum – Infomobility World”, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το «σημείο αναφοράς» της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών, παρουσιάζοντας καινοτόμες τάσεις της διεθνούς βιομηχανίας Ψηφιακών Τεχνολογιών και ελληνικές προτάσεις στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στις ενότητες και καταληκτικές συνεδριάσεις των τριών ημερών, συμμετείχαν υπουργοί, υφυπουργοί, επαγγελματίες, επιστήμονες, εκπρόσωποι από δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς, ενώ το παρακολούθησαν χιλιάδες Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στο τρισδιάστατο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο «Πυθαγόρας», που δημιούργησε η ελληνική εταιρεία e-Εxpo για λογαριασμό της Teamworks, το οποίο είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Τελέστηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υποστήριξη των Φορέων: ΕΚΤ, ΕΕΛΛΑΚ, ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΕΕΚΤ και ΣΕΚΕΕ.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα, καθώς και όλους τις/τους ομιλητές του 24ου Greek ICT Forum – Infomobility World, πατήστε ΕΔΩ. (https://drive.google.com/file/d/1zXdia85FOYTJdJQWcE1-lf6szy7XtRe6/view)

Οι Χορηγοί του 24ου Greek ICT Forum – Infomobility World ήταν οι εταιρείες:

Entersoft ως Grand Sponsor.

Epsilon Net | Epsilon SingularLogic, Hewlett Packard Enterprise | Performance, Space Hellas | SingularLogic ως Platinum Sponsors

Cosmote, Info Quest Technologies, Netcompany -Intrasoft ως Gold Sponsors

Interworks.cloud, Oracle, Softone ως Silver Sponsors

Huawei, Lamda Hellix, Nokia, SAP, Schneider Electric ως Bronze Sponsors

Deloitte, Wings ICT Solutions ως Supporters

και ΑΠΕΜΠΕ, Clip News, ICTplus.gr, ICTweekly ως Media Sponsors

close menu