Security - Cybersecurity

Κυβερνοασφάλεια και ψηφιακή προστασία για τις επιχειρήσεις

Δέκα καινοτόμες Ελληνικές εταιρείες που διερευνούν τρόπους να ενισχύσουν το επίπεδο ψηφιακής προστασίας τους διεξήγαγαν 38 B2B συναντήσεις με 13 startups και spin-offs για να διερευνήσουν συνέργειες και να συζητήσουν συνεργασίες, στο 14ο θεματικό εργαστήριο Innovation Ready του ΣΕΒ

H κυβερνοασφάλεια είναι άρρηκτο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επιχειρησιακής συνέχειας των εταιρειών. Το 2025 αναμένεται ότι το παγκόσμιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος θα ξεπεράσει τα 10 τρισεκατομμύρια ευρώ. Είναι εντυπωσιακό ότι το 85% των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων έχει προέλθει από ανθρώπινο λάθος, ενώ το 37% των επιχειρήσεων που δέχτηκαν κυβερνοεκβιασμό το 2022 ήταν ΜμΕ. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις είναι κρίσιμες. Η κλοπή, αλλοίωση ή/και διαρροή εταιρικών και ευαίσθητων δεδομένων οδηγεί  4 στις 10 εταιρείες σε χρεωκοπία καθώς δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Την ίδια στιγμή, το 57% των επιχειρήσεων που έχουν δεχθεί επίθεση αναγκάζονται να αυξήσουν τις τιμές τους για να ανταποκριθούν στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν τεχνολογίες, λύσεις και επιχειρηματικά μοντέλα που αυξάνουν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας μειώνοντας το κόστος λειτουργίας. Με στόχο την ψηφιακή εξασφάλιση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών, ο ΣΕΒ διοργάνωσε το 14ο θεματικό εργαστήριο Innovation Ready με θέμα «Κυβερνοασφάλεια και ψηφιακή προστασία για τις επιχειρήσεις». Η εκδήλωση δικτύωσης έδωσε την ευκαιρία σε 10 ελληνικές εταιρείες να συζητήσουν με 13 τεχνολογικές εταιρείες (startups) και τεχνοβλαστούς (spin-offs) από την Ελλάδα, και την Ιταλία, για τις δυνατότητες συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ τους. Συνολικά, διεξήχθησαν 38 κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις. Το εργαστήριο υποστηρίχθηκε από την πρόσφατη συνεργασία του ΣΕΒ με το EIT Manufacturing.

Στο workshop συμμετείχαν μέλη του ΣΕΒ και εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι εταιρείες Alpha Bank, Eurobank, Eurolife, GEK TERNA, Grant Thorton, Loulis Group, Motor Oil, Unisystems, Wonderplant, ΒΙΟΛΑΝΤΑ και Τράπεζα Πειραιώς, συναντήθηκαν με τις BitRezus, Code4thought, Cyberscope, ExcID, HackTheBox, ITML, Lecs.io, Logstail, Metaminds, Missionware, Congitor.ai, Smiling Machines, και Syndesis.

Ο κος Δημήτρης Αβραμίδης, Chief Technology Architect και Head of Digital της EuroLife FFH σημείωσε: «Ως Eurolife FFH εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ΣΕΒ μας παρέχει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε δυνητικές συνεργασίες με νέες καινοτόμες επιχειρήσεις  στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής προστασίας». Επίσης, ο κος Αναστάσιος Μουστάκης, Infrastructure and Business Applications Manager της Unisystems ανέφερε ότι «Αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη ανάγκη για ψηφιακή ασφάλεια και προστασία των δεδομένων, υποδομών και συστημάτων των οργανισμών, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία Innovation Ready που μας συνέδεσε με εταιρίες που μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον μ’ εμάς για την κυβερνοασφάλεια». Ο κος Κώστας Ζαφείρης, Assistant General Manager, Group IT Operations & Infrastructure Head της Eurobank, υπογράμμισε «Συμμετέχουμε στο Innovation Ready γιατί στηρίζουμε τη ζύμωση με τη καινοτόμο νεοφυή επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί πολύτιμη δεξαμενή εξέλιξης και πρωτοπορίας.» Τέλος, ο κος Ανδρέας Μπρούστας, Business Development Director της Grant Thorton, είπε «Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για την διαφύλαξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων στον ψηφιακό κόσμο που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο ΣΕΒ, μέσω των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κυβερνοασφάλειας στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.» Από τη μεριά της, η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ δήλωσε: «Ο ΣΕΒ συμβάλει για πάνω από 10 χρόνια αδιαλείπτως στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της βιομηχανίας και των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας. Το σημερινό workshop ασχολήθηκε με έναν κρίσιμο τομέα της ελληνικής επιχείρησης αυτόν της ψηφιακής ασφάλειας και προστασίας. Έναν τομέα που θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμα βασικό κριτήριο βιωσιμότητας για όλες τις επιχειρήσεις».

Tα εργαστήρια Innovation Ready πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την αμφότερη ενίσχυση των start-ups και της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα workshops επιτρέπουν σε εκπροσώπους της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους, να συναντιούνται με εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά και ερευνητικές ομάδες για την αναζήτηση και την ένταξη τεχνολογιών στην επιχειρησιακή λειτουργία των εταιρειών τους.

close menu