Στους τρεις πυλώνες που οδήγησαν στην ψηφιακή επιτυχία της χώρας και τον τρόπο που κατάφερε να μειώσει το κενό που την χώριζε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος στο Athens Democracy Forum.
Κατά την διάρκεια συζήτησης για την ψηφιακή επανάσταση της Ελλάδας σαν case study ψηφιαού μετασχηματισμού, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η χώρα κατάφερε σε δύο χρόνια να μειώσει την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες στην Ε.Ε., να καινοτομήσει και να απλοποιήσει διαδικασίες. Η επιτυχία αυτή στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες: ταχύτατη υλοποίησης, σκέψη “out of the box” και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα, τα SMS, και η κωδικοποίηση και ενσωμάτωση της σχετικής νομοθεσίας σε ένα πλαίσιο.
Όπως, εξήγησε, το κλειδί της επιτυχίας ήταν η πολιτική βούληση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η οποία έγινε σαφής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με στόχο να αυξηθεί η αλληλεπίδραση του πολίτη, με την πολιτεία και τη δημόσια διοίκηση, κάνοντας την καθημερινότητα ευκολότερη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “η απλοποίηση αποτελεί μορφή εκδημοκρατισμού”. Πλέον η ψηφιοποίηση του Δημοσίου αποτελεί τάση και δεν έχει γυρισμό, αναφέροντας ενδεικτικά ότι οι 8,8 εκατ. συναλλαγές πολιτών με τη δημόσια διοίκηση του 2019, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 150 εκατ. συναλλαγές και σύντομα θα ανέλθουν άνω των 300 εκατ. Επίσης, το Gov.gr από 501 ψηφιακές υπηρεσίες, σήμερα προσφέρει 1.259.
Το συνέδριο Athens Democracy Forum, πραγματοποιείται με την συνεργασία των New York Times