Η Meta παρουσίασε το Σάββατο μια νέα σειρά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (AI), τη Llama 4, μέλος της οικογένειας Llama.
Η νέα συλλογή περιλαμβάνει τέσσερα μοντέλα: Llama 4 Scout, Llama 4 Maverick και Llama 4 Behemoth. Σύμφωνα με τη Meta, εκπαιδεύτηκαν όλα με «τεράστιους όγκους μη επισημασμένων δεδομένων κειμένου, εικόνας και βίντεο», προκειμένου να αποκτήσουν «ευρεία οπτική κατανόηση».
Η επιτυχία των ανοιχτών μοντέλων της κινεζικής AI DeepSeek — τα οποία επιτυγχάνουν επιδόσεις ισάξιες ή και ανώτερες των προηγούμενων Llama της Meta — φέρεται να επιτάχυνε την ανάπτυξη της σειράς Llama. Η Meta, λέγεται, κινητοποιήθηκε άμεσα, για να καταλάβει πώς η DeepSeek κατάφερε να μειώσει το κόστος εκτέλεσης και ανάπτυξης μοντέλων όπως τα R1 και V3.
Τα Scout και Maverick είναι διαθέσιμα ανοιχτά μέσω του Llama.com και συνεργατών της Meta. Το Behemoth παραμένει ακόμη υπό εκπαίδευση. Η Meta ανακοίνωσε ότι ο ψηφιακός της βοηθός, Meta AI, που είναι ενσωματωμένος σε εφαρμογές όπως WhatsApp, Messenger και Instagram, έχει ήδη ενημερωθεί ώστε να χρησιμοποιεί το Llama 4 σε 40 χώρες — αν και οι πολυτροπικές δυνατότητες (κείμενο + εικόνα + ήχος) περιορίζονται προς το παρόν στις ΗΠΑ και μόνο στα αγγλικά.
Ωστόσο, ορισμένοι προγραμματιστές ενδέχεται να έχουν αντιρρήσεις ως προς την άδεια χρήσης της σειράς Llama 4.
Οι χρήστες και εταιρείες που εδρεύουν ή έχουν κύρια επαγγελματική δραστηριότητα στην ΕΕ απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ή να διανέμουν τα μοντέλα αυτά — πιθανότατα λόγω των κανονισμών που απορρέουν από τη νομοθεσία περί τεχνητής νοημοσύνης και προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ (η Meta έχει στο παρελθόν κατακρίνει αυτούς τους νόμους ως υπερβολικά αυστηρούς.)
Επιπλέον, όπως και στις προηγούμενες κυκλοφορίες Llama, εταιρείες με πάνω από 700 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα πρέπει να ζητήσουν ειδική άδεια από τη Meta, την οποία η εταιρεία μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει κατά βούληση.