Εκδηλώσεις

Mάικλ Κράτσιος: «Όσοι νικήσουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα κυριαρχήσουν στον επόμενο αιώνα»

Σε σημείο καμπής βρίσκεται σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, η παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας, και «οι νικητές των επόμενων λίγων χρόνων στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι κυρίαρχοι τον επόμενο αιώνα», όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της «Scale AΙ», Mάικλ Κράτσιος, τέταρτος διευθυντής τεχνολογίας των ΗΠΑ, μιλώντας διαδικτυακά στο συνέδριο Thessaloniki Future Thinking Dialogues (TFTD 2023), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. «Είναι λοιπόν κρίσιμο όποιος θέλει να κάνει τα πράγματα σωστά, να αρχίσει σήμερα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτημα του γενικού διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλία Σπυρτούνια, σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου για την προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), ο κ. Κράτσιος επισήμανε ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δουλέψουμε μαζί, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, και να μην απέχουμε πολύ ο ένας από τον άλλο, σε ό,τι αφορά κάποιες από τις ρυθμίσεις που έρχονται». Παράλληλα επισήμανε το γεγονός ότι στη Δύση συγκεντρώνονται σήμερα οι κορυφαίοι παίκτες στον τομέα της ΤΝ, αφού το Top-3 έως πέντε του κλάδου προέρχεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ -εταιρείες όπως η DeepMind στο Λονδίνο και μεγάλοι παίκτες της Silicon Valley.

Σχετικά με τη ρύθμιση της ΤΝ, εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα ετοιμάσουν ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο δεν θα αντιμετωπίζει το θέμα κεντρικά και οριζόντια, με λογική «one size fits all», αλλά εξειδικεύοντας ανά συγκεκριμένο τομέα (sector-specific) ή περίπτωση χρήσης (use-case). Με αυτόν τον τρόπο οι ρυθμιστικές λύσεις θα είναι βιώσιμες.

Ο κ. Κράτσιος αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs, όπως το περίφημο ChatGPT), επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία που απαιτείται για τη δημιουργία τους δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο νομίζουμε, αφού αυτό που κατά κύριο λόγο χρειάζεται είναι πολλά χρήματα, για να αποκτηθεί η απαραίτητη υπολογιστική ισχύς.
«Το 2019 βγήκε το ChatGPT-2, τέσσερα χρόνια αργότερα είχαμε ήδη το ChatGPT-4 και το ChatGPT-5 έρχεται το 2024. Υπάρχει ισχυρή ένταση και εμβέλεια στα μοντέλα δημιουργικής ΤΝ (generative AI)» εξήγησε, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα αυτά δεν είναι ακόμα «enterprise- ready» (έτοιμα για να προσφέρουν επαρκείς λύσεις στις επιχειρήσεις).

Όπως είπε, τα μοντέλα γενικού σκοπού δεν επιδεικνύουν προς το παρόν μεγάλη επιτυχία στο να δίνουν ειδικές λύσεις για συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, είτε αυτοί είναι τα χρηματοικονομικά είτε το λιανεμπόριο είτε η φροντίδα υγείας ή η ενέργεια. Η τεχνολογία των LLMs θα αποδειχτεί, όπως είπε, πραγματικά διασπαστική (disruptive) για τις επιχειρήσεις, όταν δημιουργηθούν ιδιόκτητα LLMs, βάσει συγκεκριμένων καθηκόντων και εργασιών (proprietary task- based LLMs). Σήμερα, στα μοντέλα γενικού σκοπού (όπως το ChatGPT), το μίγμα δεδομένων στο οποίο στηρίζεται η εκπαίδευση και ανάπτυξή τους, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα δημόσια δεδομένα. Για να δημιουργηθούν task-based LLMs θα χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι περισσότερα proprietary data, κατέληξε.

Η ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αφθονία, αλλά η αφθονία δεν συνεπάγεται ισότητα
Ως εργαλείο που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αφθονία στην κοινωνία χαρακτήρισε την ΤΝ ο δρ Τζορτζ Ζαρκαδάκης, Chief Innovation Officer της Syndesis Health, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αφθονία δεν εγγυάται από μόνη της την επίλυση του προβλήματος της ανισότητας στην κατανομή του πλούτου. Για αυτό και η εξέλιξη της ΤΝ και η τεχνολογική καινοτομία χρειάζεται να συνοδεύονται από πολιτική και κοινωνική καινοτομία.

Όπως είπε, το κλειδί για να αναπτυχθεί αυτή η κοινωνική καινοτομία είναι να έρθουν κοντά εμπειρογνώμονες και ειδικοί από διάφορα πεδία, όχι μόνο επιστήμονες πληροφορικής, αλλά και φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι. Πρόσθεσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ εισοδήματος και πλούτου: «το κλειδί για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα δεν είναι να αυξηθεί το εισόδημα, αλλά να απλωθεί ο πλούτος, να εκδημοκρατιστούν τα assets (περιουσιακά στοιχεία) (…) Για παράδειγμα, ο πλούτος των δεδομένων είναι πολύ σημαντικός για την εκπαίδευση της ΤΝ (…) για την ανάπτυξη και βελτιστοποίησή της. Μπορούμε να φανταστούμε έναν τρόπο, ώστε αυτά τα συλλογικά δεδομένα ν’ ανήκουν στους πολίτες και το εισόδημά τους, ο πλούτος τους να δημιουργείται μέσα από αυτά τα δεδομένα; Αυτή είναι απλά μια ιδέα. Πώς μπορούμε να μοχλεύσουμε τη δυναμική της ΤΝ για να δημιουργήσουμε νέο πλούτο; (…) Και σε ποιον θα ανήκει αυτός ο πλούτος;» διερωτήθηκε.

Συμπλήρωσε ότι γενικά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι θεσμοί και μηχανισμοί, ώστε η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς, με ασφάλεια και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία τη νέα εποχή της ταχύτατης τεχνολογικής ανάπτυξης και της ΤΝ, δεδομένου ότι οι περισσότεροι θεσμοί που έχουμε προέρχονται από τον 19ο αιώνα, με μικρές αλλαγές και τροποποιήσεις. Όπως είπε, αν δεν αποκτήσουμε τους κατάλληλους νέους θεσμούς, τότε φοβάται ότι θα εκδηλωθούν μεγάλες αντιδράσεις απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη._
Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

close menu