Διεθνή

Μαρία Σπυράκη: Η αύξηση των γυναικών στην ψηφιακή αγορά εργασίας αυξάνει το ΑΕΠ της Ευρώπης 16 δισ. ευρώ το χρόνο

Ετήσια ώθηση κατά 16 δισ. ευρώ μπορεί να προσδώσει στο ΑΕΠ της Ευρώπης η είσοδος περισσότερων γυναικών στην ψηφιακή αγορά εργασίας, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Γυναίκες στην «Ψηφιακή εποχή», βάσει της οποίας, μόνο 24 στις 1000 γυναίκες, απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ασχολούνται με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Από αυτές, μόνο οι έξι συνεχίζουν να εργάζονται στον ψηφιακό τομέα. Μάλιστα, βάσει της μελέτης ο αριθμός των έξι γυναικών, καταγράφεται σήμερα μειωμένος σε σχέση με το 2011.

Τα προαναφερόμενα επισήμανε η ευρωβουλευτής ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια διαδικτυακού της χαιρετισμού στο τετραήμερο Διεθνές Συνέδριο: «Εβδομάδα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας- Female Entrepreneurial Week», που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Η άρση των εμποδίων για τις γυναίκες επιχειρηματίες απαιτεί τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού με τους άνδρες και την εκπαίδευση των κοινωνιών, τόνισε και σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά την εκπαίδευση των νεαρών κοριτσιών και τη διασφάλιση ότι δεν θα αποθαρρύνονται από τη σταδιοδρομία τους στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία. «Η επιχειρηματική μάθηση για κορίτσια και γυναίκες, θα πρέπει να επιβληθεί μέσω ενός στρατηγικού πλαισίου εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα ευρήματα της προαναφερόμενης μελέτης, η κ. Σπυράκη, τόνισε, ότι η ΕΕ περιέγραψε μια στρατηγική για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον ψηφιακό τομέα, προκειμένου να καλυφθεί το ψηφιακό χάσμα, εστιάζοντας στα εξής: αμφισβήτηση των ψηφιακών στερεοτύπων για το φύλο, προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης και υποστήριξη για περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες.

Η έλλειψη χρηματοδότησης «φρενάρει την γυναικεία επιχειρηματικότητα

Κύριο εμπόδιο για την γυναικεία επιχειρηματικότητα χρηματοδότησης,είπε ότι αποτελεί η ελλιπής χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας ότι “τα επιχειρηματικά κεφάλαια ανδροκρατούνται”. Τόνισε, ότι τα εναλλακτικά μέσα χρηματοδότησης, όπως οι επιχειρηματικοί άγγελοι, πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσω στοχευμένων προγραμμάτων και υποστήριξης.

Η εξισορρόπηση της οικιακής και επιχειρηματικής ζωής, παραμένει ένας αγώνας για τις γυναίκες επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωβολευτή της ΝΔ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «στις μέρες μας, οι γυναίκες έχουν καλύτερα προσόντα από ποτέ και έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους άνδρες, όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο».

Ανέφερε, ότι ότι οι κύριοι παράγοντες για τη δυσμενή κατάσταση των γυναικών είναι οι χαμηλές αμοιβές (είναι 16,5% χαμηλότεροι από τους άνδρες), η συνολική τάση που καταγράφεται, ήτοι να αναζητούν επαγγέλματα μερικής απασχόλησης και τα συχνότερα «διαλείμματα» που κάνουν έναντι των ανδρών στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, προκειμένου να φροντίσουν την οικογένειά τους ευρύτερα.

«Η απουσία διατάξεων για τις γυναίκες μετά την απόκτηση παιδιών, προκειμένου να ισορροπήσουν μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έχει ωθήσει κυρίως τις γυναίκες, είτε στην μερική απασχόληση, είτε στην εγκατάλειψη της αγοράς εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της ισορροπίας των φύλων στις αίθουσες συσκέψεων των εταιρειών της Ευρώπης.

Το διεθνές συνέδριο, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (Σ.Ε.Γ.Ε) και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας- Θράκης) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.

close menu