Υπηρεσίες

Μαθήματα ελληνικής μυθολογίας στα σχολεία των ΗΠΑ μέσω της πλατφόρμας Staellinika

Νέα μαθήματα ελληνικής μυθολογίας προσφέρονται σε μαθητές στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της πλατφόρμας Staellinika, σε συνεργασία με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Τα μαθήματα, όπως σημειώνεται, θα εμπλουτίσουν σημαντικά το περιεχόμενo της πλατφόρμας, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Καναδά και υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Τα νέα μαθήματα ελληνικής μυθολογίας είναι διαθέσιμα τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά και προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα εκπαιδευτική παλέτα. Τα εν λόγω μαθήματα γλώσσας βασίζονται στην αφήγηση και το παιχνίδι για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον παιδιών προσχολικής ηλικίας, μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, αλλά και νεαρών ενηλίκων της ελληνικής διασποράς.

Επισημαίνεται πως η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και στους επόμενους μήνες με τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η σχεδιαζόμενη παρουσίαση επιπρόσθετων μαθημάτων και ενοτήτων θα εμπλουτίσει περαιτέρω την πλατφόρμα Staellinika με περιεχόμενο πάνω στις ενότητες της μυθολογίας, του πολιτισμού και της γλώσσας, σε μια περίοδο κατά την οποία τα σχολεία σε όλη τη Β. Αμερική προετοιμάζονται για την επόμενη σχολική χρονιά.

«Ο συνεχής εμπλουτισμός και η διαρκής ανανέωση της πλατφόρμας Staellinika συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία της πρωτοβουλίας μας προσελκύοντας διαρκώς νέους χρήστες» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής και προσωπικά ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας και τη στηρίζουν στην πράξη από την πρώτη στιγμή. «Με τη βοήθειά της αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει στη διαφύλαξη και προώθηση του πολιτιστικής μας κληρονομιάς» υπογράμμισε ο κ. Βλάσης.

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης, τόνισε πως «το Staellinika προσφέρει μια γέφυρα στους νέους της διασποράς για να προσεγγίσουν τις ρίζες της πολιτιστικής τους κληρονομιάς» και προσέθεσε: «Η Γραμματεία, με ιδιαίτερη χαρά στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και συνεργάζεται με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση αυτού του πολιτισμικού προϊόντος σε ολόκληρη τη διασπορά».

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, σημείωσε ότι «ο ρόλος που μπορεί να παίξει η ελληνική μυθολογία στο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας είναι εξαιρετικά σημαντικός» και σημείωσε: «Οι ιστορίες που μαθαίνουμε από μικροί διαμορφώνουν τη σκέψη μας με τη μετάδοση αξιών και ιδανικών, ενώ μας βοηθούν να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε με τους άλλους. Τα μαθήματα μυθολογίας του Staellinika συνδυάζουν το παιχνίδι με μια ανεπανάληπτη μαθησιακή εμπειρία, που κινεί το ενδιαφέρον παιδιών και ενηλίκων».

Ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser», δρ Δημήτρης Κράλλης, ανέφερε: «Το Staellinika προσφέρει μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα ενημερωτική μαθησιακή εμπειρία σε μια περίοδο μεγάλου άγχους, καθώς οι κοινωνίες μας μπαίνουν στην μετά την πανδημία εποχή. Η επόμενη γενιά Ελλήνων της διασποράς θα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να κρατήσει ζωντανή την επαφή με την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό και στο μέλλον, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τους εδώ και καιρό εταίρους μας στην ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”».

Καταληκτικά, επισημαίνεται πως το StaEllinika έχει ξεπεράσει τους 30.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε διάφορες πλατφόρμες, αφότου υιοθετήθηκε πέρυσι ως το επίσημο πρόγραμμα της ελληνικής Πολιτείας για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, μυθολογίας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική διασπορά.

TAGS:

close menu