Τεχνολογίες

Με ευρεία πλειοψηφία 275 βουλευτών, πέρασε ο “Κώδικας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης”

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Ακόμα και στα τέλη της εβδομάδας ο διαγωνισμός για το 5G»

Με ευρύτατη πλειοψηφία και τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25, με το ΚΚΕ και την Ελληνική  Λύση να καταψηφίζουν, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και τελικά ψηφίστηκε στο σύνολό του χθες βράδυ.

Στην αρχκή τοποθέτησή του ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως ακόμα και μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η δημοπρασία του δικτύου 5G, σημειώνοντας πως το 25% των εσόδων μετά από συνεννόηση με τους εταίρους θα γυρίσει στην οικονομία μέσα από επενδύσεις σε νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις. «Δεν θα είναι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αλλά καινοτομίες που αν αρχίσουμε να τις λέμε θα φαντάζουν επιστημονική φαντασία», είπε.

Αναφερόμενος σε σχόλια που ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας και είχαν συνωμοσιολογικό χαρακτήρα για το νέο δίκτυο ο υπουργός απάντησε πως η βασική συχνότητα που θα χρησιμοποιείται είναι αυτή που χρησιμοποιούν και οι τηλεοράσεις. «Αν κάποιος έχει πρόβλημα πρέπει να κλείσει την τηλεόραση», σημείωσε με νόημα και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε στον κόσμο του Όργουελ. Δεν αφορά την Ελλάδα αυτό».

Στην αρχή της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, διατύπωσε αντιρρήσεις για την ονομασία του νομοσχεδίου ως «Κώδικα». Μετά την αλλαγή του τίτλου του νομοσχεδίου από τον κ. Πιερρακάκη και την αφαίρεση της λέξης «κώδικας», θετικά επί της αρχής τοποθετήθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδας της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25.

Οι πρώτες αντιρρήσεις της Αντιπολίτευσης

Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου με τον αρχικό τίτλο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) -Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις, ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι στον τίτλο του νομοσχεδίου έχει συμπεριληφθεί η λέξη «κώδικας», τη στιγμή που δεν είναι κώδικας, σύμφωνα με το άρθρο 76 του Συντάγματος, σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Οπως πρόσθεσε, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής χθες “τεκμηρίωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι κώδικας» και ότι η Βουλή δεν πρέπει να καταστεί συνυπεύθυνη στην παραγωγή fake news”.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Επικρατείας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή το λέει ότι δεν είναι κώδικας με τη συνταγματική έννοια, σε πνεύμα καλής θελήσεως και με δεδομένο ότι όπως έχει φανεί στις επιτροπές υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα άρθρα, καταθέτω νομοτεχνική βελτίωση αλλαγής του ονόματος του νομοσχεδίου, αφαιρώντας τη λέξη «Κώδικας».

Θεωρίες συνωμοσίας εντός της Ολομέλειας

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έτυχε επί τις αρχής ευρύτατης συναίνεσης, στη συζήτηση στην Ολομέλεια η κυβέρνηση επιχείρησε να εξηγήσει τα ευεργετήματα των νέων τεχνολογικών υποδομών, τονίζοντας πως η συχνότητα στην οποία θα εκπέμπει το 5G χρησιμοποιείται ήδη στη χώρα μας και βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο πολλοί βουλευτές της Αντιπολίτευσης επέμεναν και κατήγγειλαν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της εταιρείας «Φαιστός», που θα επενδύονται πόροι από της δημοπρασία του 5G, επιστρατεύοντας επίσης θεωρίες συνωμοσίας για τον επιβλαβή στην υγεία χαρακτήρα του νέου δικτύου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υποστήριξαν ότι η Κυβέρνηση ευνοεί τα ολιγοπώλια

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάριος Κάτσης, κατήγγειλε πως η Κυβέρνηση ευνοεί τις ολιγοπωλιακές εταιρείες, αντί να στρέψει τα κονδύλια για το 5G στην ανάπτυξη μικρομεσαίων καινοτόμων εταιρειών. «Το υπερταμείο δεν χρειάζεται άλλη δημόσια περιουσία. Κάναμε πρόταση στις επιτροπές να αξιοποιήσετε την αναπτυξιακή τράπεζα. Μην επικαλείστε το μεσοπρόθεσμο του 2011, γιατί οι διατάξεις του δεν έχουν λόγο να υφίστανται», είπε.

«Συνεχίζετε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται τώρα υποκριτικά να επιτεθεί στο υπερταμείο», ανάφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη, να προσθέτει: «Εχετε, κύριοι επιχειρηματικών ομίλων, φορτώσει πολλά G στις πλάτες των εργαζομένων. Είστε μια σφιχτή παλάμη που προσπαθείτε να κρατήσετε την τεχνολογική εξέλιξη σε μια χούφτα επιχειρηματιών».

«Το πρόβλημα είναι η χρεοδουλοπαροικία» υποστήριξε Το ΜέΡΑ 25
Με το γνωστό ύφος ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανάφερε ότι «το πρόβλημα είναι η χρεοδουλοπαροικία» και πρόσθεσε ότι: «Η χώρα μας δεν έχει εξουσία να αποφασίσει πώς θα ξοδέψει τα χρήματα από τις δημοπρασίες για πώληση συχνοτήτων 5G. Σας ακούω, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, στις κριτικές σας στην κυβέρνηση, αλλά φωνασκείτε αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος όσων λέτε. Μπορείτε να δεσμευτείτε για ρήξη με Τρόικα ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες;».

Θεωρίες συνωμοσίας από την «Ελληνική Λύση»

Από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης ξεχώρισε αυτή του επικεφαλής της Ελλληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος αναπαρήγαγε τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται. Ανάφερε με το γνωστό γλαφυρό ύφος:«Είστε καλά; Ακούστε τι είπε η υπουργός Περιβάλλοντος του Βελγίου: Δεν μπορώ να καλωσορίσω αυτή την τεχνολογία, γιατί οι εταιρείες δεν σέβονται τα όρια ακτινοβολίας και οι κάτοικοι των Βρυξελλών δεν είναι ινδικά χοιρίδια για να τους την πουλήσω. Για εσάς όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι πειραματόζωα, όπως τους κάνατε πειραματόζωα με τα μνημόνια και εσχάτως με τον κορωνοϊό», σημείωσε.

Στα ειδικά θέματα του «Κώδικα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» αναφέρθηκε ο υπουργός Επικτρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ειδικότερα, αναφερόμενος στον προσωπικό αριθμό, είπε ότι «το χρονοδιάγραμμα θα είναι κοινό με εκείνο της έκδοσης νέων ταυτοτήτων και ουσιαστικά ο χρόνος ολοκλήρωσης θα είναι κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ παράλληλα με τις νέες ταυτότητες θα δοθούν ψηφιακές υπογραφές σε όλους τους πολίτες.»

Οσον αφορά στις υποδομές Δικτύων 5G ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανάφερε αρχικά «η προσέγγισή μας είναι διεθνώς καινοτόμα» και εξήγησε: «Εκεί που άλλες χώρες θα πάνε να κάνουν απλώς και μόνο τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G, που το κάνουμε και εμείς και ξεκινάει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Να κάνουμε την δημοπρασία , αλλά να χρησιμοποιήσουμε μέρος από τα χρήματά της, για να δημιουργήσουμε ένα εξειδικευμένο ταμείο, το «Φαιστός», το οποίο θα επενδύσει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος, δηλαδή θα επενδύσει σε startup εταιρείες. ‘Αλλωστε έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να αναδύεται αυτό το οικοσύστημα και σε άλλους τομείς.» «Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «θα κάνουμε και κάτι άλλο, δηλαδή κάποιες από τις συχνότητες δεν τις δημοπρατούμε, αλλά τις κρατάμε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα τις παραχωρούμε δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, σε πανεπιστήμια, σε startup επιχειρήσεις για να μπορούν να αναπτύσσονται σχετικά προϊόντα.»

Επίσης, είπε ότι «αυτή η καινοτόμα προσέγγιση μπορεί να υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτοντας ότι «μπορούμε να φτιάχνουμε οικοσυστήματα για να δίνουμε ώθηση στην ιδιωτική οικονομία και στην αγορά, για να καινοτομήσει».

Τι θα γίνει με τις «Λευκές» Περιοχές

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στις ενέργειες για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών» περιοχών, λέγοντας ότι «για τις συγκεκριμένες περιοχές θα υπάρξει μέριμνα για δωρεάν συνδρομητική τηλεόραση στο σύνολο της επικράτειας, μέσα από μία πολύ απλή διαδικασία που θα ενσωματωθεί στο gov. gr, για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν την αίτηση. Οι συχνότητες για το 5G που δημοπρατούνται είναι συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται από άλλα δίκτυα. Ο διαγωνισμός των συχνοτήτων προβλέπει σε τρία χρόνια 60% κάλυψη και σε έξι χρόνια 94%», υπογράμμισε. Σημειωτέον πως όπως ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μάσελος ανέφερε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ότι η Εθνική Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση της δημοπρασίας για το φάσμα συχνοτήτων 5ης γενιάς.

Εν κατακλείδι χθες έγινε νόμος του Κράτους, με 352 άρθρα, που κατατέθηκε με αρχικό τίτλο: «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) -Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις».

close menu