Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της OGP 2021 πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο με τίτλο «Ανοιχτά Δεδομένα Ελληνικού Κτηματολογίου: Ιδέες για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές». Το εργαστήριο είναι ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ και του Ελληνικού Κτηματολογίου, προκειμένου η Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου να λάβει την τελική της μορφή και να ανακοινωθεί επίσημα στο επόμενο διάστημα η διασύνδεσή της με την Εθνική Πύλη Ανοιχτών Δεδομένων data.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι συμμετέχοντες, πολίτες, επαγγελματίες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ερευνητές και κοινότητες ανοιχτών δεδομένων συζήτησαν και συνδιαμόρφωσαν ιδέες και προτάσεις για μια ατζέντα καινοτόμων παρεμβάσεων ανοιχτών γεωδεδομένων.
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου, άνοιξε με την εισήγηση του κ. Μιχάλη Βαφόπουλου, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κτηματολογίου, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα για τη διάθεση των ανοιχτών δεδομένων από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ αναφέρθηκε στη συγκρότηση της ομάδας Ανοικτών Δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου και τη σταδιακή ενημέρωση της υποδομής με επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων, δίνοντας έμφαση στην υπεραξία των δεδομένων που διατέθηκαν. Τέλος, ο κ. Βαφόπουλος τόνισε την χρησιμότητα του να γίνει κατανοητό ποια δεδομένα είναι αναγκαία να διατεθούν ως ανοιχτά για τους επαγγελματίες αλλά και για τους πολίτες, ώστε το εγχείρημα να προχωρήσει ακόμα πιο δυναμικά στο άμεσο μέλλον. Η επόμενη εισήγηση πραγματοποιήθηκε από την κ. Δέσποινα Μητροπούλου, μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ΕΕΛΛΑΚ, η οποία έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δοκιμαστικής έκδοσης της Πύλης Ανοικτών Δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου, δίνοντας έμφαση στα ανοιχτά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της, αλλά και στον τρόπο διάθεσης και το είδος των δεδομένων που φιλοξενούνται, υπογραμμίζοντας ότι η Πύλη θα εμπλουτίζεται συνέχεια με την προσθήκη νέων δεδομένων. Κλείνοντας, η κ. Μητροπούλου τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι η αυτοματοποιημένη διάθεση των δεδομένων στην κεντρική Πύλη του data.gov.gr. Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Μελίδης, γενικός διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ και συντονιστής του εργαστηρίου, μετέφερε μήνυμα του κ. Αναστάσιου Παπαζαρίφη, στελέχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικού Σημείου επαφής της Ελλάδας για την Open Government Partnership (OGP) ο οποίος για τεχνικούς λόγους δεν κατέστη εφικτό να συμμετέχει, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της χώρας για την OGP, τα ποιοτικά και επαναχρησιμοποιήσιμα Ανοιχτά Δεδομένα έχουν βαρύνουσα σημασία και θα συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα, χωρίς περιορισμούς και με μηδενικό κόστος κατά το δυνατό, για τους χρήστες.
Μετά το πέρας τον εισηγήσεων, ο κ. Μελίδης προέτρεψε τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν στο διαδραστικό μέρος του εργαστηρίου αποτυπώνοντας σε πραγματικό χρόνο τις ιδέες, τα ερωτήματα, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους σε ένα ανοιχτό σημειωματάριο. Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος με τους συμμετέχοντες να ανταλλάσουν απόψεις και επιχειρήματα, να προβληματίζονται και να θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα. Το εργαστήριο έκλεισε με την υπόσχεση να συνεχιστεί η συζήτηση, έχοντας το βλέμμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό ο οποίος συνεχίζεται και το 2022.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το εργαστήριο εδώ.
Τις ιδέες και τις προτάσεις που αποτυπώθηκαν στο Εργαστήριο μπορείτε να τις δείτε εδώ.