Οικονομία

Με όπλο την τεχνολογία η ΑΑΔΕ στο κυνήγι της φοροδιαφυγής

Με σκάνερ QR Codes και tablet με ειδικό λογισμικό εξοπλίζονται τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ που είναι επιφορτισμένα για έλεγχο στην αγορά, ύστερα και από την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος που μέσω ειδικού λογισμικού “έσβηνε” συναλλαγές και ημερήσιους τζίρους.

Πιο συγκεκριμένα, το κύκλωμα εφοδίαζε με ειδικές “μαϊμού” ταμειακές μηχανές τα καταστήματα και μέσω ειδικού λογισμικού αλλοίωνε το περιεχόμενο των αποδείξεων και των τιμολογίων.

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, καθώς και η επιχείρηση κατασκευής, διάθεσης και διαχείρισης του ως άνω λογισμικού, η οποία για την παραποίηση των φορολογικών στοιχείων λάμβανε ποσοστιαία προμήθεια ανάλογα με το ύψος της απόκρυψης.

Εκτιμάται ότι η συνολική καθαρή αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ ο αναλογών Φ.Π.Α. στα 6 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, οι νέες περιπτώσεις, που αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, είναι οι εξής:

  • Εστιατόριο στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 1,26 εκατ. ευρώ.
  • Καφέ-μπαρ στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 721.000 ευρώ.
  • Ζαχαροπλαστείο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 548.000 ευρώ.
  • Αρτοποιείο-φούρνος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κατά τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 526.00 ευρώ.
  • Ταβέρνα στον Νότιο Τομέα Αθηνών, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 401.000 ευρώ.
  • Καφετέρια στα βόρεια προάστια των Αθηνών, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 359.000 ευρώ.
  • Καφέ-εστιατόριο στην Ήπειρο, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 320.000 ευρώ.
  • Καφετέρια στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015 έως 2018, αποκρυβείσα ύλη 306.000 ευρώ.
  • Καφέ-εστιατόριο στην Θεσσαλονίκη, για τις χρήσεις 2015-2018, αποκρυβείσα ύλη 239.000 ευρώ.
  • Καφέ-μπαρ σε νησί των Κυκλάδων, για τις χρήσεις 2016 και 2017, αποκρυβείσα ύλη 186.000 ευρώ.

Προκειμένου η ΑΑΔΕ να φτάσει στην εξιχνίαση του κυκλώματος, εστίασε στις δράσεις και τις πωλήσεις συγκεκριμένης εταιρείας προμήθειας λογισμικού που είχε την αποκλειστική διαχείριση και έπαιρνε προμήθεια με βάση τον τζίρο που εξαφάνιζε από την αξία των αποδείξεων. Με την βοήθεια ειδικών QR scanners τα οποία ελέγχουν τις αποδείξεις, αποκάλυψαν την χρήση και τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου λογισμικού.

Στη “φαρέτρα” των ελεγκτών της ΑΑΔΕ εκτός των scanner θα μπουν tablets και laptops με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Πως λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό

Με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους της ΑΑΔΕ, έχουν καταγραφεί οι εξής τεχνικές για την παραποίηση των φορολογικών στοιχείων

1. Τροποποίησης της συνολικής αξίας των συναλλαγών της ημέρας.

2. Τροποποίηση της συνολικής αξίας των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

3. Εκ νέου σήμανση με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης των τροποποιημένων αρχείων, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός με στόχο τη μη δυνατότητα ανίχνευσης της απάτης από τη φορολογική αρχή αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

3. Τροποποίησης των αξιών στα επιμέρους παραστατικά ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία με την τροποποιηθείσα συνολική αξία των συναλλαγών της ημέρας εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

4. Επιλεκτική παρέμβαση με τροποποιημένες τις πωλήσεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

5. Απαλοιφή των παραστατικών που κατά τη διενέργεια των τροποποιήσεων εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, ώστε να μην εντοπίζονται ίχνη αλλοίωσης ή παραποίησης σε περίπτωση που «σκάσει» φορολογικός έλεγχος.

6. Διόρθωση των αρχείων που παράγει το συνδεδεμένο με το μηχανισμό λογισμικό τα οποία προορίζονται για διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα τροποποιημένα.

7. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

8. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς το χρόνο μεταβολής τους.

9. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

close menu