Με πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ κινδυνεύουν να βρεθούν Facebook, Google και Twitter εάν μέσα σε μία ώρα δεν αφαιρέσουν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο που έχει επισημανθεί ως «τρομοκρατικό». O κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο που ψηφίστηκε το 2021, τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη.
Οι δημόσιες αρχές, όπως η αστυνομία, τα υπουργεία Εσωτερικών και η Europol μπορούν πλέον να απαιτούν από μια πλατφόρμα ή από υπηρεσίες cloud την αφαίρεση συγκεκριμένων αναρτήσεων, μουσικής, ζωντανών μεταδόσεων, φωτογραφιών και βίντεο που υποκινούν τη βία και εξυμνούν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, μπορεί να ζητήσει την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου σε ολόκληρο το μπλοκ.
Οι εταιρείες θα έχουν μια ώρα για να συμμορφωθούν και θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα ανέβει ξανά παρόμοιο περιεχόμενο. Οι χρήστες θα ενημερωθούν ότι το περιεχόμενό τους έχει διαγραφεί και θα μπορούν να αμφισβητήσουν την απόφαση. Εάν οι εταιρείες τεχνολογίας αποτύχουν συστηματικά να αντιμετωπίσουν το τρομοκρατικό περιεχόμενο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και 4% των εσόδων τους.
Η ευρωπαϊκή αυτή νομοθεσία έχει επικριθεί από ακτιβιστές ψηφιακών δικαιωμάτων που ανησυχούν ότι η αυστηρή προθεσμία και οι περιορισμένες εγγυήσεις θα μπορούσαν να καταπνίξουν την ελευθερία του λόγου.
Ο νέος κανονισμός στοχεύει σε περιεχόμενο όπως κείμενα, εικόνες, μαγνητοφωνήσεις ή βιντεοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων ζωντανών αναμεταδόσεων, που υποκινούν, επιζητούν τη συμμετοχή ή τη συνδρομή σε τρομοκρατικά εγκλήματα, παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο διεξαγωγής τέτοιων εγκλημάτων ή επιζητούν τη συμμετοχή ανθρώπων σε τρομοκρατικές ομάδες. Εντός του ίδιου πλαισίου ως προς τον ορισμό του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θεωρείται τρομοκρατικό επίσης όποιο περιεχόμενο παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία και χρήση εκρηκτικών, πυροβόλων όπλων και άλλων όπλων που προορίζονται για τρομοκρατικούς σκοπούς.