Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Με ψηφιακό τρόπο η ρύθμιση χρεών σε τράπεζες και δημόσιο

Δυνατότητα διευθέτησης των ιδιωτικών χρεών φυσικών και νομικών προσώπων σε τράπεζες και δημόσιο με ψηφιακό τρόπο θα έχουν από 1η Ιουνίου οι φορολογούμενοι.

Ο Νόμος για την 2η ευκαιρία ξεκινάει ψηφιακά την λειτουργία του, τόσο για το σκέλος του εξωδικαστικού όσο και για το σκέλος της πτώχευσης, καθώς όλη η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται online.

Ο ενδιαφερόμενος για τον Εξωδικαστικό θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του στην πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί, θα παρακολουθεί την πορεία της αίτησής του και τις προτάσεις που θα του υποβληθούν και θα μπορεί, επίσης ηλεκτρονικά να τις αποδεχθεί.

Στόχος του νέου Νόμου είναι να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες μάξιμουμ, η έγκριση της αίτησης. Έτσι, από την  1η Ιουνίου θα λειτουργεί η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων και από την 1η Ιουλίου, θα λειτουργεί και το κομμάτι των εγκρίσεων.

Βασικό συστατικό για να εκμεταλλευθεί κάποιος το σχετικό Νόμο είναι η άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, τόσο του ιδίου δανειολήπτη, όσο και της οικογενείας του ή των εγγυητών των δανείων του.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν όσοι χρωστούν σε περισσότερο από έναν πιστωτές, δηλαδή να μην είναι το 90% της οφειλής τους σε μία τράπεζα ή μόνο στην Εφορία.

Επίσης, το μίνιμουμ της οφειλής να είναι τα 10.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει να ρυθμίσει ένα καταναλωτικό δάνειο 5.000 ευρώ, δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση. Όπως επίσης δεν μπορεί, όποιος χρωστάει τις 14.000 από τις 15.000 ευρώ σε μία μόνο τράπεζα.

Ποιες οφειλές μπορούν να ρυθμισθούν

Όπως προαναφέρθηκε, ο Νόμος δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, για κάθε είδους και κατηγορίας δάνειο τόσο προς τον τραπεζικό τομέα, όσο και προς το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι οφειλές μπαίνουν σε έναν «καλάθι», προσμετρώνται τα όποια περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, που μπορεί να είναι καταθέσεις, ομόλογα, ακίνητα… και τότε, (εδώ είναι η δουλειά του αλγόριθμου που λειτουργεί σαν υπολογιστικό εργαλείο) βγαίνει ένας υπολογισμός, για το ποια δόση μπορεί ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί και με συνέπεια, διατηρώντας και ένα σχετικό επίπεδο επιβίωσης. Παράλληλα, προσδιορίζεται και ο αριθμός των δόσεων .

Η δόση αυτή εμφανίζεται στην πλατφόρμα ως πρόταση, ώστε να την αποδεχθεί αν επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος. Ξεκαθαρίζεται ότι θα πρόκειται για μία μηνιαία δόση, η οποία θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα δυνατά μέτρα του δανειολήπτη.

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλους τους δανειολήπτες που επιθυμούν να βάλουν σε σειρά τα δάνειά τους με μία λογική ρύθμιση», εξηγούν στο powergame.gr τραπεζικά στελέχη, χαρακτηρίζοντας «τιτάνιο» όλο το έργο που έχει στηθεί γύρω από το νέο Νόμο. «Και είναι μια εμπειρία 100% ψηφιακή» προσθέτουν.

Για πρώτη φορά άλλωστε, συνεργάζονται και συντονίζουν τις κινήσεις τους και οι τέσσερις συστημικοί τραπεζικοί όμιλοι μαζί με το δημόσιο ταμείο.

Παραδείγματα

  • Ένα τυπικό παράδειγμα δανειολήπττη που μπορεί να υποβάλει αίτηση είναι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας, που έχει ένα στεγαστικό δάνειο, ενδεχομένως έχει ένα δάνειο αγοράς εξοπλισμού για το εργαστήριό του και δεν έχει πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο ή το ΦΠΑ. Εισπράττει όμως ενοίκιο και έχει ένα εξοχικό σπίτι στο χωριό.
  • Ή ένας μισθωτός που χρωστάει στην Εφορία και επίσης έχει λάβει δύο καταναλωτικά δάνεια και έχει και τρεις πιστωτικές κάρτες που δεν μπορεί, ή δεν ξέρει ποια να πρωτοπληρώσει. Ταυτόχρονα, έχει ακίνητο στο όνομά του και έχει και ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων.
  • Ή μια εταιρεία, ένα γραφείο, ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που θέλει να συγκεντρώσει κάτω από μία ομπρέλα και τα δάνεια του γραφείου και το στεγαστικό και τις οφειλές προς δημόσια ταμεία. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εισπράξεις, ενοίκια, ακίνητα, προσθαφαιρούνται κόστη, ασφαλιστικές εισφορές κλπ και βγαίνει με αλγόριθμο μια συγκεκριμένη πρόταση.

Η πτώχευση και ο υπό σύσταση Φορέας

Το δεύτερο σκέλος του Νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία έχει σχέση με πτωχεύσεις.

Επίσης, από την 1η Ιουνίου, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για πτώχευση, φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν έχουν πια άλλη επιλογή. Το καινούριο στοιχείο που εισάγει ο νέος Νόμος είναι ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα πτώχευσης και σε φυσικά και όχι μόνο νομικά πρόσωπα.

Η πτώχευση προϋποθέτει την ρευστοποίηση της περιουσίας του ιδιώτη ή της επιχείρησης, ώστε να παύσουν να ισχύουν οι οφειλές. Μάλιστα, σε περίπτωση ρευστοποίησης της πρώτης κατοικίας ο δανειολήπτης απαλλάσσεται σε 1 έτος, διαφορετικά σε ρευστοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, σε 3 έτη.

Εδώ, υπάρχει πρόβλεψη από το Νόμο, σε περιπτώσεις πλήρους αδυναμίας ενός νοικοκυριού να ανταποκριθεί οικονομικά, οπότε ως τελευταία ευκαιρία να είναι ο πλειστηριασμός της κατοικίας του, να δίνεται μιαν ύστατη σανίδα σωτηρίας από έναν Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Η λογική είναι, για τις εξαιρετικά ευάλωτες οικονομικά ομάδες και με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, να μπορεί ο υπό σύσταση αυτός Φορέας, να αποκτά την οικία (ώστε να μην πλειστηριασθεί) και να την εκμισθώνει για μια σειρά ετών στον ιδιοκτήτη , επιδοτώντας στην ουσία το μίσθωμα και με δικαίωμα επαναγοράς έπειτα από κάποια χρόνια. Αρκεί, ο οφειλέτης να είναι απόλυτα συνεπής στην καταβολή των μισθωμάτων του και να μην έχει καθυστερήσεις.

close menu