Αν σου έλεγαν ότι ένα οργανισμός δεν είναι βιώσιμος τι θα έκανες? Θα προσπαθούσες να τον συνεφέρεις, από την στιγμή που τον θεωρίες απαραίτητο. Σίγουρα θα προσπαθούσες να τον συνεφέρεις για να μπορέσει να είναι χρήσιμος. Ειδικά αν σου το έλεγε, ότι είναι δεν είναι βιώσιμος, ένας Φορέας με διεθνές κύρος και αποδεδειγμένα ανεξάρτητος, όπως π.χ η Eurostat.
Έτσι αν η Eurostat σου λέει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκησή σου, ως Φορέας, δεν είναι βιώσιμος τι κάνεις ?
Όχι φυσικά να αγνοήσεις την προειδοποίηση. Και ως Κυβέρνηση και ως Αντιπολίτευση και ως Κεντρικός Φορέας των ΟΤΑ.
Με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες, με τα αποτελέσματα – έκπληξη για την Κυβέρνηση, παραθέτουμε επίσημα στοιχεία της Eurostat, που αποδομούν τα προεκλογικά επιχειρήματα και «οράματα» αρκετών Περιφερειαρχών και Δημάρχων. Και επανεκλεγέντων και νεοφώτιστων.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων έδωσε την αφορμή στη Eurostat να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τη βιωσιμότητα όλων των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων της Ευρώπης και φυσικά και για την ελληνική. Δυστυχώς και εκεί οι επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη του Στόχου Βιωσιμότητας των Πόλεων και των Κοινοτήτων είναι πολύ κατώτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιμέρους μετρήσεις.
Η βιωσιμότητα των πόλεων είναι ο 11ος από τους 16 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται η εξάλειψη της πείνας, της φτώχειας, η υγεία και ευημερία των πολιτών, η ποιοτική εκπαίδευση και η ισότητα των φύλων.
Σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό, ο στόχος για βιώσιμες πόλεις «προωθεί την ανανέωση και τον σχεδιασμό των πόλεων και των κοινοτήτων, ώστε να παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους, με πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, ενέργεια, στέγαση, συγκοινωνίες, ελεύθερους χώρους πρασίνου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη χρήση των φυσικών πόρων και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Η έκθεση της Εurostat δεν περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία από την Ελλάδα για την ανακύκλωση-επαναχρησιμοποίηση των αστικών απορριμμάτων (στερεά απόβλητα), καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί τα στοιχεία που παρέχουν οι ελληνικές αρχές και έχει δώσει στη χώρα μας «κίτρινη κάρτα» για μη συμμόρφωση με τους στόχους της ανακύκλωσης.
Αρνητικές επιδόσεις έχουμε και στους δείκτες ακραίας στεγαστικής αποστέρησης, δηλαδή στα ποσοστά των νοικοκυριών που διαβιούν σε κατοικίες με σοβαρά προβλήματα (Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό ακραίας στεγαστικής αποστέρησης στην Ελλάδα ήταν 13,7%, όταν στην Ε.Ε των 27 είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο, στο 8,7%.
Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η άλλη όψη της πολύ κακής θέσης της Ελλάδας στους δείκτες βιωσιμότητας των πόλεων. Μπορεί να αναπνέουμε βρόμικο αέρα, να δίνουμε σχεδόν έναν μισθό για νοίκι, να μην έχουμε αντιπλημμυρικά έργα, ασφαλείς δρόμους, ούτε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά έχουμε «λευκές νύχτες», χριστουγεννιάτικες φωταψίες, περιφράξεις, ιδιωτικοποιήσεις και δημάρχους που διοικούν με νοοτροπία, λεξιλόγιο και αισθητική μαφίας.
Κατά τα άλλα θέλουμε «ζμαρτ σίτις»!
ΠΑΠΑΓΑΛΛΙΕΣ
ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δεν ξέρετε πόσοι έχουν πει τη φράση αυτή. Πολύς κόσμος και μάλιστα όχι με καλό ύφος. Κυρίως με αγανακτισμένο και οργίλο.
Πραγματικά από τις αρχές του Απριλίου, μην πω παραπίσω, άρχισαν «να κατεβαίνουν τα μολύβια» κατά το κοινώς λεγόμενο, τα οποία άρχισαν να «ανεβαίνουν» μόλις πριν λίγες ημέρες πριν τις επαναληπτικές εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Οι κυβερνητικές, αντιπολιτευτικές, ακόμη και υπηρεσιακές, «μπριγάδες», για να θυμηθούν οι παλαιότεροι την θητεία τους στις πολιτικές νεολαίες, όργωσαν την επαρχία, αλλά και τους αστικούς «ιστούς» προς άγραν ψηφοφόρων.
Και το αποτέλεσμα για το κυβερνητικό επιτελείο τελικά το απόλυτα μη προσδοκώμενο. Η εξασφαλισμένη και άνετη νίκη της πρώτης Κυριακής με 13 στις 13 Περιφέρειες, που ήταν ο στόχος, μετατράπηκε σε απλή νίκη «επί των σημείων».
Και ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει, μιλάμε για την μεγαλύτερη αποχή, «έβερ», που δείχνει ότι το (σχεδόν) 60% των ψηφοφόρων «δεν ψήθηκε» την δεύτερη Κυριακή και απλά αδιαφόρησε αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους υποψήφιους, που πίστεψαν ότι η δεύτερη εκλογή θα ήταν περίπατος.
Επιτέλους τελειώσαμε με τις εκλογές και μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο, όταν θα γίνουν οι Ευρωεκλογές, να μην ακούσουμε τίποτα για κάλπη και προβλέψεις.
Ώρα για δουλειά!