Δυσεύρετοι παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, είναι πλέον οι εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις στον χώρο της τεχνολογίας και δη των νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ή η Μηχανική Μάθηση. Σήμερα, μία στις πέντε εταιρείες ανά τον κόσμο δηλώνει ότι δυσκολεύεται να βρει στελέχη με εξειδίκευση στην τεχνολογία, για να καλύψει τις ανάγκες της.
Περισσότερο από το 80% των εταιρειών έχει επιταχύνει τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για εξειδικευμένα στελέχη να διογκώνονται. Οι ειδικότητες, που βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση και άρα υπάρχει η μεγαλύτερη “ανομβρία” ταλέντων, είναι αυτές του IT manager, του software developer, του cybersecurity analyst και των specialists σε AI και machine learning.
Τεχνολογική μετατόπιση
“Η τεχνολογική μετατόπιση κάνει επείγουσα την ανάγκη για τις εταιρείες να αναβαθμίσουν τους ανθρώπους τους, ώστε να μπορούν να μεταφράζουν δεδομένα σε πληροφορίες, να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων και να συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανθρώπινη και μηχανική νοημοσύνη”, διαπιστώνει έκθεση της ManpowerGroup.
Η έκθεση, που εξετάζει το τοπίο της απασχόλησης του 2022, διαπιστώνει ότι η μάχη για τα ταλέντα γίνεται, παγκοσμίως, ολοένα και πιο δύσκολη. Πλέον, σχεδόν το 70% των εργοδοτών αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσλάβει άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζεται, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ταλέντων συνεχίζει να επηρεάζει οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές, για το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 15 χρόνια.
Ιστορικές αλλαγές
Ενδεικτικό αυτού του ιδιότυπου “πολέμου” για προσέλκυση στελεχών με εξειδικευμένες δεξιότητες είναι ότι σήμερα πάνω από το 30% των εταιρειών, παγκοσμίως, σχεδιάζει αύξηση μισθών, προκειμένου να προσελκύσει και να διατηρήσει τα ταλέντα. Και μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι εργοδότες θα γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί και ευέλικτοι για να προσελκύουν, να διακρατούν και να αναβαθμίζουν τα ταλέντα.
“Το 2022 αποτελεί μια από τις χρονιές με τις μεγαλύτερες αλλαγές στην πρόσφατη ιστορία: από τους εργαζόμενους να ελέγχουν ακόμη περισσότερο την επαγγελματική τους ζωής μέχρι τον φαινομενικά ατέρμονο αγώνα των εργοδοτών να προσελκύσουν και να διακρατήσουν τα ταλέντα. Από την ταχεία επιτάχυνση της ψηφιακής υιοθέτησης έως τη μεγάλη συνειδητοποίηση των επιχειρήσεων για εξέλιξη”, τονίζει η έκθεση. Άλλωστε, το 58% όλων των εργαζομένων θα χρειάζονται νέες δεξιότητες, ώστε να ολοκληρώσουν τις εργασιακές τους απαιτήσεις.
Η επανάσταση των δεξιοτήτων, που να είναι σε πλήρη ισχύ, η έλλειψη ταλέντων, οι συνεχώς αυξανόμενοι μισθοί και ο “αγώνας” για επανακατάρτιση δεξιοτήτων σηματοδοτεί τη ρευστότητα της αγοράς εργασίας. “Η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση δεξιοτήτων θα καταστούν αδιαπραγμάτευτες για άτομα και οργανισμούς, καθώς οι ρόλοι συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερες δεξιότητες απ’ ό,τι πριν, με τις τεχνολογικές και ανθρώπινες ικανότητες να είναι σε υψηλή ζήτηση”, τονίζει η μελέτη.