Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μηδενίζονται τα «ανεκτέλεστα» των δημοσίων έργων πληροφορικής

Νομοθετούνται «γέφυρες» με Digital Europe 2025-30

Σημαντική Νομοθετική Ρύθμιση προωθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Κομισιόν για την ριζική αναδιάρθρωση του Πλαισίου Απορρόφησης των Πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα εντός του 2026, έτος που θα ξεκινούν οι παραδόσεις των έργων που έχουν ανατεθεί, μηδενίζονται τα «ανεκτέλεστα» υπόλοιπα και δημιουργείται «Ταμείο των υπό Απορρόφηση Πόρων» (Fund under Absorption of Resources – FAD), το οποίο και προβλέπεται στo Πλαίσιο Εργασίας 2025-2030 του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης (DIGITAL). Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα είναι η συνέχεια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, η οποία συνεχίζει να προωθεί τους στόχους της ΕΕ στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, όπως ορίζονται ανακοίνωση 2030 «Digital Compass: The European way for the Digital Decade and in the Path to the Digital Decade».

(ΕΔΩ το Πλαίσιο του Digital Compass)

Η απόφαση της Κομισιόν αφορά όλα τα Κράτη-Μέλη που υλοποιούν αντίστοιχα RRF και αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των ψηφιακών έργων. Ιδιαίτερα ανακουφιστική είναι για την Ελλάδα και τα έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα περισσότερα των οποίων αντιμετωπίζουν λειτουργικές «δυσλειτουργίες». Σαφής είναι η κατεύθυνση της Κομισιόν ότι τα έργα που θα αξιοποιήσουν το νέο Ταμείο πρέπει κατά την παράδοσή τους να είναι σε «λειτουργική επάρκεια», δηλαδή να πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις. Οι σχετικές αξιολογήσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή κοινοτικών στελεχών με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτήρισαν «σωτήρια» αυτή την απόφαση, καθώς έτσι θα διασωθεί μεγάλο μέρος των πόρων που δεν θα απορροφηθεί. Ειδικά στα έργα Ψηφιακής Διακυβέρνησης το ποσοστό των υπό απορρόφηση πόρων σε σχέση με το αδιάθετο του RRF είναι σε υψηλό επίπεδο, στοιχείο που τεκμηριώνεται άτυπα και από τα ποσά, που δηλώνουν οι ανάδοχες εταιρείες ως «ανεκτέλεστα».

close menu