Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από την Παρασκευή η διάταξη για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο θα δώσει ανάσα σε 21.000 αγρότες και 700 συνεταιρισμούς. «Για πρώτη φορά, αντιμετωπίζουμε με θάρρος ένα χρόνιο πρόβλημα που κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει», τόνισε, εξηγώντας ότι η πρόταση περιλαμβάνει κουρέματα δανείων και δυνατότητα αναχρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να γίνουν παραγωγικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στα δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία εδώ και δεκαετίες «κρατούν εγκλωβισμένους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν αδρανή περιουσιακά στοιχεία, να ενισχυθεί η παραγωγική δραστηριότητα και να ξαναζωντανέψει η ελληνική ύπαιθρος. «Δεν χαρίζουμε δάνεια, αλλά δίνουμε λύσεις ώστε να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης μέτρα που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μεταξύ αυτών, η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από 13% σε 6% και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρα που, όπως σημείωσε, έχουν ήδη δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Ειδική αναφορά έκανε στο ενεργειακό κόστος, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της ΔΕΗ για αγροτικό ρεύμα εξασφαλίζει προβλέψιμες και ανταγωνιστικές τιμές από 9 έως 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την επόμενη δεκαετία. «Διασφαλίσαμε ηλεκτρικό χώρο για το πρόγραμμα και όλοι οι αγρότες εντάχθηκαν αυτόματα», σημείωσε, απορρίπτοντας τις προτάσεις για περαιτέρω μείωση ως ανέφικτες
Αποζημιώσεις-ρεκόρ για τη Θεσσαλία
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον καταστροφικό «Ντάνιελ», έχουν καταβληθεί 294 εκατομμύρια ευρώ σε 24.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Ειδική μέριμνα δόθηκε στις περιοχές που επλήγησαν από τη δημιουργία της λίμνης Κάρλας, ενώ προχώρησαν άμεσα οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ. «Σε όλες τις μεγάλες καταστροφές, κινηθήκαμε με ταχύτητα που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συνολική καταβολή 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αποζημιώσεις την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, τόνισε ότι περισσότερα από τα μισά χρήματα προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, χάρη στην ισχυρή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ χρειάζεται αναμόρφωση για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά προειδοποίησε ότι οι αυξημένες καλύψεις θα απαιτήσουν και αυξημένες εισφορές. «Δεν μπορούμε να ζητάμε περισσότερα χωρίς να πληρώνουμε περισσότερα», είπε, καλώντας όλα τα κόμματα σε μια κοινή συζήτηση για την αναμόρφωση του κανονισμού. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβάλλονται δίκαια, αποφεύγοντας πρακτικές που ευνοούν συγκεκριμένες περιοχές ή παραγωγούς. Αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην καινοτομία, την τεχνογνωσία και τη μεταποίηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά την ίδρυση έξι νέων αγροτικών ΙΕΚ και τη χρηματοδότηση μονάδων μεταποίησης μέσω προγράμματος 135 εκατομμυρίων ευρώ. «Ο σύγχρονος παραγωγός πρέπει να είναι επαγγελματίας και ευέλικτος επιχειρηματίας», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει φορολογικά τα συνεργατικά σχήματα, τα οποία αποτελούν το μέλλον για την αγροτική οικονομία, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα μετακλήσεων εργατών γης από χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. «Η ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας είναι μονόδρομος», δήλωσε, καλώντας όλους να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις για έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα.