Τέλος στα σενάρια περί επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, όπου δίνει το «παρών» στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει, Δευτέρα και Τρίτη, η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη συμμετοχή 39 ελληνικών εισηγμένων.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους θεσμικούς επενδυτές: «Ξέρουμε τι θέλουμε από τις τράπεζες και πώς να το πάρουμε. Η έκτακτη φορολόγηση δεν είναι στα σχέδιά μας».
Κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας του συνεδρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετάσχει και σε κλειστό workshop που οργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης σε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, η πολιτική προστασία, η υγεία και η απασχόληση.
Στο συνέδριο της Morgan Stanley, μετά την εναρκτήρια συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, την σκυτάλη θα πάρει fireside chat με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο της Metlen και τον Michael O’Dwyer, Managing Director, Oil & Gas Investment Banking της Morgan Stanley. Θα ακολουθήσει πάνελ με τις πρόσφατες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ (Διεθνής Αερολιμένας, Optima bank και Τράπεζα Κύπρου) και μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, θα ακολουθήσουν οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Φ. Καραβίας – Eurobank, Χρ. Μεγάλου Τρ. Πειραιώς, Π. Μυλωνάς – Εθνική Τράπεζα, Β. Ψάλτης – Alpha Bank).
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα κλείσει με συζήτηση που θα έχει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με τον Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή αμερικανικών μετοχών και Διευθυντή Επενδύσεων της Morgan Stanley και την Ellen Zentner, επικεφαλής Οικονομικής Στρατηγικής και Θεματικών και Μακροοικονομικών Επενδύσεων στο Wealth της Morgan Stanley.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει το μήνυμα ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι αδιαπραγμάτευτη, θα σημειώσει την πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα, τη στιγμή που ο πολιτικός κίνδυνος «χτυπά» Γαλλία και Γερμανία.
Αναμένεται να τονιστεί ότι το 2025 η Ελλάδα θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, που θα είναι 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εφέτος, με στόχο 2,1%, λόγω των θετικών επιδόσεων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, και παρότι υπήρχαν έκτακτες παροχές, το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέβηκε από 2,1 στο 2,5%. Όσο για το έλλειμμα ξεκινάει και πάλι να αγγίζει το μηδέν, και αυτό ειδικά σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικό.
Επίσης θα τονιστεί η σημαντική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους που θα πάει στο 147,5% και αποτελεί τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία, και την Τετάρτη για πρώτη φορά φθηνότερα και από τη Γαλλία.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη ΕΕ και την ευρωζώνη (2,3% το 2023, 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 με αντίστοιχους ρυθμούς 0,4 %, 0,9% και 1,5% για την ΕΕ).
Παράλληλα θα επισημανθεί η φιλοεπενδυτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ορατά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 84%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ. Ειδικά οι δημόσιες επενδύσεις μεταξύ 2019 και 2025 έχουν αυξηθεί κατά 150%. Η ανεργία το 2025 προβλέπεται ότι σε ετήσια βάση θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (9,7%) για πρώτη φορά από το 2009.
Στα πλαίσια του συνεδρίου θα διεξαχθούν τρεις θεματικές συζητήσεις σε πάνελ που θα εστιάσουν στις ελληνικές τράπεζες, τον κλάδο της ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών προσέρχονται με «όπλο» την βιώσιμη κερδοφορία που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του 9μήνου που ώθησε τις διοικήσεις των τραπεζών να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις κατευθυντήριες γραμμές τους για την κερδοφορία το 2024, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζουν να αποσβέσουν τον αναβαλλόμενο φόρο έως και 8 χρόνια νωρίτερα και αυξάνουν στο 50% των κερδών το ύψος του μερίσματος για το 2024. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν στο 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, συνολικά κέρδη 3,491 δισ. ευρώ , από 2,846 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένα κατά 22,66% σε ετήσια βάση.