Οικονομία

myCoast: Πάνω από 1.900 καταγγελίες – Κατήγγειλαν ακόμη και το… Σύνταγμα ως αυθαίρετη παραλία

Ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Χαλκιδική, δεν λείπουν και εκείνοι που... «τρολάρουν»

Ξεπερνούν πλέον τις  1.900 οι καταγγελίες στην πλατφόρμα «myCoast» για παραβιάσεις στις παραλίες ανά την επικράτεια, που αφορούν κατά κύριο λόγο καταπατήσεις παραλιών και παράνομα ομπρελοκαθίσματα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που… «τρολάρουν» τη διαδικασία, καταγγέλλοντας ως παράνομη παραλία ακόμη και… την Πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος των καταγγελιών αναμένεται να ξεκινήσει μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Σημειώνεται ότι η  σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων δημοπρασιών. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, με το συνολικό αριθμό να αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, οι οποίες όμως διέπονται από τους ισχύοντες κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών και στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια στελεχών του υπουργείου με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια θα μεταβούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να επιβλέψουν και να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για  κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και  tablet,  μέσω του App Store και σύντομα και μέσω του Play Store.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Οι πολίτες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
  • Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
  • Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.
  • Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σημειώνεται, τέλος ότι τα πρόστιμα για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, κυμαίνονται από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.

close menu