Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν κάλεσε παραγωγούς και αγοραστές από την Ευρώπη, ώστε να εκτιμηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής κρίσιμων πρώτων υλών.
Στην συνάντηση βρέθηκε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος υπογράμμισε πως το έργο για την παραγωγή όλου του γάλλιου που χρειάζεται η Ευρώπη θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε 18 μήνες, με την Ελλάδα να είναι σε θέση να παράξει έως 45 μετρικούς τόνους του πολύτιμου αυτού μετάλλου κάθε χρόνο.
Το γάλλιο είναι μία απαραίτητη πρώτη ύλη για την επικοινωνία των δικτυών 5G, για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, για την παραγωγή μικροτσίπ, για την κατασκευή ραντάρ αλλά και κρίσιμης αμυντικής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς.
Η πρόσφατη εξαγορά της IMERYS Βωξίτες από την MYTILINEOS ενισχύει τον κλάδο μεταλλουργίας (M Metals) της MYTILINEOS και ολοκληρώνεται η καθετοποίηση του κλάδου, ενώ το ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος, η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζει μακροχρόνια τον εφοδιασμό της με τη βασική της πρώτη ύλη, σε μία περίοδο που τα περισσότερα refineries στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα λειτουργίας.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της MYTILINEOS για τη νέα εξαγορά, με την ακόμα μεγαλύτερη συνολική επένδυση που θα ακολουθήσει, έπαιξε η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για την ένταξη του βωξίτη, της αλούμινας και του αλουμινίου, στη λίστα του European Raw Materials Act, που η Ένωση θεωρεί ότι πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο και να μειωθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα πλέον απαραίτητα αυτά μέταλλα για την «Πράσινη» Μετάβαση.
Σπάνιες γαίες, όπως για παράδειγμα το σκάνδιο και βεβαίως το γάλλιο, υπάρχουν στους κατεξοχήν εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικούς βωξίτες.