Τον στόχο της κυβέρνησης για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων εντός 60 ημερών, επιβεβαίωσε εκ νέου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας διαδικτυακά στο υβριδικό 3ο συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις (3rd Family Business Conference), που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Στόχος είναι η υπαγωγή στον νόμο να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες και ταυτόχρονα με μια δηλωτική πράξη, χωρίς να υπάρχει καθυστέρηση των ομάδων ελέγχου του υπουργείου, να ολοκληρώνεται το επιχειρηματικό σχέδιο», σημείωσε ο κ. Παπαναθάσης και υπενθύμισε ότι ο νέος νόμος, στο πλαίσιο του οποίου θα υφίστανται ειδικά καθεστώτα για τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διαδικασία διαδοχής, «έρχεται πολύ σύντομα».
«Πέραν των φορολογικών διευκολύνσεων (για τη διαδοχή), που γίνονται μέσα από την απαλλαγή του φόρου μεταβίβασης, δημιουργούμε και ιδιαίτερα καθεστώτα, που μπορούν να απασχολήσουν τις νέες γενιές των οικογενειακών επιχειρήσεων, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρχει μια διαφοροποίηση, μια επιλογή από νέους να επιχειρήσουν με ένα αντικείμενο, το οποίο να προσθέτει ή να διαφοροποιεί το παραγωγικό μοντέλο που υπάρχει στην οικογενειακή επιχείρηση, να έχουν ιδιαίτερη επιχορήγηση, και να στηρίζονται στην έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτή η επιχορήγηση θα μπορεί να συμπληρώσει δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι ώστε και να πετύχουν μηδενικό επιτόκιο, αλλά και επιχορήγηση, που θα τούς επιτρέψει να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ώστε να είναι πιο εύκολο να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για να δημιουργηθεί ένα πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως αυτών που επιθυμούν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, με ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα, «γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα με το θέμα της εγγυοδοσίας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις να λάβουν μια εγγύηση για να καλύψουν την αρχική ανάγκη για τη δανειοδότησή τους».
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ακόμα πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήδη απόλαυσαν σημαντικότατο ποσοστό των πόρων, ύψους 43,3 δισ. ευρώ, που «πέφτουν» στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας (2020-2022), θα ωφεληθούν και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027. Συμπλήρωσε πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 98% του συνόλου, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την ευρωπαϊκή στρατηγική ανάπτυξης. Το 3rd Family Business Conference τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI), ενώ αποκλειστικοί χρυσοί χορηγοί του είναι η Alpha Bank και η EY Ελλάδος.