Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο Ertnews. Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο του Μαρτίου. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η αύξηση αυτή θα αφορά τόσο τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα όσο και του δημόσιου, με την υπουργό να τονίζει ότι υπάρχει νομική δέσμευση για αποτροπή οποιασδήποτε μείωσης του κατώτατου μισθού.
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στη λειτουργία της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετούς κλάδους. Με τη χρήση της κάρτας, που βρίσκεται στο κινητό του εργαζόμενου, καταγράφεται αυτόματα ο πραγματικός χρόνος εργασίας και οι υπερωρίες. Όπως σημείωσε, μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 815.000 υπερωρίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και διασφαλίζοντας την αμοιβή των εργαζομένων για τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης. Παράλληλα, τόνισε ότι η κάρτα προστατεύει και τις επιχειρήσεις από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση επιχειρήσεων
Η υπουργός επεσήμανε πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,5% τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων δεκαετιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, διατηρώντας μια ισορροπία μεταξύ της αύξησης των μισθών και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Προγράμματα επιχειρηματικότητας για ανέργους
Σημαντική στήριξη παρέχεται στους ανέργους που επιθυμούν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, με την παροχή αρχικού κεφαλαίου ύψους 17.000 ευρώ. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα ειδικά για ανέργους στη Θεσσαλία. Όπως υπογράμμισε, οι αιτήσεις για τα προγράμματα επιχειρηματικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς πολλοί νέοι ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το βήμα, έχοντας την υποστήριξη του κράτους.
Το σχέδιο «Rebrain Greece» και επαναπατρισμός Ελλήνων
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία «Rebrain Greece», η οποία στοχεύει στην επαναφορά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που είχε μεταναστεύσει τα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ήδη 350.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει στη χώρα από τους συνολικά 680.000 που έφυγαν. Η επιστροφή αυτή ενισχύεται από επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς και από φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν μετά από πέντε χρόνια παραμονής στο εξωτερικό.
Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή. Το ισχύον σύστημα είναι βιώσιμο, όπως επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εκθέσεις. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο εξασφαλίζει πόρους για τις μελλοντικές γενιές, αντιμετωπίζοντας τις δημογραφικές προκλήσεις.