Με αφορμή τα 40 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με έδρα την Κρήτη και παρουσία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με ερευνητικά ινστιτούτα υψηλής ειδίκευσης, το ICT weekly και ο Γιώργος Κουρκουτάς μίλησε εφ’ όλης της ύλης με τον πρόεδρο του ΙΤΕ, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και πρόεδρο, του European Institute of Innovation and Technology (EIT), Νεκτάριο Ταβερναράκη.
ICTweekly: Το ITE έκλεισε 40 χρόνια λειτουργίας φέτος, αν θα έπρεπε να σταθούμε στα 2-3 πιο σημαντικά επιτεύγματα ποια θα ήταν αυτά;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας. Διαθέτει 10 Ερευνητικά Ινστιτούτα, περισσότερα από 1.550 Μέλη, υπερσύγχρονες υποδομές, προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης και πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων 41 εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας – ERC (τα περισσότερα στην Ελλάδα) και 180 Βραβεία Αριστείας Marie-Curie. Το ΙΤΕ έχει καταγράψει σημαντικές, ιδιαίτερα ανταγωνιστικές ερευνητικές, παραγωγικές και χρηματοδοτικές επιτυχίες, ενώ κατατάσσεται 1ο μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την ερευνητική παραγωγή, την επιστημονική αριστεία αλλά και τη διεκδίκηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων.
Τα Ερευνητικά Ινστιτούτα του, με παρουσία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Αθήνα, δραστηριοποιούνται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος: Επιστήμη Λέιζερ και Φωτονική, Μικρο/Νανο-ηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Γονιδιωματική, Βιοτεχνολογία, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Πληροφορική, Βιοπληροφορική, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Κοινωνικές Επιστήμες, Ενέργεια, Περιβάλλον, Αστροφυσική και Αστρονομία. Το Ίδρυμα διαθέτει Δομές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο, όπως οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ένας εκδοτικός οίκος υψηλής ποιότητας, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, μια θερμοκοιτίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας και νεοφυών εταιρειών, καθώς και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, μια υπηρεσία διαμεσολάβησης και μεταφοράς τεχνολογίας με σημαντική εμπειρία στη διασύνδεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε λιγότερες από τέσσερις δεκαετίες, από την ίδρυσή του έως σήμερα, οι άνθρωποι του ΙΤΕ έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστή τη Χώρα μας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να το αναδείξουν στο κορυφαίο ερευνητικό Ίδρυμα στην Ελλάδα και σε ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.
ICTweekly: Ποια είναι μερικά από τα πιο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα στα οποία εργάζεται το ΙΤΕ σήμερα και τι αντίκτυπο ελπίζετε ότι θα έχουν;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα Ινστιτούτα του, υλοποιούν, αναπτύσσουν και συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα συμμετέχει σε όλες τις Εμβληματικές Δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, συντονίζοντας μάλιστα το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για Νευροεκφυλιστικά Νοσήματα. Παράλληλα, στο ΙΤΕ εδρεύει το Εθνικό Κέντρο Αριστείας Ιατρικής Ακριβείας για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για δράσεις εθνικής εμβέλειας, που καλύπτουν το φάσμα ογκολογικών, καρδιαγγειακών, του ιού SARS-CoV-2 και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, με άμεσο κοινωνικό όφελος.
Η τεχνογνωσία και οι υποδομές που δημιουργούνται στο πλαίσιο των Δράσεων αυτών είναι πρωτοποριακές και πολύτιμες τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Για τους ασθενείς, η πρώιμη διάγνωση αλλά και η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Για το σύστημα υγείας, οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρουν οι Δράσεις οδηγούν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων. Παράλληλα, στο ΙΤΕ διεξάγεται πρωτοποριακή έρευνα στο ερευνητικό πεδίο της Γήρανσης. Η γήρανση και οι συνοδές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, επηρεάζουν καθοριστικά την ανθρώπινη υγεία, την ποιότητα ζωής, και την κοινωνία. Ειδικά η βιολογία της γήρανσης αλλά και η λειτουργία του νευρικού συστήματος αποτελούν σχετικά νέα πεδία επιστημονικής ενασχόλησης με πάρα πολλές άγνωστες πτυχές, η αποσαφήνιση των οποίων υπόσχεται να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας στο μέλλον.
Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα έχουν καταστήσει σαφές ότι οι παγκόσμιες πολιτικές στρατηγικές θα πρέπει να θέτουν ως προτεραιότητα την επένδυση στην έρευνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη παγκόσμια πανδημία θα είναι οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον, και ειδικά η νόσος Αλτσχαΐμερ, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα που σχετίζεται με τη γήρανση. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι έως το 2050 περισσότερο από το 70% των ατόμων άνω των 65 ετών θα υποφέρουν από κάποιο είδος άνοιας, ενώ οι ασθενείς με νόσο Αλτσχαΐμερ θα ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.
ICTweekly: Πώς συνεργάζεται το ΙΤΕ με άλλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Διαχρονικά, το ΙΤΕ προσανατολίζεται δυναμικά στην ενίσχυση των διαύλων συνεργασίας μεταξύ της έρευνας, της εκπαίδευσης, και της βιομηχανίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, επιχειρηματικούς και επενδυτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι συνεργασίες αυτές καλλιεργούν την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρέχουν άφθονες ευκαιρίες για επιστημονική αλληλεπίδραση και καρποφόρες πρωτοβουλίες.
Μέσω των συνεργειών αυτών, φιλοδοξούμε να κινητοποιήσουμε τους κατάλληλους μηχανισμούς και εμπλεκόμενους (stakeholders), ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να ενδυναμωθεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και να ανασχεθεί η διαρροή επιστημονικά εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως διαχρονικά επενδύουν σημαντικά στην έρευνα και την καινοτομία. Η ενίσχυση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας αποτελεί άλλωστε βασική προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη μιας Χώρας.
ICTweekly: Τι ρόλο βλέπετε να παίζει το ΙΤΕ στην προώθηση του επιστημονικού εγγραμματισμού και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Όραμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας είναι η καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος που εμπνέει και ευνοεί τη Μάθηση, την Έρευνα, και την Καινοτομία ως πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, στην πορεία για το μέλλον. Η στρατηγική μας για την επίτευξη του στόχου αυτού περιλαμβάνει 3 κύριους πυλώνες. Ο πρώτος αφορά την στοχευμένη επιστημονική έρευνα σε επιλεγμένους τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας για την Ελλάδα. Ο δεύτερος σχετίζεται με την εκπαίδευση και την προετοιμασία της επόμενης γενιάς των επιστημόνων, σε στενή συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας. Ο τρίτος με την αξιοποίηση του προϊόντος της έρευνας μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης του Τόπου.
Παράλληλα, μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΙΤΕ σχετίζεται με τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με την έρευνα και την εκπαίδευση, που αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την οικονομική ανταγωνιστικότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ένας τέτοιος προσανατολισμός μπορεί, μεταξύ άλλων, να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, συγκρατώντας πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό εντός των Ελληνικών συνόρων, και λειτουργώντας ανασχετικά στο “brain drain” και το “brain waste”.
ICTweekly: Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα και πώς εργάζεται το ΙΤΕ για την αντιμετώπισή τους;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Στην Ελλάδα, αν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι στην παγκόσμια Οικονομία της Γνώσης, είναι σημαντικό να μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παγκόσμιες εξελίξεις, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, οι οποίες, επενδύοντας στην έρευνα και την ανώτατη εκπαίδευση, μετασχηματίστηκαν, γνωρίζοντας αλματώδη ανάπτυξη. Είναι επίσης σημαντικό να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα που να ενθαρρύνει τους ερευνητές και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας έτσι τα ερευνητικά τους αποτελέσματα.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια από τους Ερευνητικούς Φορείς και την Πολιτεία για τη στήριξη των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, είναι σημαντικές και αξιέπαινες. Στόχος των δράσεων αυτών είναι να ενθαρρύνουν τους νέους επιστήμονες, μέσω ερευνητικών χρηματοδοτήσεων, να παραμείνουν και να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό της φυγής τους στο εξωτερικό. Η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί κομβική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλες πρόσφατες ενέργειες αποτελούν οι προκηρύξεις από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και το Υπουργείο Ανάπτυξης, ερευνητικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τη στήριξη εμβληματικών δράσεων και της καινοτομίας. Επιπλέον, πολλά ευαγή Ιδρύματα της Χώρας, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, και άλλα, υλοποιούν παρόμοιες δράσεις και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες.
Ωστόσο, υπάρχουν κρίσιμα σημεία τα οποία η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει ώστε να διασφαλίσει ένα σταθερό αναπτυξιακό σχεδιασμό στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Ένα από αυτά, είναι η ισχυρή επένδυση σε σύγχρονες ερευνητικές υποδομές που θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη, καθώς ένα ανταγωνιστικό ερευνητικό οικοσύστημα επιτρέπει καλύτερη έρευνα, εκπαίδευση και ανάπτυξη, κάτι που συνεπάγεται πολλαπλά πλεονεκτήματα για τη Χώρα. Αυτό είναι άλλωστε εμφανές από τα παραδείγματα χωρών της Βόρειας Ευρώπης, που διαχρονικά επενδύουν σε πολιτικές ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας. Ελπίζω, λοιπόν, σύντομα να εδραιωθεί και στην Ελλάδα ένα κατάλληλο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, αντίστοιχο εκείνου άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που θα στοχεύει στη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της επιστημονικής έρευνας και της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Πολλοί επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, όπως το ΙΤΕ, επιτυγχάνουν να διεξάγουν έρευνα αντίστοιχη εκείνης που γίνεται σε φημισμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, να εξασφαλίζουν εξαιρετικά ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις, να δημοσιεύουν στα καλύτερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με υψηλότατη απήχηση, και να τιμώνται με ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να γίνει έρευνα με αξιώσεις και στην Ελλάδα. Διαθέτουμε δηλαδή, όπως τους αποκαλούμε, «θύλακες αριστείας» στη Χώρα. Χρειάζεται όμως να μεγεθύνουμε αυτό το ποσοστό.
ICTweekly: Πώς εξισορροπείτε την ανάγκη για βασική έρευνα με την ανάγκη για πρακτικές εφαρμογές και εμπορευματοποίηση των ερευνητικών ευρημάτων;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Αν και η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται ακόμη σχετικά χαμηλά, βελτιώνει σταδιακά τη θέση της (21η θέση για το έτος 2023), στην κατάταξη με βάση τα υποβληθέντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που προέρχονται από την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (Πηγή: EC, https://ec.europa.eu/research-and-innovation/en/statistics/performance-indicators/european-innovation-scoreboard/eis). Σημαντική είναι η συμβολή των ερευνητικών ιδρυμάτων στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη Χώρα. Η έρευνα είναι ίσως η πιο παγκοσμιοποιημένη ανθρώπινη δραστηριότητα. Το γεγονός αυτό καθιστά τον τομέα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικά Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια επιτυγχάνουν να διεξάγουν έρευνα αντίστοιχη εκείνης που γίνεται σε φημισμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΙΤΕ είναι και η αξιοποίηση της έρευνας προς όφελος της Κοινωνίας, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει ειδικές δομές, όπως το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, καθώς και Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, ένα δίκτυο μεταφοράς τεχνολογίας, με στόχο την αξιοποίηση της έρευνας προς όφελος της Κοινωνίας. Η πρωτοποριακή έρευνα και η τεχνογνωσία που παράγονται στο ΙΤΕ, έχουν οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων από 45 εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-offs) που αναπτύσσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
Θεωρώ σημαντικό οι κοινωνίες να αντιληφθούν ότι οδηγό μιας αποτελεσματικής πολιτικής βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν η συνέπεια και η συνέχεια πολιτικών ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσω σταθερών χρηματοδοτήσεων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και ο ασφαλής αναπτυξιακός σχεδιασμός για μια Χώρα.
ICTweekly: Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στην επιστήμη και την έρευνα;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Η συμβουλή μου για τα νέα παιδιά που ονειρεύονται να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη ερευνητική πορεία, είναι να είναι βέβαιοι ότι έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με το ερευνητικό πεδίο που τους συναρπάζει και αγαπούν. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο δρόμος για την επιτυχία, καθώς όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, η καθημερινότητα είναι ευχάριστη και δημιουργική. Επίσης, είναι σημαντικό, για τους νέους επιστήμονες, να διατηρούν ανοικτούς τους ορίζοντές τους και να είναι δεκτικοί σε νέες κατευθύνσεις που θα ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής τους αναζήτησης.
Ιδιαίτερο πλεονέκτημα αποτελεί να χαρακτηρίζονται από μια έμφυτη περιέργεια για ανακάλυψη και μάθηση, καθώς και από τις αρετές της υπομονής και της επιμονής. Πρόκειται για αξίες που θα τους προστατεύσουν από τις αναπόφευκτες απογοητεύσεις που συχνά συνοδεύουν την ερευνητική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα θα τους εφοδιάσουν με τη δύναμη να συνεχίσουν.
ICTweekly: Ποιες είναι μερικές από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις ή ανακαλύψεις στην επιστήμη και την έρευνα που έχετε δει τα τελευταία χρόνια και πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την κοινωνία;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Εξελίξεις που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες που οδηγούν την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως η γενετική μηχανική, η πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, και η νανοτεχνολογία υπόσχονται να μας οδηγήσουν στο μέλλον με ένα τρόπο κατακλυσμιαίο, που θα εγείρει σημαντικά ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογιών παρέμβασης στο ανθρώπινο DNA δημιουργεί πρωτόγνωρα ερωτήματα βιοηθικής.
Είναι πλέον εφικτό, υπάρχει δηλαδή η σχετική τεχνολογία, να τροποποιούμε κατά βούληση το ανθρώπινο γονιδίωμα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι αυτό ήδη γίνεται σε χώρες όπως η Κίνα. Όμως, βρισκόμαστε στην αφετηρία της μετάβασης σε μια νέα εποχή, για την οποία όμως δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι, καθώς η κοινωνία δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Αυτό οφείλεται στο ότι ως κοινωνία καθυστερούμε σημαντικά να μετατρέψουμε τη γνώση που αποκτούμε, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, σε αληθινή σοφία, την οποία χρειαζόμαστε για να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον. Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας η προσεκτική αναδιοργάνωση σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για ομαλή προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.
Ως ανθρώπινη κοινωνία, είναι σημαντικό να θεσπίσουμε ένα ολοκληρωμένο και καθολικά αποδεκτό πλαίσιο βιοηθικής, το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούνται, με σύνεση και προς όφελος της κοινωνίας, οι νέες τεχνολογίες που οδηγούν την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρώ ότι η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα οφείλει να παρακολουθήσει στενά την πορεία των εξελίξεων, συνεισφέροντας μάλιστα ενεργά και υπεύθυνα στο σχετικό διάλογο και στην καθοδήγηση της ίδιας της κοινωνίας, για τη μετάβαση στη νέα εποχή.
ICTweekly: Πώς οραματίζεστε το ΙΤΕ στα επόμενα χρόνια;
Νεκτάριος Ταβερναράκης: Η αναπτυξιακή στρατηγική του ITE βασίζεται στις αρχές της αριστείας, της αξιοκρατίας, της προστιθέμενης αξίας και της διαφοροποίησης. O αναπτυξιακός σχεδιασμός του Ιδρύματος είναι μακροπρόθεσμος, πολυεπίπεδος, και έχει ως γνώμονα το μόνο ασφαλές κριτήριο για τη διαμόρφωση διοικητικής πολιτικής, που δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό της υψηλής ποιότητας και της επιστημονικής αριστείας. Ουσιαστικά, το όραμά μας είναι να ενισχύσουμε το, μοναδικό για τα Ελληνικά και σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα, διεπιστημονικό περιβάλλον που έχει ήδη δημιουργήσει το Ίδρυμα, το οποίο ευνοεί τη μάθηση, την έρευνα και την καινοτομία, ως το γόνιμο έδαφος που θα στηρίξει την επόμενη γενιά των επιστημόνων και την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη και πρόοδο.
Με στόχο την ενδυνάμωση του συνόλου των δραστηριοτήτων του, το ΙΤΕ προχωράει στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης (Innovation and Advanced Training Centre), διεθνούς βεληνεκούς, που θα αποτελεί πυρήνα Επιστημονικής Δραστηριότητας και Εκπαίδευσης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και θα λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπερβαίνει τα 56 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δε η μεγαλύτερη που έχει προσελκύσει το Ίδρυμα στην ιστορία του και θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του κτιριακού του αποθέματος.
Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα θα ενισχύσει τα Ινστιτούτα και τις Δομές του Ιδρύματος, σε όλες τις Περιφέρειες, στις οποίες το ΙΤΕ έχει παρουσία. Συγκεκριμένα, το ΙΤΕ χρηματοδοτείται με περισσότερα από 25.6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός Κόμβου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, 11.4 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Αειφόρου Ενεργειακής Μετάβασης στα Χανιά, 4.1 εκατομμύρια ευρώ για μια Καινοτόμο Εγκατάσταση Πράσινης Ενεργειακής Μετάβασης στην Πάτρα, 12.8 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας στα Ιωάννινα, και 2.2 εκατομμύρια ευρώ για μια Υποδομή στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, και για τη δημιουργία Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ρέθυμνο.
Σε συνδυασμό με πρόσφατη χρηματοδότηση, που υπερβαίνει το 1.8 εκατομμύρια ευρώ, που έλαβε το ΙΤΕ από την Περιφέρεια Κρήτης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, και τη δημιουργία δυο φωτοβολταϊκών πάρκων, διασφαλίζεται η ουσιαστική και δυναμική αναπτυξιακή πορεία του Ιδρύματος προς το μέλλον.