Επικαιρότητα

Νέο σύστημα οκταψήφιων ταχυδρομικών κωδικών από την Κοινωνία της Πληροφορίας

Σε επίπεδο κτιρίου και βασισμένο σε γεωχωρικά δεδομένα ο σχεδιασμός των νέων ταχυδρομικών κωδικών που ετοιμάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας. Ο σχετικός διαγωνισμός για την ψηφιακή πλατφόρμα προϋπολογισμού 2,79 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για τους νέους ταχυδρομικούς κώδικες.

Πως θα είναι οι νέοι Ταχυδρομικοί Κωδικοί

Το εν λόγω σύστημα θα αποτελείται από 8 (οκτώ) αλφαριθμητικά ψηφία, εκ των οποίων τα 2 (δύο) πρώτα θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (περιφερειακές ενότητες κλπ.), το επόμενο 1 (ένα) θα αντιστοιχεί στο Δήμο της περιφερειακής ενότητας, τα επόμενα 3 (τρία) θα αφορούν στο οικοδομικό τετράγωνο, ενώ τα 2 (δύο) τελευταία θα προσδιορίζουν συγκεκριμένο κτίριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου. Το σύνολο των ανωτέρω πληροφοριών θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη γεωχωρική πληροφορία, η οποία θα έχει δημιουργηθεί βάσει των απαιτήσεων της Οδηγίας «INSPIRE» (D2.8.I.5 INSPIRE Data Specificationon Addresses – Guidelines), την εξειδίκευση των πληροφοριών που αφορούν στο οδικό δίκτυο με βάση το μοντέλο δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Οδών και Αριθμών (ΕΜΟΑ) που αναπτύσσεται παράλληλα. Τα δεδομένα αυτά θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες της επικράτειας.

Η μορφή ΤΚ έχει ως εξής:

Α      Α      Β      Γ      Γ      Γ      Δ      Δ

Όπου:

ΑΑ : Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν στην περιφερειακή ενότητα που ανήκει η διεύθυνση

Β : Αριθμητικό ψηφίο που αντιστοιχεί στον δήμο της περιφερειακής ενότητας

ΓΓΓ : Αριθμητικοί χαρακτήρες που αντιστοιχούν στα οικοδομικά τετράγωνα κάθε δήμου

ΔΔ : Αλφαβητικά ψηφία που αντιστοιχούν σε ένα κτίριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου

Για την κωδικοποίηση των περιφερειακών ενοτήτων έγινε χρήση δύο (2) αλφαβητικών χαρακτήρων σύμφωνα με τους εξής περιορισμούς/παραδοχές:

  • Υπάρχει δυνατότητα επιλογής δύο αλφαβητικών χαρακτήρων από δώδεκα (12) διαθέσιμους, με δεδομένο ότι αποφεύγεται η χρήση αλφαβητικών χαρακτήρων του ελληνικού αλφαβήτου οι οποίοι δε διαθέτουν ακριβές αντίστοιχο στο λατινικό αλφάβητο
  • Η επιλογή των χαρακτήρων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί (όπου είναι δυνατό) με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η συνειρμική σύνδεση του κωδικού με την αντίστοιχη γεωγραφική περιοχή, κατά τρόπο παρόμοιο με την αντιστοίχιση των πινακίδων κυκλοφορίας των οχημάτων (π.χ. οι χαρακτήρες «ΧΝ» μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κωδικοποίηση της περιφερειακής ενότητας Χανίων Κρήτης). Για την κωδικοποίηση του δήμου εντός περιφερειακής ενότητας, γίνεται χρήση ενός (1) αριθμητικού χαρακτήρα από«0» έως «9» δεσμεύοντας το ψηφίο «0» για την αντιστοίχιση με τα μεγάλα αστικά κέντρα (με πληθυσμό μεγαλύτερο των 150.000 κατοίκων) που αποτελούν πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.

Κατ’ επέκταση, για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων το ψηφίο «1» αντιστοιχίζεται στον δήμο που αποτελεί την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας εκτός από τους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, όπου το ψηφίο «0» αντιστοιχίζεται με τις γεωγραφικές περιοχές που αποτελούν το κέντρο των πόλεων, και το ψηφίο«1» με τις υπόλοιπες (περιαστικές) περιοχές που εμπίπτουν στη διοικητική αρμοδιότητα των ανωτέρω δήμων. Η κωδικοποίηση των οικοδομικών τετραγώνων που ανήκουν σε κάθε δήμο, γίνεται με χρήση αριθμών από το «001» έως το«999». Αντίστοιχα η κωδικοποίηση των κτιρίων εντός του οικοδομικού τετραγώνου γίνεται με χρήση των 12 διαθέσιμων αλφαβητικών ψηφίων.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος συνίσταται στην υλοποίηση των κάτωθι ενεργειών:

  • Συγκέντρωση όλων των δεδομένων διευθύνσεων, είτε πρόκειται για άξονες οδικού δικτύου με πληροφορία ονόματος και εύρους αρίθμησης από έως, είτε για σημεία με οδό-αριθμό, είτε για πολύγωνα κτιρίων ή γεωτεμαχίων με οδό αριθμό. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν κατ’ αρχάς στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, σε Δήμους που διαθέτουν GIS συστήματα με συναφείς πληροφορίες και δεδομένα και δευτερευόντως σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς
  • Αξιοποίηση των δεδομένων που παρέχονται από το ΕΜΟΑ μέσω υπηρεσιών WMS και WFS όπως αυτά αναλύονται στην ενότητα 1.4 του Παραρτήματος. Αξιολόγηση και ομογενοποίηση των δεδομένων που συλλέχθηκαν και εντοπισμός των ελλείψεων σε περιοχές και σε ποιότητα. Οι ελλείψεις θα πρέπει να συμπληρωθούν. Π.χ. Όπου δεν έχουν σχεδιαστεί οδοί, θα πρέπει να σχεδιαστούν. Όπου δεν έχουν συλλεγεί ονόματα οδών ή/και αριθμών, θα πρέπει να συλλεχθούν.Οι εν λόγω πληροφορίες σε ότι αφορά στις οδούς θα ακολουθούν το μοντέλο δεδομένων του ΕΜΟΑ (όπως περιγράφεται στην ενότητα 1.4 του Παραρτήματος), ενώ το σύνολο αυτών θα μπορεί να προβληθεί με ακρίβεια τουλάχιστον στους ορθοφωτοχάρτες που παρέχονται ως υπηρεσία από την Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα θα διασφαλίζεται η σαφής αναφορά και ταυτοποίηση του δρομου με ειδικό αναγνωριστικό ανά οδό και αριθμό προκειμένου να είναι εφικτή η ανταλλαγή – επικαιροποίηση δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων.
  • Αυτόματη παραγωγή ονομάτων για τις ανώνυμες οδούς: Ανώνυμος 1, Ανώνυμος 2 κλπ και ειδικό σταθερό αναγνωριστικό για κάθε νέα οδό που σχεδιάζεται σε συνεργασία με το EMOA.
  • Συγκέντρωση όλων των δεδομένων οικοδομικών τετραγώνων. Αυτά τα δεδομένα υπάρχουν στο Κτηματολόγιο (ως Κτηματολογικές Ενότητες), στον ΟΠΕΚΕΠΕ (LPIS-ilots), στην ΕΛΣΤΑΤ, σε Δήμους, Υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
  • Σχεδίαση των αστικών περιοχών και των πολυγώνων κοινοτήτων.
  • Επιλογή των πρώτων 2 ψηφίων ώστε να διευκολύνεται η απομνημόνευση (π.χ. Π.Ε. Χανίων: ΧΝ).
  • Παραγωγή πολυγωνικής τοπολογίας με χρήση GIS με τους Δήμους.
  • Όπου δεν υπάρχουν τετράγωνα θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν. Επίσης, στις εκτός σχεδίου περιοχές, θα πρέπει να σχεδιαστούν επίσης τετράγωνα για να περιοριστεί η έκταση του νέου ΤΚ.
  • Παραγωγή πολυγωνικής τοπολογίας με τα οικοδομικά τετράγωνα, με χρήση GIS.
  • Με χρήση λογισμικών GIS θα πρέπει να γίνει τεμαχισμός (‘clustering’) των Δήμων έτσι ώστε το κάθε πολύγωνο να μην ξεπερνάει τα 100 ΟΤ.
  • Με χρήση λογισμικών GIS θα πρέπει να γίνει «ανάθεση» του κωδικού του τετραγώνου στις οδούς που το περικλείουν και στη συνέχεια στα σημεία των κτιρίων.
  • Ανάπτυξη των εφαρμογών και υπηρεσιών που περιγράφηκαν παραπάνω
close menu