Εκδηλώσεις

Νίκη Τσούμα: Η καθημερινότητα των πολιτών στην Υγεία γίνεται ψηφιακή

Τις σημαντικές εξελίξεις για την ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας καθώς και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργούνται από την μετάβαση αυτή, συζήτησαν: η κα. Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κ. Δημήτρης Νίκας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο κ. Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi, η κα. Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC.

Το πάνελ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, συντόνισε η κα. Βασιλική Αγγουρίδη, Συντάκτρια Υγείας, στα Μέσα News4Health.gr/ Euractiv.com.

Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη: «Τρέχουν» σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού

«Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Συστήματος Υγείας που δημιουργούν μία νέα εικόνα σύγχρονη, διαφανή και προσανατολισμένη στις ανάγκες πολίτη», ανέφερε η κα Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τέσσερα σημεία που αλλάζουν στην πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συλλογή έγκυρων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προσωποποιημένη και συνεχή φροντίδα. Μάλιστα, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, μαζί με δύο επιπλέον έργα, συμβάλλει στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας και στη λήψη πιο στοχευμένων αποφάσεων για τον κάθε ασθενή. Επίσης, μίλησε για την ισότιμη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Και τέλος έκανε λόγο για τη συνεχή βελτίωση και αντικειμενική αξιολόγηση, όπου για πρώτη φορά ενθαρρύνεται ενεργά, ο πολίτης να εκφραστεί και να ενσωματωθεί η άποψή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αναφερόμενη μάλιστα στους στόχους που θέτει το Υπουργείο στον τομέα αυτό, σημείωσε ότι αφορούν σε:
• Αποτύπωση των πραγματικών αναγκών του συστήματος υγείας. Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών αποτελεί τη βάση για κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένα πληροφοριακό σύστημα ιχνηλάτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επιτρέπει τον εντοπισμό καθυστερήσεων, σημείων συμφόρησης και προβληματικών σταδίων στη ροή των περιστατικών.
• Υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενισχύοντας την τεκμηρίωση και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Ανακατανομή πόρων βάσει πραγματικών αναγκών. Η ενσωμάτωση εργαλείων αξιολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες και η σύνδεσή τους με μετρήσιμους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, δημιουργούν ένα διαφανές πλαίσιο ανακατανομής πόρων. Οι παρεμβάσεις μπορούν πλέον να βασίζονται σε δεδομένα και τεκμηρίωση, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.
Νίκη Τσούμα: Η Καθημερινότητα Των Πολιτών Στην Υγεία Γίνεται Ψηφιακή

«Δεν περιμένουμε κάτι μαγικό να γίνει. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ψηφιακή», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κα Νίκη Τσούμα, παρουσιάζοντας τις σημαντικές εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια και την ψηφιακή αξιοποίηση δεδομένων για την βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς και τα επόμενα έργα που ακολουθούν σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφορετικές δράσεις αλλά για μία κοινή στρατηγική που εξελίσσει την ψηφιακή ωριμότητα του Συστήματος Υγείας. Έτσι, είπε, συλλέγονται όλα τα Δεδομένα Υγείας, σε ένα σημείο από όλα τα κέντρα πρωτογενούς προέλευσης πληροφορίας, βοηθώντας σε αποτελεσματικότες διαγνώσεις και πιο στοχευμένες θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι χρειάζεται υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων, προστασία από κινδύνους και ακεραιότητα καθώς και δεδομένα που να είναι έγκυρα, έγκαιρα και ποιοτικά.

Anthony Aouad: Αναμένεται μεγάλος αριθμός καινοτομιών μέσα στην επόμενη τετραετία

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi κ. Anthony Aouad, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Όπως είπε, πλέον αναγνωρίζουμε ταχύτερα τα προβλήματα και την τοξικότητα προϊόντων κατά την έρευνα, περιορίζοντας τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός καινοτομιών που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια.

Δημήτρης Νίκας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει έως 400.000 ζωές ετησίως

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην Υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των Επαγγελματιών Υγείας.

Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στον να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δις. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ ώρες. Υπογράμμισε, τέλος, τις προκλήσεις στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των ασθενών, την οργανωτική δομή και χρηματοδότηση καθώς και την σχετική επαγγελματικών υγείας και ασθενών.

Άγγελος Μπένος: Να μπουν ξεκάθαρες στρατηγικές για αποτελεσματικότερες θεραπείες

Τέλος, ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας: τον Θεσμικό, τον Τομέα της Έρευνας, Τεχνολογίας και Εξοπλισμού αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και τον ρόλο τους στην μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η θέση της εταιρείας είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες στρατηγικές όχι με στόχο την μείωση του κόστους, αλλά την παραγωγή αποτελεσματικότερων θεραπειών. Παράλληλα, τόνισε πως στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, χρειάζεται σταθερότητα και χρόνος για την υποστήριξη πρωτοβουλιών επενδύσεων.

close menu