Οικονομία

Νίκος Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ για υποδομές και για τον ΟΣΕ από το Ταμείο Ανάπτυξης σε Έβρο και Θεσσαλία

Τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την ανάπτυξη παρέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία». Ταυτόχρονα, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για ζημιές άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε πάνω από 55 δισ. ευρώ αναμένεται να μπουν στην εθνική οικονομία στα υπόλοιπα 4-6 χρόνια. Συνολικά, το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ φέρνουν 62 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (36+26 δισ. ευρώ).

Επίσης, αναφερόμενος στην έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Δεκέμβριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί επιπλέον και το επόμενο δανειακό αίτημα, ενώ στις αρχές του 2024 ακολουθεί διπλό αίτημα για επιδοτήσεις και δάνεια.

Ο κ. Παπαθανάσης, ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Αναλυτικά, ανέφερε πως προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο. Τα 420 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου και σε γέφυρες, ένα έργο που πρέπει να τρέξει γρήγορα, για να επανέλθει στην κανονικότητα η περιοχή.

Επίσης, προστέθηκαν για το σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατ. ευρώ, με διάταξη νόμου ώστε όλες οι εργασίες να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες για την αποκατάστασή της λειτουργίας του, ενώ τέλος προστέθηκαν 86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως στο πακέτο των 2,25 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβάνονται πρόσθετα κονδύλια που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά δεν θα ερχόντουσαν, ενώ τώρα απελευθερώνονται για να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ζημιάς στη Θεσσαλία.

Επίσης, θα υπάρχουν πόροι του υφιστάμενου ΕΣΠΑ 2021-2027, κυρίως για υποδομές και κινήσεις πρώτης αρωγής, πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης που αντιστοιχούν στο 6% της δημόσιας δαπάνης για αποκατάσταση των ζημιών, οι οποίοι θα γίνουν γνωστοί αφού ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των ζημιών και τα οποία θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2024 ενώ δεν δεν αποκλείεται να δοθεί και κάποια προκαταβολή εντός του 2023, αλλά και μικρότερα ποσά από το Ταμείο Αγροτικής Αλληλεγγύης.

Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανήγγειλε εκ νέου και την έναρξη δύο νέων δράσεων τον Οκτώβριο για υπό σύσταση επιχειρήσεις και δύο προγράμματα για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, ανήγγειλε πως προωθείται και ειδικό μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης.

Παράλληλα αναγγέλθηκαν δράσεις για την αγορά εργασίας αξίας μισού δισ. ευρώ πού θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε πάνω από 55 δισ. ευρώ αναμένεται να μπουν στην εθνική οικονομία στα υπόλοιπα 4-6 χρόνια. Συνολικά, το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ φέρνουν 62 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

«Πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση ενωσιακών πόρων η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε απορρόφηση πόρων στην ΕΕ για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 ενώ είναι στις πρώτες θέσεις σταθερά σε ποσοστό απορρόφησης των δύο ΕΣΠΑ, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός.

Γενικά επισήμανε πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν ενίσχυση από τα κονδύλια της ΕΕ, αν υπολογιστεί μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και έχει επιδράσει καταλυτικά για την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ 2019-2023 τριπλασιάστηκε ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, από το 24,5% στο 88%, φέρνοντας μας στην τρίτη θέση της ΕΕ σταθερά. Εξ αυτών, τα 9 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης στα πλαίσια της κρίσης της πανδημίας.

Ακόμα, για το τρέχον ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέφερε πως υλοποιείται μέσω 9 + 13 προγραμματων συνολικού ύψους 26,5 δισ. ευρώ.

Ορέστης Καβαλαράκης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης
Η σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και δη για την «ραχοκοκαλιά» της αναδείχτηκε και από τον Ορέστη Καβαλαράκη, διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος δήλωσε ότι στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ έχουν ενταχθεί 513 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 306 από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 4,88 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,14 δισ. ευρώ.

Αλλά και ο καθηγητής κ. Μ. Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ, τόνισε την σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

close menu