Συνεντεύξεις

Νίκος Παπαθανάσης: Η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, βασική κυβερνητική προτεραιότητα

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλάει αποκλειστικά στην Teamworks και τη Σοφία Μυττά για το ψηφιακό "αύριο" της εθνικής οικονομίας, την στήρίξη των επιχειρήσεων και την διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Για τη μετάβαση της εθνικής οικονομίας σε ένα “αύριο” πιο ψηφιακό, μιλά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Όπως ενημερώνει, ο ψηφιακός κλάδος αριθμεί 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δις. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των Μικρομεσαίων. Ο κ. Παπαθανάσης κάνει εκτενή αναφορά και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εξηγεί με ποιο τρόπο διενεργούνται πια οι οικονομικοί έλεγχοι.

ICTweekly: Στο χαρτοφυλάκιό σας ανήκει η διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, μεταξύ αυτών είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πως οι ευρωπαϊκοί πόροι που απορρέουν από αυτά στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;

Νίκος Παπαθανάσης: Η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε κάθε βήμα της ανάπτυξης και εξέλιξής τους αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε διαθέσιμο πόρο πέτυχαμε απορρόφηση στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην οικονομία από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα συμβάλλουν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα στο ΕΣΠΑ τρέχει το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο εγκρίθηκε για την περίοδο 2021-2027. Έχει ενεργοποιηθεί με την έκδοση και την έναρξη υποβολής αιτήσεων η δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» με προϋπολογισμό ύψους 300 εκ. ευρώ και η «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» με προϋπολογισμό ύψους 700 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο σκέλος των επιχορηγήσεων, τρέχει το Πρόγραμμα Ι «Ψηφιακά Εργαλεία των ΜμΕ, το Πρόγραμμα ΙΙ «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» και το Πρόγραμμα ΙΙΙ «Ψηφιακές Συναλλαγές».

Σκοπός του Προγράμματος Ι είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της χώρας μας που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας.

Το Πρόγραμμα ΙΙ στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας με νέα προϊόντα και υπηρεσίες και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Τέλος το Πρόγραμμα ΙΙΙ αποσκοπεί στην υιοθέτηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες τιμολόγησης, έκδοσης διακίνησης φορολογικών παραστατικών και διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω προγράμματα αναμένεται να ενισχύσουν οικονομικά περίπου 99.800 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

ICTweekly: Πέραν του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπάρχει και το Πρόγραμμα «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης» μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (Business Growth Fund) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Πείτε μας μερικά λόγια για το πρόγραμμα αυτό και σε ποιους απευθύνεται.

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα το οποίο παρέχει ευνοϊκούς όρους σε δάνεια επενδυτικού σκοπού. Αφορά στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με διετή μερική επιδότηση επιτοκίου και άτοκο το 40% του κεφαλαίου που θα αναλάβουν την υλοποίηση επενδυτικών έργων ψηφιοποιήσης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών και των δραστηριοτήτων τους. Αποσκοπεί στην αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στη μεγέθυνσή τους και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια επιχείρηση έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη από το Πρόγραμμα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, απαλλάσσεται πλήρως από τους τόκους για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο. Το Ταμείο επιδοτεί τμήμα του επιτοκίου που εφαρμόζει το Πιστωτικό Ίδρυμα στα κεφάλαιά του (60% του κάθε δανείου) και θα αφορά τα 2 πρώτα χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή, κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα που συμμετέχει στο Ταμείο, υποχρεούται να μειώνει το επιτόκιο κάθε δανείου τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης ανά έτος από τα επιτόκια που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις χωρίς την επιδότηση του Ταμείου.

Τα δάνεια αυτά θα ενισχύσουν καθοριστικά τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση, ενώ θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

ICTweekly: Πως στοχεύετε να υλοποιηθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημοσίου και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Οικονομίας;

Νίκος Παπαθανάσης: Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εμπεριέχεται ο πυλώνας της Ψηφιακής μετάβασης με πόρους για το σκοπό αυτό 2,18 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται σημαντικές ψηφιακές δράσεις προς όφελος του Κράτους, της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα και της κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα αρχεία του Κράτους σταδιακά ψηφιοποιούνται. Διενεργείται η ανάπτυξη κεντρικού κόμβου για Big Data και μελέτες για τη διαβάθμιση των δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, δρομολογείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΚΕΠ και των υπηρεσιών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), 17 μεγάλοι Δήμοι της χώρας μας μετατρέπονται σε έξυπνες πόλεις, υλοποιείται η εγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια (Smart Readiness), δημιουργείται ενιαία ψηφιακή υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων – CRM, πραγματοποιούνται προγράμματα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και περιλαμβάνεται η εγκατάσταση 36.000 διαδραστικών πινάκων στα δημόσια σχολεία και 177.000 σετ ρομποτικής και STEM σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Αναφορικά με τη μετάβασή εθνικής οικονομίας σε ένα “αύριο” πιο ψηφιακό. Ο ψηφιακός κλάδος αριθμεί 4.500 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών άνω των 13 δις. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προανέφερα, το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Πρόγραμμα «Δανείων Ψηφιακής Αναβάθμισης» καθώς επίσης και το Πρόγραμμα «Q-Equity» έχουν καθοριστικό ρόλο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των Μικρομεσαίων.

Μαζί με την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, στοχεύουμε και στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μέσω των πιλοτικών προγραμμάτων που διενεργεί η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Google, η Amazon, η Microsoft και η Cisco δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο reskilling και upskilling των δεξιοτήτων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ.

ICTweekly: Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι οι έλεγχοι που διενεργεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχουν ψηφιοποιηθεί;

Νίκος Παπαθανάσης: Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν διενεργεί ελέγχους. Έχει μετατοπίσει την αρμοδιότητα αυτή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχοντάς της ωστόσο όλα τα θεσμικά μέσα και εργαλεία για τη διευκόλυνση των ελέγχων.

Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, περισσότερες από 100 ψηφιακές εφαρμογές έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με τις οποίες απλουστεύθηκαν ποικίλες διαδικασίες και αιτήματα – τα οποία απαντώνται ηλεκτρονικά από τη φορολογική διοίκηση.

Στο κομμάτι των ελέγχων, πριν από μερικούς μήνες τέθηκε σε λειτουργία η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ, η οποία παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων που διενεργούνται από υπαλλήλους της σε καταστήματα, τελωνεία, πλοία κ.α.

Την ίδια στιγμή εντός του τρέχοντος έτους δρομολογείται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών POS για το σύνολο σχεδόν της λιανικής με υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση εσόδων – εξόδων στην πλατφόρμα MyDATA, υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια, ψηφιακό πελατολόγιο και φορολογικοί έλεγχοι με ψηφιακά μέσα.

Τέλος η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενσωματώσει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και data mining στη λειτουργία της, ενώ υλοποιεί και δράσεις με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων από τη φορολογική διοίκηση για τη διενέργεια έξυπνων διασταυρώσεων.

Εργαζόμαστε αδιάκοπα προκειμένου οι πολίτες να επωφελούνται από την άσκηση της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

ICTweekly: Εσάς προσωπικά πόσο σας έχει βοηθήσει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και ο σταδιακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ως πολίτης;

Νίκος Παπαθανάσης: Η ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών του Κράτους βρισκόταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση της χώρας ήδη από το 2019. Συνέπεσε χρονικά με μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, αυτήν της πανδημίας. Έπρεπε οι πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι ασφαλείς απέχοντας πολλές φορές και από τον φυσικό χώρο εργασίας τους. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού των μετακινήσεων, οι λειτουργίες του Κράτους και οι υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι σε αυτό “έτρεχαν” αδιάλειπτα. Το διάστημα αυτό, έπρεπε οι πολίτες να συνδιαλέγονται με το Δημόσιο, χωρίς τη δια ζώσης παρουσία τους στις υπηρεσίες. Οργανώθηκε ένα εξαιρετικό σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το gov.gr, ένα σύστημα άμεσο, γρήγορο και εύχρηστο.

Το gov.gr είναι ένα εργαλείο το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα από οπουδήποτε και να βρίσκεσαι – είτε αφορά φυσικό είτε νομικό πρόσωπο να έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες, υπουργεία, φορείς και ανεξάρτητες αρχές. Χιλιάδες συμπολίτες μας το χρησιμοποιούν καθημερινά έχουν ωφεληθεί, και εγώ δεν θα μπορούσα να αποτελέσω εξαίρεση.

Ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να συμβαδίζει με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας καθώς επίσης και με τις τεχνολογικές εξελίξεις, και στόχος μας ως Κυβέρνηση, είναι η διαρκής βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

close menu