Αποστολή στη Θεσσαλονίκη
Η Teamworks και το ictplus και όλα τα «συνοδευτικά» τους ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη για την 87η ΔΕΘ, καθώς μετά την πανδημία η «συμπρωτεύουσα» είναι μία πόλη στην οποία γίνονται πολλά «πράγματα» για τις ψηφιακές τεχνολογίες, την καινοτομική επιχειρηματικότητα, τις ζώνες καινοτομίας και σειρά γεγονότων με ενδιαφέρον και προοπτική. Έτσι από παλιά η ΔΕΘ και η νεόκοπος Beyond είναι για την Teamworks αφορμή και αιτία να μεταφέρεται στην Σαλονίκη για σειρά συναντήσεων και επαφών με μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε αυτό τον σκοπό έχουν οι Εκθέσεις, απανταχού της Γης και δια μέσου των αιώνων. Πάντα φεύγουμε με καλές εντυπώσεις από την ΔΕΘ, διότι σε κυβερνητικό επίπεδο μόνο εκεί είναι συγκεντρωμένα όλα τα υπουργεία, οι φορείς και τα υπουργικά επιτελεία.
Από επιχειρηματικής πλευράς, χωρίς να είναι η ΔΕΘ της εικοσαετίας ’60 με ’80, η θεσμική Εκθεση της χώρας προσπαθεί να βρει τον δύσκολο δρόμο της στην μετακορωνοϊό εποχή. Παράλληλα η επέλαση των ψηφιακών υπηρεσιών και των κοινωνικών δικτύων, που σταδιακά αλλά και γρήγορα αντικαθιστούν τα εμπορικά ταξίδια του παρελθόντος, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ταυτότητα της Έκθεσης, που προσπαθούν να αντιμετωπίσει η Διοίκηση της Helexpo.
Σε αυτά τα ζητήματα προστέθηκε φέτος και η χρονική συγκυρία γιατί η ΔΕΘ «έπεσε» πάνω στο πρωτοφανούς έντασης «φαινόμενο Daniel», που σάρωσε την Θεσσαλία και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στη χώρα, με επιπτώσεις του ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει σε όλη τους την έκταση.
Η αλλαγή ημερομηνία στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, αντί του καθιερωμένου πρώτου Σαββατοκύριακου στο επόμενο προκάλεσε πρωτοφανές «ντόμινο» ακυρώσεων σε εκατοντάδες εκδηλώσεις που γίνονται πάντα στα εγκαίνια της Έκθεσης. Πάνω από τριακόσιες εκδηλώσεις μέσα και έξω από την ΔΕΘ ματαιώθηκαν, όπως ματαιώθηκαν και χιλιάδες κρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης και φυσικά οι ανάλογες παρουσίες στα γνωστά στέκια της Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια εντελώς άλλη εικόνα από αυτή της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, στην οποία να προσθέσετε την κακή ψυχολογία του κόσμους από την καταστροφή της Θεσσαλίας.
Η φετινή διοργάνωση
Εάν υποθέταμε ότι η ΔΕΘ θα διεξαγόταν χωρίς την καταστροφή στη Θεσσαλία, θα ήταν μία απόλυτα επιτυχημένη Εκθεση, σύμφωνα με το πλαίσιο της κυβερνητικής φυσιογνωμίας που έχει λάβει την τελευταία 30ετία. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και η επενδυτική αναβάθμιση θα ήταν οι «καταλύτες» για μία αναπαραγωγή θετικών ειδήσεων και ικανές να αλλάξουν το δυσμενές κλίμα των πρώτων ημερών διακυβέρνησης. Όμως αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει με την Θεσσαλία να κυριαρχεί (και σωστά) σε όλες τις συζητήσεις. Ετσι οργανωτικά η ΔΕΘ ήταν όπως πάντα σε πολύ καλό επίπεδο και με την Βουλγαρία ως τιμώμενη χώρα, είχε όλα τα εχέγγυα να προκαλέσει πολλές συναντήσεις και επαφές για μελλοντικές συνεργασίες. Όμως και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ματαίωσε την επίσκεψή του, ενισχύοντας το δυσμενές κλίμα.
Από πλευράς συμμετοχών του κλάδου πληροφορικής τα πράγματα ήταν πιο κάτω από πέρσι, αλλά με καλές συμμετοχές. Φυσικά οι αυτόνομες παρουσίες ήταν πολλές και χαρακτηριστικές, όμως δείχνουν την τάση που θέλει τις εταιρείες πληροφορικής να αναθεωρούν την επικοινωνιακή τους στρατηγική και την «μπαη δε μπουκ» συμμετοχή τους σε Εκθέσεις, επιλέγοντας ευέλικτες κινήσεις με πολύ μικρότερο κόστος συνδυασμένο με αυξημένο αποτέλεσμα.
Εν κατακλείδι, καθώς πρέπει να ξεπεράσουμε την φετινή ΔΕΘ, ευχόμαστε αυτή η τραγική συγκυρία να μην ξαναγίνει για την Έκθεση και την πόλη.
Γιάννης Χαλαβαζής
Ηλίας Κούκουτσας