Αποστολή στη Βαρκελώνη/MWC ’24
Του Ηλία Κούκουτσα, Αρχισυντάκτη ICTplus.gr/ICTweekly
Σαφές μήνυμα προς τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την κατάσταση και των υστέρηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των Δικτύων έδωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Βαρκελώνη, όπου επισκέφθηκε την Εκθεση Mobile World Congress, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους στο ελληνικό περίπτερο της MWC αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης να πιέσει τους παρόχους για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των υποδομών, σύμφωνα με το επενδυτικό τους σχέδιο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πορεία υλοποίησης των υποδομών ευρυζωνικότητας δεν προχωράει με την απαιτούμενη ταχύτητα και στόχος της κυβέρνησης είναι να κάτσει στο τραπέζι με όλους του παρόχους και να βάλουν κάτω τον «χάρτη» των ψηφιακών υποδομών, να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και από εκεί και πέρα αυτά θα ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και το υπουργείο θα πιέζει προκειμένου αυτά να υλοποιούνται στις χρόνους που έχουν υποσχεθεί.
Κυβερνητική δυσφορία για τις χαμηλές ταχύτητες στην Ελλάδα
Tην τακτική «ότι δηλώσεις είσαι», που αφορά στα στοιχεία που παρουσιάζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όσον αφορά στις ταχύτητες και στις επενδύσεις τους, έδειξε ότι έχει ενοχλήσει τα κυβερνητικά κλιμάκια. Μάλιστα υπό την πίεση χιλιάδων καταγγελιών στην ΕΕΤΤ, οι οποίες έχουν αποσιωπηθεί, για το χαμηλό επίπεδο των ευρυζωνικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι τομές των οποίων αυξάνονται κατά παρέκλιση της κυβερνητικής απαγόρευσης, ξεκινά συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την υπηρεσία της εταιρείας Ookla , που είναι διεθνές στάνταρντ για την μέτρηση της ταχύτητας του ίντερνετ διεθνώς. Σύμφωνα με την Ookla μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα κατέβηκε στην 99η θέση της διεθνούς κατάταξης χάνοντας δύο θέσεις ανάμεσα σε 181 χώρες σε όλο τον κόσμο.
«Προίκα» 80 εκατ. ευρώ στο «Gigabit Voucher»,
Από την πλευρά του, το υπουργείο θα δεσμευτεί να προχωρήσει σε κινήσεις για ενίσχυση της ζήτησης, όπως είναι οι δράσεις για το Smart Readiness, το οποίο αφορά την επιδότηση των εργασιών για την προετοιμασία των κτιρίων όσον αφορά στην εγκατάσταση των υποδομών για το FTTH. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε ότι στα άμεσα σχέδια είναι η απλοποίηση της διαδικασίας για το Smart Readiness, το οποίο, όπως παραδέχθηκε, δεν κινείται με αρκετά καλούς ρυθμούς.
O υπουργός ανέφερε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί νέο voucher 80 εκατ. ευρώ, το οποίο μέχρι τα 28 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Πρόκειται για το «Gigabit Voucher», το οποίο περιμένει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια από την αγορά. Όσον αφορά το θέμα του έργου Ultra Fast BroadBand (UFBB), που αφορά στην ανάπτυξη δικτύων FTTH σε απομακρυσμένες και με χαμηλό εμπορικό ενδιαφέρον περιοχές, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι σε μερικές μέρες λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ο δεύτερος ανάδοχος. «Μετά, καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει άμεσα η σταδιακή κατάργηση των πιστοποιητικών με στόχο τόσο ο πολίτης όσο και οι επιχειρήσεις να μην χρειάζεται να κυκλοφορούν. Μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε την κατάργηση των πρώτων πιστοποιητικών και πιο συγκεκριμένα αυτών της γέννησης και της οικογενειακής κατάστασης. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να δούμε να αξιοποιείται και το myGοv για την άμεση έκδοση πιστοποιητικών, ενώ έρχεται και η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
Τα ψηφιακά έργα της Ελλάδας στην Βαρκελώνη
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι σε Περίπτερα της έκθεσης MWC υπάρχουν αναφορές σε εμβληματικά έργα ψηφιοποίησης όπως είναι αυτά της ΗΔΙΚΑ, ενώ δήλωσε και εντυπωσιασμένος από την ελληνική παρουσία στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας του κλάδου των ψηφιακών τεχνολογιών. «Η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη συμμετοχή φορέων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα.
Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να βρίσκεται στην καρδιά της φετινής MWC, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε αισιόδοξος για το πως θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη το ελληνικό κράτος. Ανέφερε δε ότι ο νέος υπερυπολογιστής με την επωνυμία «Δαίδαλος» θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι του ΑΙ, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία ενός ελληνικού Large Language Model (LLM).