Τεχνολογίες

Γιάννης Ασσαέλ (ερευνητής Google): «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο»

Η έρευνά του εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει σχεδιάσει δύο πρωτοπόρα πρότζεκτ για την Αρχαιοελληνική Ιστορία, την κυβερνοασφάλεια, είναι σύμβουλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παράλληλα συμμετέχει σε ομάδες εργασίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου

Όταν δεν βρίσκεται μπροστά από έναν πίνακα ή μία οθόνη υπολογιστή, του αρέσει να τρέχει, να παίζει τένις, να κάνει γιόγκα και διαλογισμό. Μόλις 33 ετών, ο δρ Γιάννης Ασσαέλ από τη Θεσσαλονίκη διαγράφει μία λαμπρή καριέρα ως ερευνητής της θυγατρικής της Alphabet Inc., Google DeepMind.

Η έρευνά του εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει σχεδιάσει δύο πρωτοπόρα πρότζεκτ για την Αρχαιοελληνική Ιστορία, την κυβερνοασφάλεια, είναι σύμβουλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παράλληλα συμμετέχει σε ομάδες εργασίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρεί τον εαυτό του μέλος του brain gain, καθώς πλέον εργάζεται τον περισσότερο χρόνο από την Ελλάδα, και μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής «ξεκλειδώνει» τα μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν.

Πώς προκλήθηκε το ενδιαφέρον σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Από μικρός μού άρεσε η επίλυση προβλημάτων και την ίδια στιγμή είχα πολύ έντονο το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς. Στον κλάδο της πληροφορικής αισθάνθηκα ότι τα δύο παραπάνω «συναντιούνται». Είναι ένας κλάδος που μας δίνει εργαλεία, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο και να αυτοματοποιήσουμε ορισμένες διαδικασίες. Οταν πήγα στην Οξφόρδη για μεταπτυχιακές σπουδές, γνώρισα τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Κάπως έτσι άρχισα, το 2013, να ασχολούμαι με τον κλάδο και συγκεκριμένα της μηχανικής μάθησης και των νευρωνικών δικτύων και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που έχω ζήσει όλη την εξέλιξη από τη δυσπιστία που υπήρχε κάποτε στο να είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Η ελληνική καταγωγή σας έχει επηρεάσει την καριέρα σας;

Φυσικά! Εχει επηρεάσει την ελληνική χροιά που έχει ένα μέρος της έρευνάς μου και αποτελεί κινητήριο δύναμη στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε το παρελθόν μας με την ανάκτηση αρχαίων κειμένων και τον προσδιορισμό του χρόνου και του τόπου γραφής τους μέσω της συνεργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης και ιστορικών. Την ίδια στιγμή, συνέβαλε στην πρόσφατη επιστροφή μου στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο έτος διαιρώ τον χρόνο μου μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Κατά την επιστροφή μου ήθελα να προσφέρω με την τεχνογνωσία μου και αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της βουλευτού Επικρατείας, Νεφέλης Χατζηιωαννίδου. Επειτα από μία δεκαετία στο Ηνωμένο Βασίλειο, επέστρεψα σε μια Ελλάδα που οι πόρτες των κ.κ. Κυρανάκη και Παπαστεργίου στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και του κ. Μαστρογεωργίου στη Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, ήταν ανοιχτές για νέες ιδέες από τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Είστε σύμβουλος της κυβέρνησης σε ζητήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Τι ακριβώς κάνετε;

Με την ιδιότητά μου, ως ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης, και εκτός της βασικής μου εργασίας, συμβάλλω στοΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

close menu