Ο κύκλος των 20,5 ετών στον Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας ολοκληρώθηκε για τον Γενικό Διευθυντή του, τον Γιάννη Σύρρο. Με ένα σύντομο και λιτό μήνυμα χθες το βράδυ μας ενημέρωσε για την αποχώρησή του από την Γενική Διεύθυνση του ΣΕΠΕ όχι μόνο μετά από πολυετή θητεία, αλλά και μετά από μία πορεία σημαντικής προσφοράς στην ανάπτυξη του Συνδέσμου και σε μία περίοδο που συνδέεται με την περίοδο της μεγαλύτερης ανάπτυξης του κλάδου.
Γνώρισα τον Γιάννη Σύρρο ως νέο στέλεχος πληροφορικής, μέλος της Επιτροπής Κατάρτισης για το σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, η οποία στεγαζόταν στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου, δίπλα στο στέκι του «Τζίμη». Ηταν μία εποχή που θα μείνει αξέχαστη στους παλαιότερους, ειδικά για τον ενθουσιασμό και την ορμή των ανθρώπων (πολύ νεότερων τότε), που κατάφεραν και να συνθέσουν του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την «Κοινωνία της Πληροφορίας» και να βάλουν τα θεμέλια της ομώνυμης Α.Ε, η οποία λειτουργεί (και θα λειτουργεί), ως ο πλέον βασικός παράγοντας υλοποίησης των έργων πληροφορικής και να «περπατήσουν» στα πρώτα βήματά της στην απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και τη «νεότευκτη» αγορά Πληροφορικής, αλλά και το άμαθο σε τέτοιες διαδικασίες ελληνικό Δημόσιο.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Σύρρος, έχοντας συγκεντρώσει αξιόλογη εμπειρία ως σύμβουλος για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και στον ιδιωτικό τομέα, ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (αυτή την επωνυμία είχε τότε) επί προεδρίας Αθανάσιου Πουλιάδη.
Η εικοσαετής θητεία του Γιάννη Σύρρου συνδέθηκε με την σταθερή και ανοδική πορεία του κλάδου και του Συνδέσμου στην οποία ξεχωρίζουν πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες και υλοποιήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν:
- Η διοργάνωση του παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής του WITSA στην Αθήνα, το 2004, λίγο πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.
- Η δημιουργία του portal του ΣΕΠΕ, που είναι επίκεντρο ενημέρωσης για σειρά θεμάτων ψηφιακής τεχνολογίας και σημείο αναφοράς των μελών του.
- Η οργάνωση των Επιτροπών του Συνδέσμου, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους παρέχουν σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα.
- Η συμμετοχή του ΣΕΠΕ σε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με επίκεντρο τους χώρους ψηφιακών δεξιοτήτων, κατάρτισης και εκπαίδευσης.
- Η διοργάνωση του ετήσιου Συνεδρίου του ΣΕΠΕ, το οποίο είναι σημείο αναφοράς για την παρουσίαση των σχεδίων της Κυβέρνησης στον ψηφιακό τομέα και είναι βήμα ανταλλαγής απόψεων των εταιρειών με κυβερνητικά και πολιτικά στελέχη.
- Και φυσικά πολλές άλλες δράσεις και υλοποιήσεις, που δεν θα τις αναφέρουμε εδώ.
Η επιτυχημένη πορεία του Γιάννη Σύρρου στα κοινά της αγοράς Πληροφορικής και Επικοινωνιών είχε και τη διεθνή αναγνώρισή της. Μετά από μία μακρά θητεία στη διοίκηση του WITSA (World Information Technology and Services Alliance), του διεθνούς Οργανισμού Συνδέσμων Εταιρειών Πληροφορικής, είναι σήμερα για δεύτερη θητεία στη θέση του Προέδρου, μία θέση που αναδεικνύει την ελληνική αγορά Πληροφορικής διεθνώς και την αναγνώριση της μακρόχρονης πορεία του Γιάννη Σύρρου στα κοινά.
Αποχωρώντας από τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΣΕΠΕ, προφανώς και θα συνεχίσει την επαγγελματική του πορεία στον χώρο των Ψηφιακών Τεχνολογιών, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη έμπειρων, καταρτισμένων στελεχών με άποψη, εμπειρίες, πλήθος επαφών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών.
Είχε, και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να έχει, την εποικοδομητική συμμετοχή του στην προετοιμασία και παρουσία στα Συνέδρια της Teamworks, και ειδικά στο Greek ICT Forum, για την οποία τον ευχαριστούμε από την καρδιά μας.
Ευχόμαστε στον Γιάννη κάθε καλό και αφού «ξαποστάσει» (όχι για πολύ) να τον δούμε και πάλι στις επάλξεις πρώτης γραμμής του «κάστρου του ICT» στη διαρκή μάχη των ψηφιακών τεχνολογιών.
Γιάννης Χαλαβαζής