Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών εξήγησε πως “το Ελληνικό Δημόσιο πέτυχε πολλά, γιατί ο σχεδιασμός είχε γίνει από το περασμένο καλοκαίρι με ομάδες έργου. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής, αλλά αν η κυβέρνηση δεν είχε ήδη σχεδιάσει την ψηφιοποίηση του Δημοσίου δεν θα ήταν δυνατόν μέσα σε λίγες εβδομάδες να το κάνει”, επεσήμανε ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Τόνισε πως ο πολίτης ήθελε πολύ αυτή την αλλαγή, κι αυτό φαίνεται γιατί έχουν ήδη γίνει 250.000 ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ σχεδόν το 100% των εγγραφών των νηπίων έγινε ψηφιακά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, και όχι με φυσική παρουσία. Και στα διπλώματα οδήγησης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, μια που τώρα αμέσως μετά τις εξετάσεις δίνεται το ψηφιακό δίπλωμα.
Aνέφερε επίσης ότι και η επικαιροποίηση των στοιχείων στις τράπεζες θα γίνεται μέσα από ψηφιακά συστήματα του κράτους. “Το έξυπνο κινητό μας έχει κάνει πιο ανυπόμονους, θέλουμε να φέρουμε το κράτος στον υπολογιστή και στο έξυπνο κινητό, είπε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για τους πολίτες που θα θέλουν να κάνουν πράγματα δια ζώσης θα υπάρχουν τα ΚΕΠ.
Ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft, μίλησε για μαζικό ψηφιακό μετασχηματισμό πάνω από πέντε ετών μέσα σε λίγες εβδομάδες στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. “Είναι πολύ σημαντικό για όλο το οικοσύστημα να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή, αλλά και στη στενή συνεργασία κράτους – ιδιωτών αλλά και εταιρειών που μπορεί να είναι και ανταγωνιστικές,” είπε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.
Ο Γιώργος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επεσήμανε πως καθολικά στον τομέα της εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε η νέα τεχνολογία, τα μαθήματα έγιναν ψηφιακά και οι εξετάσεις θα γίνουν ψηφιακά σε πολλά τμήματα. Ειδικά στα μεταπτυχιακά ανοίγει ένας νέος δρόμος, γιατί ψηφιακά πια θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και άνθρωποι από την επαρχία αλλά και από το εξωτερικό. “Στην έρευνα αποδείχτηκε η τεράστια σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα των εμβολίων αλλά και στον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Αυτό που μελετούν αυτήν τη στιγμή είναι αν η αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ή θα επιστρέψουν στις συμπεριφορές του παρελθόντος”, είπε ο καθηγητής.
Ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος PeopleCert, Πρόεδρος, CEPIS, εξήγησε πως λειτουργεί η τηλεκπαίδευση και οι εξετάσεις από απόσταση. Η τηλεξέταση λειτουργεί από το σπίτι του εξεταζόμενου, ο οποίος μπαίνει στον υπολογιστή του και συνδέεται με το κέντρο τηλεπιτήρησης και εξετάζεται τηλεπιτηρούμενος. Υπάρχει αυστηρός έλεγχος της ταυτοπροσωπίας, επιτήρηση για να μην αντιγράψει και για να μην διαρρεύσουν τα θέματα.
Ο Υφυπουργός Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε πως “δεν είναι αρκετή η ψηφιοποίηση του κράτους αν δεν υπάρξει ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε όλους του τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, η δικαιοσύνη. Πρέπει και ο πολίτης να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία όχι μόνο να τα έχουμε”, είπε ο Υφυπουργός, επισημαίνοντας πως πολλοί πολίτες δεν έχουν αυτές τις δεξιότητες. Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος εξήγησε πως η τεχνολογία επηρεάζει όλους τους κλάδους και στόχος της κυβέρνησης είναι να εντάξει την εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα τμήματα της Μέσης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, και όχι μόνο σε αυτά που ασχολούνται με την πληροφορική.
Ο Καθηγητής Γιώργος Δουκίδης είπε πως στη σημερινή εποχή δεν νοείται κάποιος π.χ. στον χώρο των πωλήσεων να μην ξέρει από ηλεκτρονικό εμπόριο. 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει λοιπόν να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. “Το υπάρχον σύστημα εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το στόχο, σύμφωνα με τον καθηγητή, για αυτό και πρέπει να αξιοποιηθεί το e-learning σε μία πιο αναβαθμισμένη μορφή. Η πανδημία μας προετοιμάζει γι’ αυτήν τη στιγμή”, επεσήμανε ο Γιώργος Δουκίδης. Από την πλευρά του, ο Βύρων Νικολαΐδης ανάφερε πως οι αλλαγές προς έναν ψηφιακό κόσμο ήρθαν για να μείνουν. Μπορεί όχι στο 100% αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό. Χρειάζεται σωστή πιστοποίηση της γνώσης και εκπαίδευση των πολιτών και των επαγγελματιών, είπε ο κ. Νικολαΐδης.
Στο ερώτημα που έθεσε ο συντονιστής της συζήτησης, αρχισυντάκτης στο Fortune Greece, Τάσος Ζάχος, για το αν θα χαθούν θέσεις εργασίας τη νέα ψηφιοποιημένη εποχή, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος απάντησε πως η νέα εποχή θα αλλάξει κάποια επαγγέλματα που γνωρίζουμε σήμερα. Ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε πως τη νέα εποχή θα πρέπει κάποιος από το σπίτι του να έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές σαν να είναι στο γραφείο. Όπως είπε, και εκεί πια μπαίνει δυναμικά το on line, και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δουν πως θα αποκτήσουν οι εργαζόμενοι τους τις νέες δεξιότητες, για να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν, είπε, ακόμα και σήμερα εταιρείες που έχουν αγοράσει τις πιο σύγχρονες μορφές τεχνολογίας αλλά δεν τις χρησιμοποιούν γιατί οι υπάλληλοι δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις.
Τη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς σε replay