Ποιος μας φυλάει από τους φύλακες;
Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μια τεράστια θεσμική συζήτηση για τον περιορισμό της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και τον τρόπο που αυτή θα μπορούσε να γίνει «όπλο» στα χέρια κάποιων. Το debate (για να χρησιμοποιήσουμε όρους της μοδός) έχει ήδη ανοίξει στις Βρυξέλλες, οι οποίες θέλουν να συστήσουν ισχυρούς κανόνες στην χρήση προγραμμάτων όπως το ChatGPT.
Ανησυχούν τα πανεπιστήμια για την εγκυρότητα των εργασιών που υποβάλλονται, οι αρχές για την ταυτότητα των πράξεων και όλοι μαζί ανησυχούν για το μέλλον της τεχνολογίας και τις αλλαγές που μπορεί να φέρει. Ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον να μην χρειαζόμαστε καν τις Βρυξέλλες. Και όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με/από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Και για όσους ψάχνουν νόμους και κανόνες, αυτοί υπάρχουν από το 1942 και περιεγράφηκαν για πρώτη φορά στο βιβλίο “Runaround” του Isaac Asimov. Οι περίφημοι 3 Νόμοι της Ρομποτικής, έχουν ισχύ μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουν να έχουν, χωρίς να αποκλείουν την εξέλιξη.
———————
Τελικά;
Την ώρα που συντάσσονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει βγει στον αέρα κάποιο συνταρακτικό νέο για τον ΟΤΕ και την πορεία του. Ίσως και να μη βγει ποτέ και όλο αυτό να είναι μια ατέρμονη συζήτηση υποθέσεων και εξυπνακισμών που συντηρείται τεχνηέντως για άλλους λόγους.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποια πραγματάκια που κάτι δεν μας ταιριάζουν και πολύ. Όπως για παράδειγμα η ζέση της μαμάς DT να διαψεύσει. Για ποιο λόγο να το κάνει; Επειδή το γράφουν κάποιοι τρελοί στην Ελλάδα; Ή επειδή χτύπησαν τα τηλέφωνα από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί ο Τσαμάζ στα αποτελέσματα ανέφερε πως θα συνεχιστεί η αγορά ιδίων μετοχών; Ισχυροποιεί θέση; Με 885 σχεδόν εκατ ευρώ τζίρο, το οποιοδήποτε (ή οσοδήποτε) κομμάτι του ΟΤΕ αξίζει και κοστίζει δισ. Πολλά δισ.
———————–
Αλλού τα κακαρίσματα…
Μπορεί να μιλάμε τον τελευταίο καιρό σχεδόν μόνο για τον ΟΤΕ, όμως υπάρχουν κι άλλοι πάροχοι στη χώρα. Και μιας και δε μπορεί να γίνει λόγος για την Wind, ποιος μένει;
Λέγεται και κυκλοφορεί στο εξωτερικό και σε διάφορα «φόρα» ότι μόλις η μαμά-Vodafone κατασταλάξει σε μια ηγεσία και υπάρξει κάποιος κανονικός CEO στο τιμόνι της, πολλά θα αλλάξουν. Και, λέγεται, πως το ελληνικό branch θα βρεθεί ανάμεσα στα χρυσαφικά που θα βγάλει προς εκποίηση η νέα διοίκηση.
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο στην Ελληνική αγορά της επόμενη πενταετία θα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα. Θα έχει νέους παίκτες, μεγάλους ξένους επενδυτές, σημαντικές συγχωνεύσεις, ηχηρές αποχωρήσεις και (όσο μαθαίνουμε και χάρη της προεκλογικής περιόδους) ότι ετοιμάζονται και μεγάλες επενδύσεις.
——————
Ω καιροί ω ήθη
Η αγορά πληροφορικής της χώρας ολοκληρώνει σιγά σιγά τον πρώτο κύκλο της και ετοιμάζεται να μπει στον επόμενο. Και οι πρωτεργάτες της τεχνολογίας αρχίζουν σιγά σιγά να αποσύρονται και να δίνουν την σκυτάλη στη νέα γενιά. Η οποία όμως δεν έχει την όρεξη, το κουράγιο και την διάθεση να ακολουθήσει την ίδια τακτική με την προηγούμενη.
Και γιατί να το κάνει; Τα λεφτά που έχουν μαζευτεί όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλά και αυτά που έρχονται είναι ακόμα περισσότερα (αλλά θέλουν μεγαλύτερο κόπο). Ταυτόχρονα, οι συνεργασίες και οι σειρήνες του εξωτερικού είναι πολλές και πολύ γλυκές και προσφέρουν μεγάλα πακέτα προώρης συνταξιοδότησης.
Ειδικά τώρα που η ελληνική αγορά αποδεικνύεται το νέο ελντοράντο; Με εκατοντάδες εκατομμύρια δημοσίων έργων και άλλα τόσα σχεδόν ιδιωτικών; Με τράπεζες να δίνουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις σχεδόν στον κόσμο; Με πλήρη ανοικοδόμηση σχεδόν της επικράτειας; Με μια κυβ΄λερνηση που θέλει να σπρώξει όσο γίνεται το τεχνολογικό αφήγημα;
Φυσικά και θα «ποδοπατηθούν» στην είσοδο οι ξένες εταιρείες. Και φυσικά θα μοσχοπουλήσουν οι έχοντες.