Η Αmazon, η Microsoft και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud και επεξεργασίας δεδομένων θα πρέπει να υιοθετήσουν δικλείδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν κυβερνήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτούν παράνομη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά δεδομένα.
O Νόμος για τα Δεδομένα (Data Act), ο οποίος δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, αναλύει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις για τη χρήση δεδομένων από καταναλωτές και εταιρείες σε έξυπνες συσκευές και μηχανήματα, καθώς και σε καταναλωτικά αγαθά, στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.
Πρόκειται για μια σειρά από κανόνες που στοχεύουν στη μείωση της επιρροής των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας και στην επίτευξη των ψηφιακών και «πράσινων» στόχων της ΕΕ.
«Θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές και στις εταιρείες ακόμα περισσότερο έλεγχο στη διαχείριση των δεδομένων τους, ξεκαθαρίζοντας ποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά και με τι όρους» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Μαγκρέτε Βεστάγκερ, Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού.
Μετά τις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ, η Ε.Ε. ανησυχεί ιδιαίτερα για τις μεταφορές δεδομένων.
Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης απαγόρευσε το «Privacy Shield», ένα σύμφωνο υπερατλαντικής μεταφοράς δεδομένων, πάνω στο οποίο βασίζονταν χιλιάδες εταιρείες για τις υπηρεσίες τους. Έκτοτε, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. πασχίζουν να έρθουν σε μια νέα συμφωνία για τα δεδομένα.
Η Βεστάγκερ πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες θα απελευθερώσουν για χρήση μια τεράστια ποσότητα δεδομένων και αναμένεται να συμβάλει επιπλέον 270 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του μπλοκ έως το 2028.
Ο Νόμος για τα Δεδομένα επιβάλλει, επίσης, συμβατικές απαιτήσεις και πρότυπα διαλειτουργικότητας για υπηρεσίας cloud και edge, διευκολύνοντας έτσι τις εταιρείες να στραφούν σε ανταγωνιστές και επιτρέποντας τη χρήση δεδομένων μεταξύ τομέων.
Οι χρήστες συνδεδεμένων συσκευών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που δημιουργούνται σε αυτές, κάτι που συνήθως επιτρέπεται μόνο στους κατασκευαστές. Στη συνέχεια, θα έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται τα δεδομένα με άλλες εταιρείες.
Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να παρέχουν ορισμένα δεδομένα σε κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές.
Το Data Act θα χρειαστεί να συζητηθεί από τις κυβερνήσεις και τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτού γίνει και επίσημα νόμος.