Παρατείνεται, μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στις 23:59 ή έως τη συμπλήρωση των προσφερόμενων θέσεων, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη δωρεάν πρόσβαση ανέργων σε διαδικτυακά μαθήματα διαφορετικών ειδικοτήτων στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με το Coursera. Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 27.000 αιτήσεις.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/psephiakes-dexiotetes/dorean-katartise-gia-anergous-coursera.
Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Ψηφιακές Δεξιότητες → Δωρεάν κατάρτιση για ανέργους (Coursera).
Η εταιρεία Coursera, μέσω της παγκοσμίως αναγνωρισμένης διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, που διαθέτει, παρέχει σειρά μαθημάτων σε πλήθος ειδικοτήτων σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, όπως τα Carnegie Mellon, Columbia University, Duke University, École Polytechnique, Johns Hopkins University, Imperial College, New York University, Princeton University, Stanford University, University of Chicago, University of Leeds και Yale University.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΑΕΔ παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε έως 50.000 εγγεγραμμένους ανέργους σε 77 σειρές μαθημάτων υποτιτλισμένων στα ελληνικά, καθώς και σε ακόμη 3.800 αγγλόγλωσσες σειρές μαθημάτων, με στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων γνώσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Coursera.
Μετά την υποβολή των αιτήσεων, θα αποστέλλεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στους ωφελούμενους με αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την εγγραφή και την πρόσβασή τους στην πλατφόρμα του Coursera.
Η διαδικασία επιλογής των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου και η παρακολούθηση των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Φεβρουαρίου 2021. Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν επιτυχώς κάθε επιλεγόμενο μάθημα, θα τους παρέχεται δωρεάν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την εταιρεία Coursera.
Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των ελληνικών εξαγωγών σε μια κρίσιμη συγκυρία για την χώρα.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εξήρε το έργο και τη συνεισφορά του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα και την ευελιξία που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές ακόμη και μέσα στην πανδημία, κάνοντας μάλιστα λόγο για έναν «μικρό άθλο», ενώ τόνισε πως αποτελεί εθνική στόχευση η αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα, σε 48% μέχρι το 2023. Σημείωσε πως η χώρα διαθέτει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας με 85 δράσεις και επεσήμανε πως το εξωτερικό εμπόριο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να γίνει το όχημα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την χάραξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Εξαγωγές. Δήλωσε πεπεισμένη πως η συμμετοχή των εξαγωγών μπορεί να φθάσει στο 50% του ΑΕΠ, ενώ στάθηκε στη σημασία της εύρυθμης συνεργασίας των κρίκων που απαρτίζουν την αλυσίδα της εξωστρέφειας.
Στα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ρευστότητας κάτω υπό αντίξοες συνθήκες, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με επίκεντρο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, ενώ τόνισε πως υπάρχει σχέδιο για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (ύψους 32 δισ. ευρώ) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026.
O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που υλοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά σε 69 χώρες για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, υπογράμμισε πως δρομολογείται η ενδυνάμωση της οικονομικής διπλωματίας, ενώ προανήγγειλε την ψήφιση νόμου για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και του Enterprise Greece.
Μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και τη δημιουργία ενός σταθερού και στέρεου περιβάλλοντος, έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στα κίνητρα που παρέχει η Ελλάδα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κάλεσε τους ξένους επενδυτές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται, «όπως έκαναν κορυφαίοι πολυεθνικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Microsoft και η Pfizer» όπως είπε.
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στάθηκε στο δυναμισμό που επιδεικνύουν οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων υπό δυσμενείς συνθήκες, αναφέρθηκε στις ενέργειες να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια διακίνησης μέσα στην πανδημία, ενώ επεσήμανε την πρόθεση του υπουργείου να εργαστεί ώστε τα ελληνικά τρόφιμα να τονώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.