Όπως το περιμέναμε!
Με τη δημοσίευση της άποψής μας «Όχι άλλο Σύζευξις» ακολούθησαν αντιδράσεις και αντιρρήσεις προερχόμενες κυρίως από τους στενά ενδιαφερόμενους για την εκ νέου χρηματοδότηση του «αέναου έργου».
Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι η τελευταία και όχι ευτυχής (με την έννοια της καλής τύχης) κατάληξη του πολυτάραχου «Σύζευξις» αφορούσε στη θητεία του Νίκου Παππά, ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που, με φορέα υλοποίησης την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), υπόγραψε τις σχετικές αναθέσεις και φυσικά χρηματοδοτήσεις.
Το τότε έργο περιλάμβανε πάρα πολλά:
Από την ευρυζωνική κάλυψη σε περίπου 34 χιλιάδες δημόσια κτήρια μαζί με τα σχολεία, ευρυζωνικές συνδέσεις σε 375 ασύρματα σημεία πρόσβασης για το κοινό (public hotspots), υψηλές ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps σε δημόσιους φορείς με ασφαλή χρήση βίντεο, τηλεσυνεργασίας και κινητών τεχνολογιών, νέες τηλεματικές υπηρεσίες μέχρι και την πλήρη αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ).
Για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι στις οκτώ «νησίδες», που είχε χωριστεί η χώρα, ήταν ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος (σήμερα Vodafone) με την Vodafone, Wind και Forthnet (σήμερα NOVA). Για τις υπηρεσίες κινητής ανάδοχοι ήταν όλοι οι πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind και η Cyta ως εικονικός πάροχος).
Στις υποδομές και ειδικότερα στο μεγαλύτερο έργο «Ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση», προϋπολογισμού 133,4 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE, Space Hellas, Uni Systems.
Το έργο «Κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», 20 εκατ. ευρώ, ανάδοχος ήταν η κοινοπραξία των OTE, Space, Uni systems, Intrasoft. Στο έργο «Κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», 7,9 εκατ. ευρώ, ανάδοχος ήταν η Med-Nautilus. Σύμφωνα με το τότε υπουργείο η υλοποίηση του έργου θα ξεκινούσε στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, με τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης, προθεσμία η οποία προφανώς και δεν τηρήθηκε.
Και φθάσαμε σήμερα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συζητά την εκ νέου γαλαντόμα χρηματοδότηση του έργου μπας και ολοκληρωθεί το 2027(;!).
Εμείς όμως ρωτάμε και με σεμνότητα και με ταπεινότητα:
Χρειάζεται σήμερα «αυτό» το «Σύζευξις» ή κάτι εντελώς διαφορετικό που θα «βλέπει» από τον ορίζοντα του 2030 και μετά;
Μετά από 13 χρόνια από την εκκίνηση του έργου τι έχει μείνει να λειτουργεί στο «Σύζευξις»;
Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι οι σημερινοί βεβαρημένοι (παντός είδους) φορείς από τα έργα του RRF, θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν και το «Σύζευξις»;
Και φτάνει προς το παρόν με τα ερωτήματα, γιατί δεν θα έχουμε απαντήσεις ούτε στα απλούστατα.