Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη διασφάλιση της λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών παγκοσμίως, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε την Τετάρτη 28 Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο με το οποίο θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2022/2555 (NIS2) για την επίτευξη υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας.
Η νέα Οδηγία NIS2 (Network and Information Security 2 Directive) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στη δημιουργία ενός υψηλού και κοινού επιπέδου ασφάλειας για όλες τις χώρες της ΕΕ, προσφέροντας ένα πιο ισχυρό πλαίσιο για την προστασία των κρίσιμων υποδομών, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.
Ο Ρόλος της NIS2 στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, οι προκλήσεις της κυβερνοασφάλειας έχουν ήδη γίνει εμφανείς, με περιστατικά που αναδεικνύουν την ανάγκη για βελτιωμένη θωράκιση των κρίσιμων τομέων, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η υγεία. Η Οδηγία NIS2 έρχεται να ενισχύσει την εθνική στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια, με στόχο να εναρμονιστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Όπως επισημαίνει ο Φώτης Φωτόπουλος, Sales Manager, ABB: “Η NIS2 προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της σε κυβερνοεπιθέσεις. Με την αύξηση των ψηφιακών υποδομών, η συμμόρφωση με την Οδηγία αυτή δεν είναι μόνο ζήτημα νομοθεσίας, αλλά και ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της χώρας και των επιχειρήσεων.”
Η Επίδραση στους Κρίσιμους Τομείς στην Ελλάδα
Η Οδηγία NIS2 αφορά ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και η δημόσια διοίκηση. Στην Ελλάδα, οι τομείς αυτοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ευημερία. Για παράδειγμα, οι πάροχοι ενέργειας και οι υποδομές μεταφορών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για συμμόρφωση με τις νέες απαιτήσεις της NIS2. Επιπλέον, οι δημόσιοι οργανισμοί καλούνται να αναβαθμίσουν τα μέτρα ασφαλείας τους για να προστατεύσουν τις ψηφιακές τους υποδομές.
Η Υποστήριξη της ABB στην Ελλάδα
Η ABB, μέσω του χαρτοφυλακίου της ABB Ability™ Cyber Security, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Οδηγίας NIS2. Εκκινώντας από την υφιστάμενη κατάσταση (System Fingerprint) η εγκατάσταση αξιολογείται ως προς τα κενά ασφάλειας (Gap or Full Assessment), και εγκαθίσταται η πλατφόρμα Cyber Security Workplace για realtime παρακολούθηση των κενών ασφαλείας (malwares, updates, backups, κλπ). Το επόμενο βήμα είναι η παρακολούθηση κίνησης δικτύου (Network monitoring) και παρακολούθησης συμβάντων (Event monitoring), σε σύγκριση με τις βάσεις δεδομένων αποδεκτών συμβάντων της ΑΒΒ. Έχοντας θωρακίσει την εγκατάσταση και εφαρμόζοντας την πλήρη παρακολούθησή της, σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα πρωτόκολλα αντίδρασης σε συμβάντα κυβερνοασφάλειας (Incident response),προκειμένου η λειτουργία της εγκατάστασης να αποκατασταθεί σύντομα και χωρίς περιπλοκές.
Από αξιολογήσεις κινδύνου μέχρι υπηρεσίες παρακολούθησης και ανταπόκρισης σε περιστατικά, η ABB παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και τη γνώση για να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Προοπτικές για το Μέλλον
Καθώς η προθεσμία συμμόρφωσης με την Οδηγία NIS2 πλησιάζει (17 Οκτωβρίου 2024), οι ελληνικοί οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, πρέπει να δράσουν άμεσα για να διασφαλίσουν ότι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Η συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, όπως η ABB, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχή μετάβαση στις νέες απαιτήσεις της Οδηγίας, παρέχοντας τη γνώση και τα κατάλληλα εργαλεία για να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές των πελατών της.
Η NIS2 αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Μην περιμένετε – ξεκινήστε την πορεία σας προς τη συμμόρφωση σήμερα και προστατεύστε τις κρίσιμες υποδομές σας από τις απειλές του κυβερνοχώρου.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο +30 210 2891500 , στο e-mail: [email protected] ή μέσω της Φόρμας επικοινωνίας.