Μπορεί η πανδημία να έβαλε φρένο στην επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, ωστόσο, κάποιες δαπάνες, όπως αυτές για την τεχνολογία, θεωρούνται πλέον ανελαστικές και άρα παραμένουν αλώβητες. Το 2021, μάλιστα, μία στις δύο εταιρείες, σε διεθνές επίπεδο, δρομολογεί αύξηση του προϋπολογισμού της για την τεχνολογία.
Ερωτώμενοι σχετικά με τις δαπάνες τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σχεδόν οι μισοί CEOs (49%) προβλέπουν άνοδο 10% ή περισσότερο. Ο αυτοματισμός αποτελεί έναν τομέα επενδύσεων, όπου οι εταιρείες, παγκοσμίως, δίνουν ήδη μεγάλη βαρύτητα.
Για παράδειγμα, ένας αυξανόμενος αριθμός CEOs (36%) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον αυτοματισμό και την τεχνολογία για να καταστήσει το εργατικό δυναμικό πιο ανταγωνιστικό. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο το 2016.
Στο μεταξύ, παρά το αυξανόμενο επίπεδο ανησυχίας, που εκφράζουν οι CEOs ανά τον κόσμο για τις κυβερνοεπιθέσεις, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε συγκεκριμένες επενδυτικές ενέργειες. Λιγότεροι από τους μισούς CEO, που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις ψηφιακές επενδύσεις τους, σκοπεύουν να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των δεδομένων κατά 10% ή περισσότερο.
Αισιοδοξία στα telecoms
Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η 24η Ετήσια Έκθεση CEO της PwC. Η έκθεση διερευνά και τα επίπεδα αισιοδοξίας των διευθυνόντων συμβούλων έναν χρόνο μετά από την πανδημία του COVID-19.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της, οι CEOs στους κλάδους τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών καταγράφουν τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας σε ποσοστό 45% και 43%, αντίστοιχα. Οι CEΟ στους κλάδους μεταφορών και logistics (29%) και φιλοξενίας και αναψυχής (27%) είναι μεταξύ των λιγότερο αισιόδοξων σχετικά με την ικανότητα τους να αυξήσουν τα έσοδα τους κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη θέση τους ως την κορυφαία αγορά, στην οποία οι CEO προβλέπουν ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό αποτυπώνεται με ποσοστό 35%, επτά μονάδες μπροστά από το 28% της Κίνας. Το 2020, οι ΗΠΑ ξεπερνούσαν την Κίνα μόλις κατά μια μονάδα.
Ανησυχία για την κυβερνοασφάλεια
Η αύξηση της ψηφιοποίησης εντείνει και τους κινδύνους, που δημιουργούν οι απειλές στον κυβερνοχώρο και αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση των περιστατικών κυβερνοασφάλειας το 2020, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις ransomware, είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνοαπειλές να σκαρφαλώσουν στη δεύτερη θέση της κατάταξης των ανησυχιών για το 2021. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν από το 47% των CEOs, σε σύγκριση με το 33% το 2020. Οι κυβερνοαπειλές ανησυχούν ιδιαίτερα τους CEO στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, όπου θεωρούνται απειλή μεγαλύτερη και από την πανδημία.
Επίσης, ταχύτατα στην κατάταξη των ανησυχιών των CEO ανεβαίνει η διάδοση της παραπληροφόρησης (28%, αυξημένη κατά 16% το 2020), η οποία έχει επηρεάσει εκλογές, τη φήμη και τη δημόσια υγεία – συνεισφέροντας περαιτέρω στη μείωση της εμπιστοσύνης εντός της κοινωνίας.