Τηλεπικοινωνίες

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών ζητάνε από Facebook και Netflix να μοιραστούν το κόστος των δικτύων

Την συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και την προβολή περιεχομένου βίντεο, στο κόστος ανάπτυξης και συντήρησης των δικτύων ζητούν οι τέσσερις μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της Ευρώπης.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τις ευρωπαϊκές Αρχές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Deutsche Telekom, Orange, Telefonica και Vodafone τονίζουν πως οι κολοσσοί του video streaming, του gaming και των social media κερδίζουν από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που υλοποιούνται στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης και ζητούν αυτό το οικονομικό βάρος να μοιραστεί με έναν πιο αναλογικό τρόπο.

“Σήμερα, το video streaming, το gaming και τα social media που παρέχονται από ορισμένες ψηφιακές πλατφόρμες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της κίνησης δεδομένων στα δίκτυα. Οι ψηφιακές πλατφόρμες κερδίζουν από την υπερμεγέθυνση των επιχειρηματικών τους μοντέλων με ελάχιστο κόστος, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιβαρύνονται με τις απαιτούμενες επενδύσεις στη συνδεσιμότητα”, αναφέρουν στην επιστολή τους οι Tim Hottges CEO της Deutsche Telekom, José María Álvarez-Pallete πρόεδρος και CEO της Telefonica, Nick Read διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone και Stéphane Richard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Orange.

Οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών ομίλων βασίζονται σε μια μεγάλη στρέβλωση που παρατηρείται στην αγορά της τεχνολογίας. Οι ανάγκες για δεδομένα και γρήγορες συνδέσεις αυξάνονται συνεχώς, μεε ρυθμούς άνω του 50% κάθε χρόνο, καθώς αναπτύσσονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Και αν προχωρήσει και η στροφή προς ένα “εικονικό κόσμο” (Metaverse) που ευαγγελίζονται εταιρείες όπως η Meta (πρώην Facebook) του Μαρκ Ζάγκερμπεργκ οι ανάγκες θα αυξηθούν και άλλο δραματικά.

Την ίδια στιγμή που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι καλούνται να αυξήσουν τις ταχύτητες και την χωρητικότητα των δικτύων τους, δεν μπορούν να αυξήσουν τα έσοδά τους. Οι χρεώσεις ανάλογα με τον όγκο δεδομένων αποτελούν οριστικά παρελθόν για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας και σε λίγα χρόνια θα εξαφανιστούν και από τις συνδέσεις κινητής.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν δίκαιους όρους με αυτές τις γιγάντιες πλατφόρμες λόγω της ισχυρής τους θέσης στην αγορά, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και της έλλειψης ισότιμων ρυθμιστικών όρων ανταγωνισμού.

Ως συνέπεια αναφέρουν ότι “δεν μπορούμε να έχουμε βιώσιμη απόδοση των πολύ σημαντικών επενδύσεών μας, θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Με τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακού περιεχομένου που πιέζουν για ροή υψηλότερης ποιότητας, η σταδιακή αλλαγή στην κίνηση δεδομένων που βιώνουμε θα αυξάνεται συνεχώς χωρίς όρια. Εάν δεν διορθώσουμε αυτήν την ανισόρροπη κατάσταση, η Ευρώπη θα μείνει πίσω από άλλες περιοχές του κόσμου, υποβαθμίζοντας τελικά την ποιότητα της εμπειρίας για όλους τους καταναλωτές”.

To παράδειγμα της Κορέας
Στην επιστολή τους οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων αναφέρονται και σε παρεμβάσεις που δρομολογούνται σε άλλες χώρες. Αναφέρουν ειδικά τη συζήτηση που ξεκίνησε στη Νότια Κορέα για τη δημιουργία εθνικού νόμου που θα επιβάλλει τη συμμετοχή των ψηφιακών πλατφόρμων στα κόστη ανάτπυξης και συντήρησης των δικτύων.

Αφορμή για αυτή τη διαδικασία στην ασιατική χώρα, η οποία διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών του κόσμου, ήταν η εκτίναξη της χρήσης δεδομένων από το Netflix μετά από την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το Squid Game. To τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους περίπου το 5% της ημερήσιας κίνησης στο διαδίκτυο από τη Ν. Κορέα προερχόταν από το Netflix.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ν. Κορέας οι μεγαλύτεροι χρήστες των δικτύων από τους οποίους προέρχεται άνω 1% της συνολικής κίνησης στο δίκτυο και διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. χρήστες καλούνται να πληρώσουν ειδικά τέλη για την αξιοποίηση των δικτύων. Η SK Broadband μήνυσε τη Netflix επειδή δεν έχει πληρώσει αυτά τα ειδικά τέλη και η δικαστική διαμάχη συνεχίζεται.

Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει μια νομοθετική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση μιας καθολικής υπηρεσίας συνδεσιμότητας στο σύνολο της χώρας, χρηματοδοτούμενη από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εκφράσουν τέτοια αιτήματα στις ευρωπαϊκές Αρχές αλλά η επιστολή έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό έναντι των τεχνολογικών κολοσσών από τις ΗΠΑ. “Χαιρετίζουμε θερμά την πρόσφατη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει κατάλληλα πλαίσια ώστε “όλοι οι παράγοντες της αγοράς που επωφελούνται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό (…) να συνεισφέρουν δίκαια και αναλογικά στο κόστος των δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών”, αναφέρουν στην επιστολή τους τονίζοντας ωστόσο ότι “τώρα καλούμε επειγόντως τους νομοθέτες να θεσπίσουν κανόνες σε επίπεδο ΕΕ για να γίνει πραγματικότητα αυτή η αρχή”.

πηγή: capital.gr

close menu