Ένα από τα προνόμια του να είσαι ψηφιακός νομάς είναι να ανταλλάσσεις ένα θλιβερό γραφείο με μια εναλλαγή μοντέρνων καφέ σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αλλά σε ορισμένα μέρη της Ισπανίας, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι και οι φορητοί υπολογιστές τους γίνονται ανεπιθύμητοι πελάτες.
Οι ιδιοκτήτες λένε ότι οι τηλεργαζόμενοι καταλαμβάνουν τα τραπέζια για ώρες, μερικές φορές στην τιμή ενός μόνο καφέ. Έχοντας βαρεθεί λοιπόν, αναλαμβάνουν δράση. Και δεν είναι οι μόνοι στην Ευρώπη. Καφετέριες και σνακ μπαρ από το Παρίσι έως το Βερολίνο έχουν ήδη θεσπίσει κανόνες για τους λεγόμενους “καταληψίες φορητών υπολογιστών”.
Καφετέριες στην Ισπανία διώχνουν την εξ αποστάσεως εργασία
Η εξ αποστάσεως εργασία συνεχίζει να αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή τρόπου ζωής, που ενθαρρύνεται από τον αυξανόμενο κατάλογο των προγραμμάτων βίζας και διαμονής ψηφιακών νομάδων.
Με άφθονη ηλιοφάνεια, λογικές τιμές και πόλεις πλούσιες σε πολιτισμό, η Ισπανία αποτελεί κορυφαία επιλογή για τους ψηφιακούς νομάδες. Αλλά ο τρόπος εργασίας τους δεν είναι πάντα συμβατός με τον τρόπο ζωής ενός προορισμού. Οι καφετέριες και τα μπαρ στις πόλεις της Ισπανίας γίνονται όλο και πιο απογοητευμένα από τους ανθρώπους που παραγγέλνουν ένα μόνο ποτό και στη συνέχεια καταλαμβάνουν ένα τραπέζι για αρκετές ώρες ή ακόμα και για ολόκληρη την ημέρα. Για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη μορφή εισοδήματος και πολλοί έχουν αποφασίσει να αναλάβουν δράση.
Η Raquel Llanes, η οποία διατηρεί ένα καφέ στην περιοχή Raval της Βαρκελώνης, εξήγησε στον τοπικό ιστότοπο Barcelona Secreta ότι η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. “Είχαμε πελάτες που παρήγγειλαν έναν εσπρέσο και κάθονταν για οκτώ ώρες, ανθρώπους που μας ζήτησαν να χαμηλώσουμε τη μουσική για να έχουν συναντήσεις, πελάτες που έβγαλαν τα τάπερ τους για να φάνε. Στην αρχή προσαρμόσαμε τον χώρο με πρίζες και για να δουλέψουμε, αλλά μετά από δύο χρόνια συνειδητοποιήσαμε ότι τα νούμερα δεν έβγαιναν”, είπε.
Στη Βαλένθια, το Σαντιάγο και τη Βαρκελώνη, τα μπαρ και οι καφετέριες αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν το WiFi για να αποτρέψουν τους τηλεργαζόμενους. Ορισμένες καφετέριες έχουν αναρτήσει αφίσες που αναφέρουν ότι η τηλεργασία απαγορεύεται κατά τις ώρες αιχμής μεταξύ 8.30 π.μ. και 12.30 μ.μ.. Άλλα επιτρέπουν στους πελάτες που διαθέτουν φορητό υπολογιστή να χρησιμοποιούν το χώρο, αλλά θα τους ζητήσουν να μετακινηθούν αν χρειάζονται χώρο για μια ομάδα ή για τους θαμώνες.
Απαγόρευση φορητών υπολογιστών σε καφετέριες στο Παρίσι και το Βερολίνο
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι καφετέριες σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Λισαβόνα και το Μπράιτον, παίρνουν θέση ενάντια στους απομακρυσμένους εργαζόμενους. Ορισμένα έχουν απαγορεύσει εντελώς τους φορητούς υπολογιστές, ενώ άλλα χρεώνουν ωριαία χρέωση για το προνόμιο της χρήσης τους.
Για πολλούς ιδιοκτήτες καφετέριας, δεν πρόκειται μόνο για την έλλειψη κερδοφορίας από τους απομακρυσμένους εργαζόμενους, αλλά και για την προστασία της πρωταρχικής λειτουργίας της επιχείρησής τους: ένα φιλόξενο μέρος για την αλληλεπίδραση με άλλους πελάτες πρόσωπο με πρόσωπο.
“Είναι σίγουρα μια κακή εικόνα για το καφέ αν περνάς από εκεί και βλέπεις συνέχεια τα ίδια τέσσερα ή πέντε πρόσωπα με τους φορητούς υπολογιστές τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν πληρώσει ή όχι. Τα καφέ υποτίθεται ότι είναι διασκεδαστικά μέρη όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν και συζητούν”, έγραψε ένας σχολιαστής σε ένα νήμα του Reddit.
“Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι εδώ ωραιοποιούν την ιδέα της εργασίας από καφετέριες σε εξωτικά μέρη, αλλά είναι και κοινωνικά απαράδεκτο και επιβαρυντικό για την επιχείρηση τις περισσότερες φορές”, δήλωσε ένας άλλος.
Μερικές φορές, πρόκειται επίσης για απογοήτευση από την ασεβή συμπεριφορά των ψηφιακών νομάδων. “Το χειρότερο είναι εκείνοι οι άνθρωποι [που] αφήνουν τα περιτυλίγματα των σάντουιτς του σούπερ μάρκετ στο τραπέζι για να τα καθαρίζει το προσωπικό (εγώ, στο παρελθόν)”, έγραψε ένας άλλος χρήστης στο ίδιο νήμα.