Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση επικεντρώνεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη με στόχο την απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων από μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών, προκειμένου να γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.
Στον φετινό διαγωνισμό, υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής 194 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας, εκ των οποίων 173 προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του Διαγωνισμού για την υλοποίηση των έργων ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού και την παραγωγή σχετικών ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων. Αναλυτικά οι προτάσεις των ομάδων που συνεχίζουν στην 2η φάση είναι διαθέσιμες εδώ.
Όλες οι προτάσεις των ομάδων αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του Διαγωνισμού.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειές τους τη χρήση συγκεκριμένων «κλειστών» προϊόντων.
Ο Διαγωνισμός δεν έχει σαν στόχο τον ανταγωνισμό των σχολείων για το ποια κατασκευή τρέχει πιο γρήγορα ή παλεύει και πηδάει πιο ψηλά. Είναι ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός που έχει σαν στόχο το μοίρασμα και την επανάχρηση της γνώσης. Τα έργα των ομάδων που θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια της 2ης φάσης θα συμπεριλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες κατασκευής, χρήσης και διδασκαλίας για να μπορούν να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και από άλλα σχολεία και να δημιουργούν ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους σύμφωνα με το OER Canvas.
Στην τελική φάση του διαγωνισμού, η οργανωτική–επιστημονική επιτροπή θα επιλέξει τα καλύτερα έργα ανά κατηγορία, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.