Στις 18 Σεπτεμβρίου, η GSMA φιλοξένησε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον του τομέα συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Αυτή η συνάντηση συγκέντρωσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, τους ηγέτες της βιομηχανίας και τους οραματιστές για να ανταλλάξουν ιδέες και προοπτικές σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τηλεπικοινωνίες στη διαμόρφωση του ψηφιακού και πράσινου μέλλοντος της Ευρώπης.
Η τριπλή μετάβαση και ο ρόλος των τηλεπικοινωνιών
Η ισπανική Προεδρία της ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ισπανίας να προωθήσει την Τριπλή Μετάβαση – που περιλαμβάνει κοινωνικές, ψηφιακές και πράσινες φιλοδοξίες στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030. Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι καθοριστικής σημασίας για τη διευκόλυνση αυτής της μετάβασης. Οι ψηφιακές υποδομές υψηλής ταχύτητας, το 5G και οι προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών που απαιτούνται για ένα βιώσιμο μέλλον. Η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Δρ. Marcos Alonso Alonso, Πρέσβης Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση στην οικονομία, την ασφάλεια, την αυτονομία, την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της Ευρώπης. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, είπε, είναι απαραίτητες για την επίτευξη αυτών των στόχων. Ο Δρ Alonso τόνισε ότι η άτυπη συνάντηση των υπουργών τηλεπικοινωνιών στη Λυών τον Οκτώβριο θα εμπνεύσει την επόμενη ευρωπαϊκή πράξη για τις τηλεπικοινωνίες. Η μελλοντική επιτυχία της Ευρώπης, πρόσθεσε, εξαρτάται από την εξισορρόπηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με την καινοτομία και τις επενδύσεις στο επίκεντρο των πολιτικών.
Δίκαιη συμβολή στην καινοτομία
Ο José María Álvarez-Pallete, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Telefónica και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GSMA, έδωσε τη δεύτερη κεντρική ομιλία και τοποθέτησε την Ευρώπη στην ακμή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης – της ψηφιακής επανάστασης, προσφέροντας πρωτοφανή πλούτο, δυνατότητες και ευημερία με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη αναπτυξιακή ιστορία. Ωστόσο, είπε, η Ευρώπη έχει χάσει έδαφος στην καινοτομία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με μείωση κατά 30% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς. Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι κεντρικής σημασίας για την τεχνολογική ανάπτυξη της Ευρώπης, πρόσθεσε, αλλά επεσήμανε ότι η κατάσταση της βιομηχανίας στην περιοχή δεν είναι βιώσιμη λόγω των αποπληθωριστικών πιέσεων εν μέσω της συνεχούς επέκτασης του δικτύου και της κυριαρχίας λίγων ψηφιακών πλατφορμών. Οι τηλεπικοινωνίες, είπε, βρίσκονται στα πρόθυρα ενός άλλου μεγάλου μετασχηματισμού, που οδηγείται από τη μετάβαση στο cloud, το Edge computing και τα ανοικτά API, με τα μελλοντικά δίκτυα να γίνονται ουσιαστικά αποκεντρωμένοι υπερυπολογιστές. Ο μετασχηματισμός αυτός είναι απαραίτητος για τη στήριξη της ψηφιακής επανάστασης.
Ο κ. Álvarez-Pallete έθιξε ένα κρίσιμο σημείο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: την έννοια της δίκαιης συνεισφοράς. Αυτό, είπε, δεν αφορά την επιβολή εισφορών ή φόρων ή την επιβράδυνση των επενδύσεων. Αντ ‘αυτού θα πρέπει να υλοποιηθεί μια προσαρμοσμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ μεγάλων δημιουργών μεγάλης κυκλοφορίας δεδομένων και περιεχομένου από τις μεγάλες πλατφόρμες και των παρόχων δικτύου. Η προσέγγιση αυτή διασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση του δικτύου, παρέχει κίνητρα για βιώσιμες επενδύσεις, δίνει προτεραιότητα στην επέκταση του δικτύου έναντι της απλής χωρητικότητας και ωφελεί την κοινωνία, τις τηλεπικοινωνίες αλλά και τις ψηφιακές πλατφόρμες. Είναι μια στρατηγική για την προώθηση της καινοτομίας, δημιουργώντας παράλληλα ένα συνεργατικό περιβάλλον.
Το δυναμικό της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης
Ο κ. Álvarez-Pallete επεσήμανε ότι έως το 2030, οι ψηφιακές τεχνολογίες θα διαπεράσουν κάθε πτυχή της οικονομίας και της κοινωνίας της Ευρώπης. Η ενοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και οπτικών ινών 5G με αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η εικονική πραγματικότητα (VR) και το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) αναδιαμορφώνει ήδη το τοπίο των τηλεπικοινωνιών. Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, σημείωσε, εξελίσσονται σε πιο εξελιγμένες εταιρείες «tech comms», αποτελώντας ενεργούς συνεργάτες στη διαμόρφωση της νέας ψηφιακής εποχής. Ωστόσο, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια.
Ο τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω υπερβολικού κανονιστικού κόστους, ανεπαρκούς κλίμακας και ανισορροπιών της αγοράς. Η αδράνεια, δήλωσε ο κ. Álvarez-Pallete, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες: η ψηφιακή υποδομή της Ευρώπης θα μείνει πίσω από άλλες παγκόσμιες αγορές, ανίκανη να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας. Αυτή η πραγματικότητα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές παρεμβάσεις.